mei za 18 Theatergroep Suburbia: Bedrog

City of Wesopa > Theatergroep Suburbia: Bedrog

AANVANG 20:30 uur ENTREE 18.50

GENRE:

MODERNE KLASSIEKER OVER ONTROUW, INTRIGES EN VRIENDSCHAP

Emma en Robert zijn getrouwd, Jerry is de beste vriend van Robert, Jerry en Emma zijn minnaars, Robert weet van de affaire, maar dát weet Jerry dan weer niet…

OLIVIER DIEPENHORST REGISSEERT ‘BEDROG’ VAN HAROLD PINTER

Olivier Diepenhorst regisseert voor Theatergroep Suburbia ‘Bedrog’ van Harold Pinter. ‘Bedrog’ is een moderne klassieker over ontrouw, intriges en vriendschap van één van de grootste Engelse toneelschrijvers. De voorstelling is te zien van 2 april tot en met 23 mei 2019 in theaters door het hele land. De première is 4 april in Corrosia in Almere.

Emma en Robert zijn getrouwd, Jerry is de beste vriend van Robert, Jerry en Emma zijn minnaars, Robert weet van de affaire, maar Jerry weet niet dat hij het weet…. Iedereen bedriegt iedereen in deze geraffineerde driehoeksverhouding. Maar het grootste bedrog plegen Emma, Robert en Jerry uiteindelijk aan niemand anders dan aan zichzelf.

Harold Pinter is een van de grootste Engelse toneelschrijvers en schreef ‘Bedrog’ als een reis terug door de tijd. In negen verschillende momenten ontrafelt Pinter op ingenieuze én genadeloze wijze het web van leugens en intriges. Regisseur Olivier Diepenhorst maakte voor Theatergroep Suburbia eerder het lovend ontvangen ‘Eenzame begeerte’: “Prachtige, verstilde momenten creëren op het toneel: dat kán deze regisseur.” (NRC).

Tekst: Harold Pinter, vertaling: Peter van Kraaij en Yvonne Wiewel, regie: Olivier Diepenhorst, spel: Jessie Wilms, Matthijs IJgosse, Justus van Dillen, lichtontwerp: Yuri Schreuders, decorontwerp: Nicky Nina de Jong, kostuumontwerp: Ilona Overweg, techniek: Thomas Lloyd.

Olivier Diepenhorst: “In Bedrog is Harold Pinter nietsontziend naar zichzelf.”

Toen regisseur Olivier Diepenhorst door Theatergroep Suburbia gevraagd werd een stuk te maken, twijfelde hij geen moment. Dat moest Bedrog worden van de Britse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. “Een steekspel met onderkoelde Britse humor over het verraden van je geliefde, je vrienden en jezelf.” De titel die Pinter in 1978 aan zijn meesterlijke toneelstuk gaf, was Betrayal. Een concept dat zich niet door één Nederlands woord laat vertalen. Naast bedrog, betekent het ook overspel, verraad en misleiding. Op alle niveaus zitten deze vormen van betrayal in het stuk dat Diepenhorst in het voorjaar van 2019 op de planken zet. Diepenhorst: “In eerste instantie lijkt Bedrog te gaan over overspel. Emma is getrouwd met Robert en heeft een affaire met diens beste vriend Jerry. Maar al snel blijkt er ook misleiding in het stuk te zitten: Robert weet van de verhouding die zijn vrouw heeft. Maar beste vriend Jerry weet niet dat Robert dat weet.”

Anti-chronologisch spel met (on)trouw
Toch doet deze simpele plotbeschrijving het stuk geen eer aan. “Nee,” zegt Diepenhorst hartgrondig. “Waar het stuk een laag dieper over gaat is het verraad van jezelf.” Bedrog begint op het punt waarop de personages veertigers zijn. Ze hebben puberende kinderen en hun overspel komt uit. Elke scene is vervolgens een stap terug in de tijd. Hoe dichter we bij de oorsprong van de driehoeksverhouding komen, hoe groter het bedrog blijkt te zijn. Op het moment dat het stuk eindigt staan Emma, Robert en Jerry aan het begin van hun relatie. Ze zijn mid dertig, zitten vol mooie plannen en hebben pure verwachtingen van zichzelf. Diepenhorst: “Ze bevinden zich op het punt waar ik nu in mijn leven ben. Ik ben al zestien jaar gelukkig met mijn jeugdliefde, we hebben een dochter van twee en krijgen in april een zoon. Ik ben een trouwe hond en ben vast van plan dat ook te blijven. Maar… Daar waren Emma, Robert en Jerry op hun vijfendertigste ook van overtuigd. Dit stuk stelt je de vraag: in hoeverre zal ik mijn idealen in de toekomst wel of niet verraden?”

Het bedrog van een herinnering
Het verraad in Bedrog gaat echter nóg een stap verder, legt Diepenhorst uit. “Neem herinneringen… Zowel Jerry, Robert als Emma koesteren een moment waarop Jerry met de dochter van Robert en Emma speelt. Hij gooit haar in de lucht en vangt haar weer op. De levensvreugde spat er vanaf. Maar als later blijkt dat het web van leugens toen al gesponnen was, verandert de herinnering. Het moment wordt nep. Terwijl het wel heeft plaatsgevonden. Een fascinerende manier om met tijd en ervaring om te gaan.”

Theatergroep Suburbia is het stadsgezelschap van Almere. In 2019 bestaat Suburbia 15 jaar. Naast de kleinezaal voorstelling ‘Bedrog’ viert Suburbia het 15-jarige jubileum met de jaarlijkse zomervoorstelling op De Kemphaan en met ‘The best of Suburbia’. In deze reeks herneemt Suburbia haar twee grootste toneelhits ‘Vijand van het volk’ en ‘Judas’. De twee voorstellingen zijn te zien in theaters door het hele land; dit najaar (‘Vijand van het volk’) en voorjaar 2020 (‘Judas’). Suburbia opent het feestjaar met ‘Er was eens een pretpark!’, de locatievoorstelling van de jonge theatermaker Karlijn Kistemaker.

Theatergroep Suburbia_Bedrog-horizontaal-®Eddy_Wenting&Paulina_Matusiak sml 1
Bedrog - 1 ste lezing - Bart Grietens-58 klein
_EWP6111_Justus van Dillen-300(c) Eddy Wenting
Bedrog - 1 ste lezing - Bart Grietens-62 klein
Jessie Wilms (c) Eddy Wenting (klein formaat)
Bedrog - 1 ste lezing - Bart Grietens-22 klein
Bedrog - 1 ste lezing - Bart Grietens-74 klein
Matthijs IJgosse (c) Eddy Wenting (klein formaat)
Bedrog - 1 ste lezing - Bart Grietens-60 klein
olivier-diepenhorst-c-eddy-wenting-klein-formaat
Bedrog - 1 ste lezing - Bart Grietens-30
Theatergroep Suburbia: Bedrog, 4.0 out of 5 based on 1 rating


Nieuws

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Nieuws, Toneel

februari 2019

feb do 28 20:00 The Wife
film
Alle Voorstellingen
alGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb wo 27 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 14:00 Louis en de Aliens
film jeugd
Alle Voorstellingen
6Geweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 11:15 koffieconcert: trio Ellen Valkenburg, Helena Basilova, James Oesi
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

feb za 23 20:30 Marjolein van Kooten: Ik zie de Bui al hangen
kleinkunst
Alle Voorstellingen
17.-
VN:F [1.9.18_1163]