feb do 28 The Wife

City of Wesopa > The Wife

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.50

GENRE:

Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt.

Volgens het cliché staat er achter elke succesvolle man een sterke vrouw, maar waarom zou zij niet voorop mogen staan?

Een ijzersterk, spannend en stijlvol drama over menselijke relaties en een vrouw die uiteindelijk haar eigen stem vindt.

Golden Globe, Screen Actor’s Guild voor beste acteur.

Volgens het cliché staat er achter elke succesvolle man een sterke vrouw, maar waarom zou zij niet voorop mogen staan? Die verontwaardigde vraag vormt de motor van huwelijksdrama The Wife, naar de roman van Meg Wolitzer. Pryce speelt een zelfingenomen schrijver die de Nobelprijs wint, Close zijn loyale echtgenote. In de ijzersterke openingsscènes worden de verhoudingen in het huwelijk fijnzinnig blootgelegd. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan.

VPRO Cinema (★★★★) ‘De acteurs laten de aandacht nooit verslappen’
de Volkskrant (★★★) ‘Geen rechttoe-rechtaan lofzang’
NRC (★★★★) ‘Je gunt Glenn Close een Oscar na deze zinderende rol’
The Guardian (★★★★) ‘Close is fantastisch in deze rol’

Cast: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons, Elizabeth McGovern
Regisseur: Björn Runge
Drama. Engels. 100 min.

Zijn succes is ook haar succes – totdat de bom barst. In ‘The Wife’ wint een schrijver de Nobelprijs voor literatuur terwijl zijn relatie met zijn echtgenote implodeert.

Achter elke succesvolle man staat een vrouw: het is een cliché dat vrouwen aanmoedigt een plekje in zijn schaduw te zoeken en daar stil te genieten van zijn succes. Vrouwen die voor eigen succes gaan wacht slechts eenzaamheid, prenten films als A Star is Born in. Als schrijversvrouw Joan Castleman (Glenn Close) via de telefoon mag meeluisteren terwijl haar bejaarde man Joe de Nobelprijs voor literatuur krijgt, springen ze als kleine kinderen op bed. Zijn succes is haar succes. Maar al snel besef je dat er hier meer is dan wegcijferen, dat iets knaagt in deze innige, stekelige relatie. Waarom wil Joan beslist niet dat Joe haar bedankt in zijn speech? ‘Kingmaker’ noemt Joan zichzelf aan het diner met de koning van Noorwegen. Maar die rol wringt, en de Nobelprijs drijft het op de spits. Je beseft dat snel, en eigenlijk ook wel wat voor wending The Wife in petto heeft. (Spoiler: dezelfde als in Tim Burtons Big Eyes of Colette). Zoon David (Max Irons), een stille, gedeprimeerde would-be schrijver, vliegt mee naar Stockholm. Hij heeft meer van zijn moeder dan zijn praatgrage vader, die hem klein houdt. Aan boord bevindt zich eveneens de louche biograaf Nathaniel (Christian Slater), die iets lijkt te weten.

In The Wife portretteert de Zweedse regisseur Björn Runge een onuitstaanbare, maar uiterst functionele relatie. Knap, via drie flasbacks naar 1958, 1960 en 1968, toont hij hoe zich tussen twee geliefden een patroon vormt dat snel inslijt, hoe het reservoir van jaloezie, bitterheid en schuld zich daarna vult. Dit gaat over traditionele rolpatronen en onderdrukking uiteraard, maar eerder nog over wederzijdse afhankelijkheid. Hoe de verlegen Joan het monster in Joe voedt, in wie ze nooit de slappe praatjesmaker wil zien die hij eigenlijk is. Hoe John haar met horkerig gedrag uit balans én in het gareel houdt. Resultaat: de grote Joe Castleman, Nobelprijswinnaar. Een subtiel duel in de sneeuw, The Wife. Acteur Jonathan Pryce speelt bekwaam de windbuil en oude bok waarin hij gespecialiseerd is, Glenn Close zou je na zes eerdere nominaties eindelijk haar verdiende Oscar gunnen voor deze in gereserveerdheid zinderende rol.

the-wife-1
wife-3
The Wife, Golden Globe, Screen Actor'sGuild
the-wife-4
The+Wife+5
The-Wife_2
The Wife - Production & Publicity Stills 
28.11.16. sc 16 CONCORDE  FIRST CLASS CABIN
The Castlemans are flying to Stockholm
PRODUCTION OFFICE
Suite 6, 1st Floor, Alexander Stephen House, 91 Holmfauld Rd, Glasgow, G51 4RY
Tel: 0141 428 3776

credit Graeme Hunter Pictures,
Sunnybank Cottages.  117 Waterside Rd, Carmunnock, Glasgow. U.K.  G76 9DU. 
 t.  01416444564 
m. 07811946280 
e.  graemehunter@mac.com
The Wife, 5.0 out of 5 based on 1 rating
alGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
al, Alle Voorstellingen, Film, Grof Taalgebruik, Nieuws

februari 2019

feb do 28 20:00 The Wife
film
Alle Voorstellingen
alGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb wo 27 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 14:00 Louis en de Aliens
film jeugd
Alle Voorstellingen
6Geweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 11:15 koffieconcert: trio Ellen Valkenburg, Helena Basilova, James Oesi
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

feb za 23 20:30 Marjolein van Kooten: Ik zie de Bui al hangen
kleinkunst
Alle Voorstellingen
17.-
VN:F [1.9.18_1163]