jan do 24 The Old man and the Gun

City of Wesopa > The Old man and the Gun

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.50

GENRE:

Een betere beheerste bankovervaller dan Robert Redford vind je niet.

De charmante Forrest Tucker (Robert Redford) is al ruim op pensioengerechtigde leeftijd, maar nog steeds één van de meest succesvolle bankovervallers van de 20e eeuw. Wanneer hij ook nog de vrouw van zijn dromen ontmoet lijkt zijn leven compleet.

Een betere beheerste bankovervaller dan Robert Redford vind je niet.

De charmante Forrest Tucker (Robert Redford) is al ruim op pensioengerechtigde leeftijd, maar nog steeds één van de meest succesvolle bankovervallers van de 20e eeuw. Wanneer hij ook nog de vrouw van zijn dromen ontmoet lijkt zijn leven compleet. Maar wanneer de jonge detective John Hunt (Casey Affleck) een klopjacht organiseert op Forrest en zijn handlangers, ontstaat er al snel een kat en muis spel waarbij zelfs Hunt de charmes van Forrest niet kan weerstaan. Samen met up-and-coming regisseur David Lowery (A Ghost Story), generatiegenoot Sissy Spacek, Tom Waits en Oscarwinnaar Casey Affleck, sluit Robert Redford zijn immense acteercarrière af.

VPRO Cinema (★★★★) ‘Luchtige misdaadfilm, schaamteloos nostalgisch’
De Volkskrant (★★★★) ‘Spectaculair in zijn ingetogenheid’
NRC (★★★★) ‘Schitterende acteurs’
The Guardian (★★★★) ‘Robert Redford straalt stijl en klasse uit’

Regisseur: David Lowery
Cast: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Tika Sumpter, Tom Waits, Sissy Spacek,
Elisabeth Moss
Misdaad, komedie. VS. 93 min.

The Old Man and the Gun laat je heerlijk mijmeren over al het moois dat Robert Redford heeft gemaakt.

‘The Old Man and the Gun’ is de laatste titel die hij aan zijn omvangrijke oeuvre toevoegt. En wat een mooie film om mee af te sluiten. Niet alleen omdat dit verhaal over een beroepscrimineel zo lichtvoetig en charmant is. Ook omdat de film een speelse terugblik op Redford zelf is geworden.

Hij speelt Forrest Tucker, een dief die op zijn vijftiende voor het eerst in de gevangenis belandde en ontsnapte. Dit patroon zou hij zijn hele leven blijven herhalen. Zestien ontsnappingen, waaronder ludieke en spectaculaire. In 2000 kreeg Tucker op zijn tachtigste de laatste veroordeling, vier jaar later overleed hij – achter de tralies.

Schrijver-regisseur-editor David Lowery (‘A Ghost Story’) baseerde zich op een artikel in The New Yorker over de bejaarde bankovervaller voor deze relaxed kabbelende film, waarin Redford stijlvol gekleed in pak, das en hoed banken binnenloopt, rustig zijn buit inpakt en glimlachend weer naar buiten wandelt. Zijn wapen zien we nooit.

‘Hij was zo hoffelijk’, ‘Wat een aardige man’, zeggen bankmedewerkers achteraf beduusd tegen de politieman (Affleck) die zich vastbijt in de zaak. Diens zoektocht naar Tuckers verleden verweeft de filmmaker met oud beeldmateriaal van Redford en dat werkt geweldig. De film roept herinneringen op aan Redford-klassiekers als ‘The Sting’, ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’ en ‘Jeremiah Johnson’, over mannen die zichzelf buiten de samenleving plaatsen en toch op onze sympathie kunnen rekenen. Heerlijk om zo te mijmeren over al het moois dat de filmster, activist en oprichter van het invloedrijke Sundance Film Festival heeft nagelaten. Het spektakel van The Old Man and the Gun zit niet in de overvallen en achtervolgingen, maar in momenten waarop acteurs tegenover elkaar staan. Hij hoeft zijn wapen niet eens te laten zien. Wijzen op de binnenzak van zijn nachtblauwe, driedelige pak is genoeg: dan openen de bankmedewerkers hun kassa’s en stoppen ze bundels biljetten in zijn tas. Waarom, vraagt een agent ze later. Als ze niet bedreigd werden, waarom deden ze dat dan? Het antwoord in The Old Man and the Gun is steeds hetzelfde: het was zo’n aardige, oude heer die het zo netjes vroeg.

Ondertussen zet Lowery met veel gevoel voor ironie twee mannen tegenover elkaar die ook maar gewoon hun boterham verdienen. Sommige mensen zijn politieagent, andere bankovervaller. Een keer raden wie het meeste plezier in zijn werk heeft. Wie kan zo’n overtuigende bankovervaller beter spelen dan acteur Robert Redford? De rimpels zijn inmiddels diep gegroefd, maar zijn jongensachtige, zwierige, ouderwetse charme heeft hij nog altijd. The Old Man and the Gun is, volgens de 82-jarige acteur zelf, zijn zwanenzang. Het zou een toepasselijke laatste film zijn: het gaat over een vriendelijke crimineel die zo veel plezier heeft in zijn werk dat hij eigenlijk niet wil stoppen. Het hele overvalgebeuren loopt bovendien nog soepeltjes: niemand lijkt echt problemen te hebben met de misdaden van de bejaardenbende die hij runt, slachtoffers incluis.

Waar The Old Man and the Gun uiteindelijk over gaat, is doenerige levenslust: dat blijkt uit het kat-en-muisspel met agent Hunt waarin Tucker belandt , en uit de voorzichtige romance die opbloeit met de fantastische Sissy Spacek.

Het zijn de momenten dat die acteurs tegenover elkaar staan die ervoor zorgen dat het kabbelende tempo niet gaat storen. Vaak gezien, zo’n eerste kop koffie in een diner of een veelzeggende ontmoeting op een wc, maar hier zijn het de momenten waarop het vlamt

the old man 2
The-Old-Man-3
the old man 1
the old man 6
The old Man and the gun
the old man 7
the old man 8
The Old man and the Gun, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
12GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik, Nieuws

januari 2019

jan do 31 20:00 Mary Shelley
drama film
Alle Voorstellingen
9AngstGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

jan wo 30 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

jan zo 27 14:00 Hotel Transsylvania 3
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
6AngstGeweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

jan zo 27 11:15 Carl van Reenen en Kwintet Grupo d’Aro: Ontmoeting Klassiek en Tango
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, kinderen tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

jan za 26 16.00 De City Speelt: In de Leegte van de Dagen, O.A.Z-gebouw
theatergroepen
Nieuws
vrij entree
VN:F [1.9.18_1163]