Nov za 04 Joost Spijkers: Spijkers II

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Muziek > Joost Spijkers: Spijkers II

AANVANG 20:30 uur ENTREE 16.50

GENRE:

Joost Spijkers van de Ashton Brothers voor het eerst in Wesopa!

Joost Spijkers 2: ‘Zingen.. Daar lééf ik op!’  Of: Zingen en dansen en muziek – vóór de dood

In 2015 maakte Joost Spijkers zijn debuut als zanger. Samen met zijn 5 koppige band van wereldformaat gooide hij meteen hoge ogen en werd genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs, het beste theaterlied van 2015. Nu gaat hij verder: nog rauwer, eerlijker en ontroerender. Hij brengt Nederlandstalige muziek.Hidden Secret Over vriendschap, vriendinnen, liefde, hartstocht, drank, en alledaagse dwaasheid.

“Door de indrukwekkende en fysiek sterk aanwezige persoonlijkheid kun je letterlijk niet om de man heen.”

Joost Spijkers kennen we van de zes meter lange witte doeken, de gordijnen van waaruit plots de tonen van een loepzuivere tenor. Het is de zingende acrobaat, daar hoog in de nok van het theater, of het circus. Een die ook tapdanst op de klep van de vleugel; of het Zwanenmeer aan zijn balletschoentjes spiest. Punkrock variété, wordt het wel genoemd, het amalgaan van muzikale melancholie en extase, van hartstochtelijke liederen en chansons – een van de vele patenten van de internationaal befaamde Ashton Brothers. Joost Spijkers is de gespierde stuiterbal, de ‘ballerinus’ én chansonnier. De kleinste van de drie: Joost, Pim Muda en Friso van Vemde. Ze kennen elkaar nu een jaar of twintig. En het is nog steeds een drive om naar verdieping en vernieuwing te blijven zoeken, telkens opnieuw jezelf proberen uit te vinden, Op zoek naar wat het best bij ze past. Gedrieën in een meer dan succesvolle, bomvolle circustent op Slot Zeist, waar komend voorjaar voor de tweede maal het land Ashtonia zal verrijzen. Zomaar in een prachttheatertje in Berlijn. Of, in het geval van Joost Spijkers: solo, zíngen.

Is SPIJKERS II een logische voortzetting van SPIJKERS I?

Joost: ‘Ten dele wel, maar anders. In SPIJKERS 1 legde ik uit wat Balkanmuziek is, in losse anekdotische liedjes. Nu is het een beeldend verhaal. Zes mannen aan een cafétafel, een keukentafel, verzin het maar. Eén begint opeens te zingen, een ander haakt in met zijn gitaar, de derde pakt zijn saxofoon, en er is muziek. Muziek omdat het moet. Iedereen heeft dezelfde drang, iedereen wil spelen en zingen. Het moet eruit, vóór het te laat is.’

Jullie zijn ervoor naar Servië geweest?

Joost: ‘Het was té gek, voor iedereen. Ik ben daar inmiddels een kleine bekendheid, spreek de taal, ken de stijl van leven. Om de vijf meter hoor je daar een zigeunerorkestje. We zouden een uur spelen, het werden er twee. Steeds opwindender, opzwepender. Iedereen danst, zingt en drinkt. Er is leven voor de dood. Die noodzaak. Daar wil je aan meedoen, zelf ook doen.’

Het was de inspiratie voor een tweede SPIJKERS-voorstelling?

Joost: ‘Emmers met inspiratie voor nieuwe oude en nieuwe nieuwe liederen. Spijkers 1 was alleen in het Nederlands, maar overal kom je gevoelens tegen als op de Balkan. In het Rrom (Gipsy), in het Spaans, het Frans, het Nederlands – al is de volksmuziek hier meer in de plooi. In de Balkan Blues, de Sevdah – hoor je de échte poëzie van het leven.’

Je schrijft de meeste liedjes weer met Peer Wittenbols?

Joost: ‘Het is een wonderlijk vruchtbare combi. De Ashtons deden een keer iets met het Zuidelijk Toneel, waarvoor Peer het script had geschreven. Sommige scenes vond ik zo wonderschoon – over de angst voor verlies, over ouder worden, over de liefde, dat ik hem vroeg of hij ook voor mij iets wilde schrijven. Het eerste resultaat raakte me zo, dat we allebei zeiden: hier moeten we mee doorgaan. In Spijkers 1 had hij elf teksten, in de voorbereiding op Spijkers 2 lagen er op gegeven moment al 45 teksten klaar! Een enorme rijkdom.’

En de muziek komt andermaal van Arend Niks?

Joost: ‘Iemand schreef dat ik werd begeleid door ‘een aardig zigeunerorkestje’. Dat zou je een grote miskenning kunnen noemen. Arend is een slagwerker/componist pur sang, heeft een rijke muzikale achtergrond. Net als de andere jongens, topmuzikanten. Ze verheffen de voorstelling tot kunst. Ze zijn authentiek, opruiend, verleidend en uitdagend.’

Regie: Titus Tiel Groenestege.

Spijkers II 2


Hiddden Secrets

VN:F [1.9.18_1163]
Agenda, Hiddden Secrets, Muziek, Nieuws

oktober 2017

Oct zo 29 17:00 Geef je ogen de kost – nog maar een enkele kaart beschikbaar!
Film en Eten
evenement
60.-
VN:F [1.9.18_1163]

Oct zo 29 17:00 Film en Eten
Film en Eten
60.-

Oct zo 29 11:15 Neflac Ensemble
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50, kinderen tot 12 jr. € 5,-
VN:F [1.9.18_1163]

Oct do 26 20:00 IT
film
Alle Voorstellingen
16AngstGeweldGrof Taalgebruik 8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Oct wo 25 10:30 We hebben er een geitje bij
kindervoorstelling
Agenda
7.50
VN:F [1.9.18_1163]