mrt do 21 The Favourite

City of Wesopa > The Favourite

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.50.-

GENRE:

Een spetterende machtsstrijd tussen topactrices Emma Stone en Rachel Weisz.

‘Liefde kent zijn grenzen’. ‘Dat zou niet zo moeten zijn’. Aldus de openingsscène van ‘The Favourite’.

Een spetterende machtsstrijd tussen topactrices Emma Stone en Rachel Weisz, gekruid met absurde humor, rare seks en bikkelharde dialogen.

‘Liefde kent zijn grenzen’. ‘Dat zou niet zo moeten zijn’. Aldus de openingsscène van ‘The Favourite’, waarin Queen Anne (Olivia Colman) aan steun en toeverlaat Sarah (Rachel Weisz) vraagt om haar konijnen te knuffelen, maar laatstgenoemde hier de grens trekt. Al snel wordt duidelijk hoe de verhoudingen aan het Britse koningshuis van de achttiende eeuw liggen: Anne is een naïeve, haast kinderlijke koningin die door de machtsbeluste, strategische Sarah voortdurend onder de duim wordt gehouden. Maar die status quo wordt bedreigd als Sarahs in ongenade gevallen nichtje Abigail (Emma Stone) zich aan het hof meldt. Al snel ontstaat er een vilein machtsspel vol (seksuele) intriges waarin Abigail en Sarah vechten om de gunsten van de wispelturige Anne.

Oscar beste hoofdrol Olivia Colman.

VPRO Cinema (★★★★★) ‘Alles in deze film klopt’
De Volkskrant (★★★★★) ‘Verschrikkelijk grappig en oneindig tragisch’
NRC (★★★★) ‘Een heerlijke vileine machtsstrijd’
The Guardian (★★★★) ‘Colman, Weisz en Stone zijn alle drie uitstekend’

Cast: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss
Regisseur: Yorgos Lanthimos
Drama. VS. 120 min.

BAFTA’s:

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (‘The Lobster’) wilde altijd al een kostuumfilm maken. ‘The Favourite’ is een heerlijk vileine en subversieve variant. Sliste ik, vraagt koningin Anne aan haar hofdame Lady Sarah Churchill in een van de eerste scènes van The Favourite. Pal erna volgt een scène met Abigail, een nicht van Sarah. Zij zit opeengepakt in een koets, met tegenover haar een opgewonden man die naar zijn kruis tast en ongegeneerd begint te masturberen. Het is duidelijk: The Favourite is geen doorsnee kostuumfilm. En, anachronistisch of niet, er worden flink veel woorden in gebezigd die je niet direct verwacht in een historische film, met fuck, fucking en cunt als favoriet.

The Favourite komt dan ook uit de koker van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos, altijd goed voor prikkelende, ontregelende films: van zijn doorbraak Dogtooth tot The Killing of a Sacred Deer. Lanthimos wilde altijd al graag een kostuumfilm maken zei hij bij de première van The Favourite op het filmfestival van Venetië. Dat hij vervolgens een subversieve, heerlijk vileine variant vol humor maakt is in zijn geval niet meer dan logisch.Het scenario is losjes gebaseerd op historische feiten rond het achttiende-eeuwse Britse hof. Koningin Anne regeerde tussen 1702 en 1714, was bevriend met Sarah Churchill, hertogin van Marlborough en steunde meestal de Tories. Dit alles komt terug in The Favourite, inclusief de roddel dat Anne lesbisch was. Haar seksualiteit speelt een cruciale rol in de plot. Als Abigail erachter komt dat Sarah een seksuele relatie heeft met Anne gebruikt zij dit geheim om zelf in het gevlei te komen van Anne. Het persoonlijke is hier zeker politiek. The Favourite draait vooral om de strijd tussen Abigail en Sarah om de gunsten van de grillige koningin: wie wordt haar favoriet? Een machtsstrijd die steeds perverser uitpakt en waarin geen middel geschuwd wordt. Wat onschuldig begint, met Abigail die een kruidenmengsel maakt om Anne’s jicht te verlichten, ontaardt in (seksuele) manipulatie en geweld. Daarbij speelt Robert Harley, aanvoerder van de House of Commons, een belangrijke rol. Harley heeft zijn eigen belangen, en zo ontstaat een krachtmeting waarbij posities voortdurend wisselen.

The Favourite dient dit alles op als absurd theater. Naast het scabreuze taalgebruik en slim gebruik van klassieke muziek spelen Lanthimos’ stijlkeuzes een belangrijke rol om het hof neer te zetten als volledig van de werkelijkheid losgezongen, krankzinnige plek. Met name het gebruik van een vertekenende groothoeklens valt op. Die zorgt voor desoriëntatie en een licht bevreemdend gevoel. Bovendien benadrukt de vertekening van die lens de ‘vervormde’ blik van de personages. Hun machtsgeilheid vertekent letterlijk het perspectief. Lage camerastandpunten, effectief gebruik van slow-motion en onverwachte humor kruiden dit barokke surrealisme nog meer. Er valt veel te lachen om The Favourite, al zijn er ook ontroerende scènes, zoals die waarin de wispelturige Anne uit de doeken doet waarom zij kinderloos bleef en 17 konijnen houdt.

Olivia Colman speelt de met een zwakke gezondheid kampende Anne geweldig, en weet zowel haar plotselinge uitbarstingen als eenzaamheid te treffen. Ook Rachel Weisz en Emma Stone zijn perfect als aan elkaar gewaagde familieleden. Dat hun machtsspelletjes verregaande consequenties hebben voor de onderdanen van de koningin komt niet in hun op. Eerst zij, dan pas de anderen.

the-favourite 1
the-favourite 3
the-favourite 6
The Favourite
the-favourite 4
the-favourite 2
the-favourite 7
The Favourite, 5.0 out of 5 based on 1 rating
12AngstDrugs- en alcoholmisbruikGeweldGrof TaalgebruikSeks


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Drugs- en alcoholmisbruik, Film, Geweld, Grof Taalgebruik, Seks

maart 2019

mrt zo 31 14:00 Asterix – Het Geheim van de Toverdrank
film
Alle Voorstellingen
6AngstGeweld 6.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

mrt zo 31 11:15 Young Masters: Academisten van het Concertgebouworkest
klassieke muziek
Hiddden Secrets
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

mrt za 30 20:30 Javier Guzman: Gùzman – try-out, nog enkele kaarten beschikbaar
kleinkunst
Alle Voorstellingen
19.-
VN:F [1.9.18_1163]

mrt vr 29 19.30 Vechtstede College: Faust into the Wild
Alle Voorstellingen
€ 7,50
VN:F [1.9.18_1163]

mrt vr 29 19.30 Vechtstede College: Faust into the Wild
Alle Voorstellingen
€ 7,50
VN:F [1.9.18_1163]