feb do 21 Cold War

City of Wesopa > Cold War

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.50.-

GENRE:

Bitterzoete liefdesfilm Cold War toont het drama van het Oostblok. Twee rusteloze karakters die je meesleuren door de tijd, maar waar je ook moeilijk vat op krijgt

Muzikant Wiktor, leider van een folkloregroep, ontdekt de vrijgevochten zangeres Zula en valt als een blok voor haar. Zo begint een gepassioneerd liefdesverhaal tussen een man en een vrouw die elkaar ontmoeten tussen de ruïnes net na de oorlog.

Door de grote verschillen in achtergronden en temperament zijn zij onontkoombaar in botsing, maar hopeloos tot elkaar aangetrokken. Dit alles tegen de achtergrond van de Cold War in 1950s Polen, Berlin, Joegoslavië en Parijs, een verhaal vol tegenslagen, karaktergebreken en politieke strijd. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. Bitterzoete liefdesfilm Cold War toont het drama van het Oostblok. Twee rusteloze karakters die je meesleuren door de tijd, maar waar je ook moeilijk vat op krijgt.

VPRO Cinema (★★★★) ‘Oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers’
de Volkskrant (★★★★★) ‘Fabelachtig mooi zwart-wit’
NRC (★★★★★) ‘Een meesterlijke film die door de Poolse geschiedenis danst’
The Guardian (★★★★★) ‘Een ontroerend verhaal vol passie’

Cast: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza
Regisseur: Pawel Pawlikowski
Drama. Polen. 88 min.

Cold War is een gloedvol maar ingetogen verteld drama, geschoten in fabelachtig mooi zwart-wit.

Cold War vertelt niet het hele verhaal van Wiktor en Zula, de twee Poolse geliefden die elkaar in 1949 ontmoeten en in de jaren erna steeds weer van elkaar afdrijven en bij elkaar terugkeren. Regisseur en scenarist Pawel Pawlikowski slaat stukken over. De film springt geregeld vooruit in de tijd, en nooit wordt uitgelegd wat er in de tussentijd gebeurde. Het is ook niet nodig. Wat Pawlikowski wél toont, spreekt genoeg tot de verbeelding om alle gaten te dichten. Meer dan genoeg zelfs, want Cold War (bekroond met de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Cannes) is een film die oneindig veel meer vertelt dan er gezegd wordt.

Zula en Wiktor zijn geen grote praters. Hij is een klassiek geschoolde pianist met een voorliefde voor jazz, zij een zangeres uit een grauwe provinciestad. Waar hij artistieke idealen koestert, is zij vooral pragmatisch. Door zich voor te doen als een plattelandsmeisje belandt ze in het folklore-ensemble Mazurek, dat in het naoorlogse Polen de vaderlandse trots moet opvijzelen. Wiktor is de muzikaal leider van Mazurek, een baan die hij heeft aangenomen omdat hij onder het communistisch regime weinig alternatieven heeft. De volksliedjes die hij arrangeert, worden tot zijn chagrijn ingezet als propaganda. Het Mazurek-ensemble (gemodelleerd naar de beroemde folkloristische muziekgroep Mazowsze) bezingt de successen van Stalin.

Het knaagt aan Wiktor, die steeds heviger verlangt naar de vrijheid van het Westen. Maar Zula, de overlever die eindelijk haar plek heeft gevonden, deelt zijn droom niet. Het IJzeren Gordijn wordt de grootste barrière voor hun liefde, al is het zeker niet de enige; Cold War is het verhaal van twee mensen die wel bij elkaar horen, maar niet bij elkaar passen.

Pawlikowski baseerde het zeer losjes op de relatie van zijn ouders, te verschillend in temperament om ooit, waar ook in Europa, succesvol te kunnen samenleven. Zelf emigreerde hij in zijn tienerjaren naar Engeland, waar hij zijn filmcarrière begon als documentairemaker bij de BBC. Later volgden speelfilms als Last Resort (2000) en My Summer of Love (2004). Na wat omzwervingen keerde hij uiteindelijk terug naar Polen. ‘Als je ouder wordt, ontdek je dat je niet over je eigen schaduw heen kunt springen’, zei hij daarover in een interview met de Volkskrant. Het geldt ook voor Zula en Wiktor, allebei gebonden aan hun geschiedenis. Cold War ademt de weemoed van het onvermijdelijke. Het is een gloedvol maar ingetogen verteld drama, geschoten in fabelachtig mooi zwart-wit, net als Pawlikowski’s vorige film, de Oscarwinnaar Ida (2013). Cameraman Lukasz Zal, die beide films draaide, tovert met contrasten. Acteurs Tomasz Kot en Joanna Kulig zijn perfect als liefdeskoppel. En dan is er nog de muziek, die ook een hoofdrol speelt: van loepzuiver gezongen volksliedjes tot jazz en klassiek, alles even mooi en wonderbaarlijk passend. Cold War is haast onmogelijk elegant, en tegelijk verpletterend eerlijk. Pawlikowski verstaat de kunst om dichtbij te komen door enigszins op afstand te blijven. Zijn toon is onderkoeld; hij fluistert liever dan dat hij schreeuwt, maar laat juist daardoor de emoties opvlammen. Alles wat je onderdrukt, komt sterker terug, laat Cold War zien.

cold war 1
Cold-War 3
cold-war 2
coldwar.5
cold-war 6
cold-war-4
cold-war 7
Cold War, 4.0 out of 5 based on 1 rating
12AngstDiscriminatieDrugs- en alcoholmisbruikGrof TaalgebruikSeks


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Discriminatie, Drugs- en alcoholmisbruik, Film, Grof Taalgebruik, Seks

februari 2019

feb do 28 20:00 The Wife
film
Alle Voorstellingen
alGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb wo 27 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 14:00 Louis en de Aliens
film jeugd
Alle Voorstellingen
6Geweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 11:15 koffieconcert: trio Ellen Valkenburg, Helena Basilova, James Oesi
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

feb za 23 20:30 Marjolein van Kooten: Ik zie de Bui al hangen
kleinkunst
Alle Voorstellingen
17.-
VN:F [1.9.18_1163]