feb do 14 Liebe in der Gangen

City of Wesopa > Liebe in der Gangen

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.50

GENRE:

De nachtelijke groothandel is een wonderlijk universum met eindeloze, schaars verlichte gangen waar de werkende onderklasse zich kibbelend door de diensten heen slaan. 

Romantisch klinkt het niet: verliefd worden in een Duitse groothandel. Midden tussen de kratten bier en zoetwaren bloeit desondanks een liefde op. Christian, met zichtbare tatoeages die een ruig verleden doen vermoeden, gaat een nieuwe wereld open.

De nachtelijke groothandel is een wonderlijk universum met eindeloze, schaars verlichte gangen waar de werkende onderklasse zich kibbelend door de diensten heen slaan. Romantisch klinkt het niet: verliefd worden in een Duitse groothandel. Midden tussen de kratten bier en zoetwaren bloeit desondanks een liefde op. Christian, met zichtbare tatoeages die een ruig verleden doen vermoeden, gaat een nieuwe wereld open. In één van de gangen ziet hij de mysterieuze Marion van de ‘afdeling zoetwaren’ en valt als een blok voor haar. Wanneer zij ineens niet op haar werk verschijnt, vervalt Christian in somberheid en oude gewoontes…

Wie een flauw, clichématig liefdesverhaal verwacht, komt bedrogen uit. Liebe in den Gängen heeft weliswaar een zoete titel, maar de film ontvouwd zich als een droogkomische drama. Een prachtige arthousefilm die langzaam onder je huid kruipt.

Publieksprijs Berlijn filmfestival.

Trouw (★★★★) ‘fabuleuze film over dat ouderwetse begrip solidariteit’
VPRO Cinema (★★★★) ‘Troostende humor en onverwachte schoonheid’
NRC (★★★) ‘Een warm, maar soms licht neerbuigend groepsportret’
The Guardian (★★★★) ‘Intrigerende fabel over gigantische supermarkt’

Regisseur: Thomas Stuber
Cast: Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth
Drama. Duitsland. 125 min.

Arbeiderslyriek tussen de schappen.  In ‘Liebe in den Gängen’ zoekt gewezen jeugdcrimineel Christian een veilige haven in een baantje in een supermarkt. Hij valt voor collega Marion. De film mengt emotionele kaalslag en onmacht innemend met sprankjes hoop.

Een vorkheftruck walst onder de serene klanken van An der schöne blaue Donau door de gangen van een groothandel. Zo’n opening suggereert lyriek van het alledaagse én vervreemding, want je denkt ook direct aan Kubricks 2001: A Space Odyssey. Precies de toon die regisseur Thomas Stuber wil raken in zijn Bildungsfilm Liebe in den Gängen, waarin gewezen jeugdcrimineel Christian – Franz Rogowski, met een kwetsbare Joaquin Phoenix-vibe – een veilige haven zoekt als vakkenvuller in een armetierige hypermarkt. Stille knoest Bruno werpt zich als zijn mentor op, en al vakken vullend valt Christian voor ijsvulkaan Marion (Sandra Hüller van Toni Erdmann) die, hoewel ongelukkig getrouwd, onbereikbaar lijkt.

Werk is de laatste strohalm voor de radeloos eenzame Christian, en hij blijkt niet de enige. Liebe in den Gängen is goed gecast en mengt emotionele kaalslag en onmacht innemend met sprankjes hoop. Er zijn kleine genoegens – Kerstmis tussen de schappen, stiekem smikkelen uit de afvalcontainer – en kleine triomfen – Christians vorkheftruckdiploma. En er volgen natuurlijk complicaties als hij eenmaal gesetteld lijkt. Want werk kan maar beter niet je leven zijn. Een warm, maar soms licht neerbuigend groepsportret van onbeholpen kleine luiden met slonzige appartementen en monosyllabische omgangsvormen. En als arbeidersidylle niet al te actueel nu bedrijven als Amazon hun werknemers systematisch uitbuiten, opjutten, bespioneren en uit elkaar spelen.

De supermarkt lijkt op een socialistisch experiment, alsof Walmart een filiaal heeft geopend in de voormalige DDR. De winkel heeft de grootte van een Amerikaanse megasupermarkt, maar de werknemers, het assortiment, de bedomptheid en zelfs de koffiemachine lijken weggelopen uit voormalig Oost-Duitsland. Die Oost-Duitse associatie is niet zo vreemd, want de winkel staat langs de weilanden aan de rand van Leipzig. Het enig verschil tussen voormalig en hedendaags Oost-Duitsland is dat de schappen hier gevuld zijn.

Helaas hebben Christian en Marion zo hun demonen (en misschien Bruno ook wel). ‘Liebe in den Gängen’ neemt de tijd om zijn verhaal te vertellen. Zo leren we niet alleen de personages kennen maar ook de wonderlijke wereld van de nachtploeg. Langzaam begrijpen we dat de meeste medewerkers eigenlijk iets anders ambiëren, maar dat de val van de Berlijnse muur in 1989 voor hen geen zegen is geweest. Toch proberen ze er het beste van te maken, met hun eigen rituelen, hun eigen kleine kerstfeest, hun eigen koffiepauzes.

De relatief lange speelduur maakt een trage overgang mogelijk van komedie naar drama. Het komische is van de droge soort, soms een beetje Kaurismäki, soms meer uitgelaten, soms puur visueel. Achter het drama van mislukte carrières en lange werkdagen schuilt een boodschap die we kennen uit het oeuvre van Ken Loach en van het Spaanse ‘Los lunes al sol’. Een boodschap over de noodzaak van kameraadschap en solidariteit voor de verliezers in deze maatschappij. En natuurlijk gaat het over een Duitsland dat nog altijd hopeloos verdeeld is. Alleen al het script en de boodschap maken de film de moeite waard. Geloofwaardige personages, stijlvolle fotografie, geweldige soundtrack (Timbe Timbre en Son Lux), prima acteerwerk, veelzeggende details en consistente sfeer, zorgen ervoor dat ‘Liebe in den Gängen’ veel meer is dan een aardige tragikomedie over een supermarkt in het voormalige Oost-Duitsland. Arthouseparel van de week, dat komt al meer in de buurt.

liebe in den gangen 1
liebe in den gangen 2
iN DEN GÄNGEN (R: Thomas Stuber); Angelika Kuge
liebe in den gangen 4
Liebe in den gangen
liebe-in-den-gangen 6
IN DEN GÄNGEN (R: Thomas Stuber); v.l.: Franz Rogowski und Sandra Hüller
Liebe in der Gangen, 5.0 out of 5 based on 1 rating
12AngstDrugs- en alcoholmisbruikGeweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Drugs- en alcoholmisbruik, Film, Geweld

februari 2019

feb do 28 20:00 The Wife
film
Alle Voorstellingen
alGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb wo 27 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 14:00 Louis en de Aliens
film jeugd
Alle Voorstellingen
6Geweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 11:15 koffieconcert: trio Ellen Valkenburg, Helena Basilova, James Oesi
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

feb za 23 20:30 Marjolein van Kooten: Ik zie de Bui al hangen
kleinkunst
Alle Voorstellingen
17.-
VN:F [1.9.18_1163]