jan do 31 Mary Shelley

City of Wesopa > Mary Shelley

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.50

GENRE:

De schepping van Frankenstein haar onsterfelijke monster en wat deze vrouw dreef om zo een gruwelverhaal te schrijven

Het verhaal van de rebelse en bevlogen tiener Mary, dochter van feministisch schrijfster Mary Wollstonecraft. Wanneer ze op haar zeventiende voor de charmante dichter Percy Shelley valt, denkt Mary in hem een gelijkgestemde ziel te hebben gevonden

Hun hartstochtelijke affaire schokt hun omgeving en ze besluiten samen weg te lopen. Te gast in Zwitserland daagt Lord Byron zijn genodigden uit een spookverhaal te schrijven. Het is hier waar Mary een van de meest iconische personages allertijden, Frankenstein, schept. De samenleving van 1818 weigerde echter een vrouw als schrijfster van een literair meesterwerk te erkennen, wat Mary geen andere keus liet dan de vooroordelen van de samenleving te trotseren om haar creatie én eigen identiteit te verdedigen.

de Volkskrant (★★★) ‘Prima geacteerd en helder geschreven’
NRC (★★★) ‘Perfect leven voor een film’
The Guardian (★★★) ‘Voelt soms als een soap’

Regisseur: Haifaa Al-Mansour
Cast: Elle Fanning, Douglas Booth, Bel Powley, Maisie Williams, Joanne Froggatt, Tom Sturridge
drama, biografisch, romantiek. Verenigd Koninkrijk . 121 min.

De schepping van Frankenstein haar onsterfelijke monster en wat deze vrouw dreef om zo een gruwelverhaal te schrijven. Het verhaal van de rebelse en bevlogen tiener Mary, dochter van feministisch schrijfster Mary Wollstonecraft. Wanneer ze op haar zeventiende voor de charmante dichter Percy Shelley valt, denkt Mary in hem een gelijkgestemde ziel te hebben gevonden.

Ze is nog maar 19 jaar oud wanneer de film die haar naam draagt is afgelopen. Mary Shelley heeft dan al meer meegemaakt dan de meeste mensen in een lang leven. Ze is weggelopen met een getrouwde minnaar, heeft een kind gekregen en het weer verloren, raakte financieel aan de grond en kwam er weer bovenop. Boven alles heeft ze een boek geschreven dat twee eeuwen later nog altijd wereldberoemd is: Frankenstein, voor het eerst gepubliceerd in 1818 en dan nog zonder vermelding van de auteur. Een vrouw als schrijver van een griezelroman, dat zou het publiek toch niet geloven.Toen ze begon aan Frankenstein, heette Mary Shelley nog Mary Wollstonecraft Godwin. Ze was de dochter van Mary Wollstonecraft, belangrijk grondlegger van het feminisme, en de politiek filosoof William Godwin. Trouwen met Percy Bysshe Shelley, de romantische dichter met wie ze op haar 16de een verhouding kreeg, kon ze pas nadat diens eerste vrouw was overleden. Dat deden ze met tegenzin, want voor het huwelijk als instituut hadden de twee jonge radicalen niets dan minachting. Ze propageerden de vrije liefde, al ging dat Percy Shelley in de praktijk een stuk beter af dan Mary.

In plaats van haar te troosten nadat ze is aangerand, benadrukt Mary’s geliefde, dichter Percy Bysshe Shelley, dat hij er geen probleem mee zou hebben als ze vreemdgaat. Hij voegt toe dat zij hem ook wel wat meer vrijheid op dat vlak mag gunnen. De aaneenschakeling van ellende blijft draagbaar dankzij goed acteerwerk en de keuze om heftige emoties vooral te verduidelijken via eloquente, statige discussies en dagboekfragmenten. Als Percy na de aanranding vraagt of Mary het koud heeft, verwijst ze naar haar „mantel van teleurstelling” die haar warm houdt. Het klinkt pathetisch, maar passend: Percy en Mary Shelley waren, net als hun vriend Lord Byron, romantische tieners toen ze hun bekendste werken schreven.

Haifaa Al-Mansour (Wadjda) doet haar best om van Mary een eigenzinnige vrouw te maken. Toch voelt de film tegenstrijdig. Zo wordt ook gesuggereerd dat Mary Shelleys talent tot bloei kwam door haar turbulente relatie met Percy en niet ondanks haar band met deze zelfzuchtige dichter. Alsof een briljante geest alleen niet voldoende is voor een vrouw om tot een vooruitstrevende roman te komen.

Mary Shelley, de auteur van de wereldberoemde gothic novel Frankenstein, had het perfecte leven voor een biopic. Als puber breekt ze met haar intellectuele vader, haar schrijvende feministische moeder was kort na haar geboorte al overleden. Ze stort zich in een vurige, destructieve relatie met dichter Shelley, verliest een kind en schrijft op achttienjarige leeftijd het verhaal waar ze voor altijd mee zal worden geassocieerd.

Ongelooflijk eigenlijk, dat er niet eerder een film is gemaakt over het leven van Mary Shelley terwijl het aantal toneel-, film- en literaire bewerkingen van Frankenstein inmiddels in de honderden loopt. Het degelijke kostuumdrama Mary Shelley vult de leemte op, maar wekt tegelijk verlangen naar een andere, nog betere verfilming. Een iets sprankelender relaas vooral, want de film van Haifaa Al-Mansour is weliswaar prima geacteerd en helder geschreven, maar komt te weinig tot leven.

Mary Shelley
mary-shelley 4
mary shelley 2
mary-shelley5
_R7A7226.jpg
mary-shelley-6
mary-shelley-7
Mary Shelley, 3.7 out of 5 based on 3 ratings
9AngstGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
9, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Grof Taalgebruik

maart 2019

mrt zo 31 14:00 Asterix – Het Geheim van de Toverdrank
film
Alle Voorstellingen
6AngstGeweld 6.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

mrt zo 31 11:15 Young Masters: Academisten van het Concertgebouworkest
klassieke muziek
Hiddden Secrets
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

mrt za 30 20:30 Javier Guzman: Gùzman – try-out, nog enkele kaarten beschikbaar
kleinkunst
Alle Voorstellingen
19.-
VN:F [1.9.18_1163]

mrt vr 29 19.30 Vechtstede College: Faust into the Wild
Alle Voorstellingen
€ 7,50
VN:F [1.9.18_1163]

mrt vr 29 19.30 Vechtstede College: Faust into the Wild
Alle Voorstellingen
€ 7,50
VN:F [1.9.18_1163]