dec do 20 Burning

City of Wesopa > Burning

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Jongsoo werkt als parttime koerier in Seoul, maar droomt van een schrijverscarrière

Op een dag wordt hij op straat aangesproken door een oud klasgenootje: de leuke en opgewekte Haemi. Ze staat op het punt om naar Afrika te reizen en vraagt hem of hij in de tussentijd op haar kat wil passen.

Jongsoo werkt als parttime koerier in Seoul, maar droomt van een schrijverscarrière. Op een dag wordt hij op straat aangesproken door een oud klasgenootje: de leuke en opgewekte Haemi. Ze staat op het punt om naar Afrika te reizen en vraagt hem of hij in de tussentijd op haar kat wil passen. Jongsoo betwijfelt of het beestje wel echt bestaat, maar valt als een blok voor Haemi en stemt graag toe. De teleurstelling volgt al snel. Haemi keert terug met de charmante, mysterieuze Ben die ze in Nairobi heeft opgepikt. Tussen de drie ontwikkelt zich een ongemakkelijke driehoeksverhouding welke verergert door Bens merkwaardige ‘hobby’. Dan verdwijnt Haemi spoorloos.

Koreaanse meester Lee Chang-dong (Poetry) baseerde het scenario van deze poëtische en onweerstaanbare thriller op een kort verhaal van Haruki Murakami. Met een record aantal punten in de journalistenpoll riep de internationale pers Burning uit tot hét meesterwerk van Cannes van dit jaar.

VPRO Cinema (★★★★) Poëtische horror bij daglicht, zonder schrikeffecten
de Volkskrant (★★★★★) Virtuoos en spannend
NRC (★★★★★) Een briljant geacteerd mysterie
The Guardian (★★★★) Chang-dong creëert een aangrijpende nachtmerrie

Regisseur: Chang-dong Lee
Cast: Ah-in Yoo, Jong-seo Jeon, Steven Yeun
Mysterie, thriller. Zuid-Korea. 148 min.

Een fenomenaal en poëtisch mysterie over eenzaamheid in het moderne Zuid-Korea. Na zijn vorige zeer goed ontvangen film Poetry is Chang-dong Lee acht jaar later terug met Burning. Deze film, gebaseerd op het korte verhaal Schuurtjes in Brand Steken van Haruki Murakami, levert een duistere en poëtische kijk op het moderne leven in Zuid-Korea. Daarnaast weet Chang-dong Lee een zeldzaam gevoel van contemplatie en mysterie op te roepen. Lee geeft een eigen draai aan het verhaal en brengt een poëtische lading aan. Elk shot en elke dialoog draagt deze mysterieuze sfeer uit. Niet is wat het lijkt in deze film en de cinematografie brengt dat prachtig in beeld.

Lee Jong-su is een bezorger in Seoul. Tijdens zijn werk komt hij Shin Hae-mi tegen, die uit hetzelfde dorp komt. Hae-mi werkt als danseres voor winkels in Seoul om mensen naar binnen te krijgen. Ze is daarnaast een fascinerend personage met een voorliefde voor pantomime. Zo ontleedt ze een onzichtbare mandarijn om die vervolgens op te eten. Hae-mi en Jong-su kunnen het al snel goed met elkaar vinden en worden vrienden; er slaat zelfs een romantische vonk tussen de twee over. Hae-mi gaat echter op vakantie naar Afrika, terwijl Jong-su achterblijft om op de kat van Hae-mi te passen. Wanneer Hae-mi terugkomt van haar reis, komt ze terug met haar nieuwe liefde Ben. De verbouwereerde Jong-su lijkt Ben vanaf het begin niet te mogen. Ben is in de woorden van Jong-su een ‘Great Gatsby’, want hij is ‘een rijke jongen van wie we eigenlijk helemaal niet weten wat hij doet.’ Er hangt inderdaad een mysterieuze sfeer om Ben heen. Wanneer Ben een vreemde bekentenis doet, raakt Jong-su steeds meer geobsedeerd door hem.

De kracht van Burning zit met name in de ongeloofwaardigheid van de drie hoofdpersonages. Vooral het eenzame buitenbeentje Jong-su blijkt geen betrouwbare protagonist. Maar ook Ben en Hae-mi doen dingen die tegenstrijdig zijn met wat zij zeggen. Chang-dong Lee weet op bijzondere wijze de mystiek van de verhalen van Murakami te vangen en te verplaatsen naar Zuid-Korea. De ambivalente personages spelen een grote rol in dit mysterie. Burning laat verder de enorme verschillen tussen arm en rijk zien in Zuid-Korea. Ben woont in een enorm penthouse in Seoul, Jong-su op het arme platteland in de buurt van de Noord-Koreaanse grens. Ben lijkt te doen wat hij wil, terwijl Jong-su enorm veel moeite heeft om rond te komen en totaal niet tussen de mensen uit de kring van Ben lijkt te passen.

Eenzaamheid is een terugkerend thema in het werk van de Koreaanse regisseur en ook hier is de isolatie in het moderne Korea weer terug te vinden in het hart van de film. Jong-su is eigenlijk het grootste gedeelte van de tijd alleen en weet niet goed hoe hij met andere mensen om moet gaan. Of hij nou in de stad verblijft of op de boerderij van zijn vader op het platteland, de eenzaamheid lijkt hem steeds weer te achtervolgen. Wanneer hij eindelijk de aandacht van een vrouw krijgt, lijkt Jong-su eigenlijk ook niet te weten hoe hier mee om moet gaan. Ook Hae-mi lijkt geïsoleerd te leven in haar piepkleine appartement.

burning 1
Burning
Burning 4
todos 6
burning 2
Burning 5
burning 6
burning 7
Burning, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
16Geweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, Film, Geweld

februari 2019

feb do 28 20:00 The Wife
film
Alle Voorstellingen
alGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb wo 27 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 14:00 Louis en de Aliens
film jeugd
Alle Voorstellingen
6Geweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 11:15 koffieconcert: trio Ellen Valkenburg, Helena Basilova, James Oesi
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

feb za 23 20:30 Marjolein van Kooten: Ik zie de Bui al hangen
kleinkunst
Alle Voorstellingen
17.-
VN:F [1.9.18_1163]