dec do 13 Todos lo Saben

City of Wesopa > Todos lo Saben

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Een spannende film waarin de verhoudingen binnen een Spaanse familie op scherp worden gezet door de vermissing van een kind.

Laura (Penélope Cruz) en haar gezin reizen vanuit Buenos Aires terug naar haar geboortedorp in Spanje voor een huwelijk.

De bruiloft is een grote reünie met de hele familie, dorpsvrienden en haar oude liefde Paco (Javier Bardem). Wanneer het feest ruw verstoord wordt door de verdwijning van Laura’s dochter, staat het leven van de Spaanse familie op z’n kop. In hun zoektocht naar antwoorden komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven. Todos lo saben (Everybody Knows), een spannende film waarin de verhoudingen binnen een Spaanse familie op scherp worden gezet door de vermissing van een kind. Laura (Penélope Cruz) en haar gezin reizen vanuit Buenos Aires terug naar haar geboortedorp in Spanje voor een huwelijk.

De psychologische thriller was de openingsfilm van het Cannes filmfestival en werd tevens geselecteerd voor de Officiële Competitie.

VPRO Cinema (★★★★) Een boeiend acteursdrama over liefde, bedrog en vertrouwensbanden
de Volkskrant (★★★) Dorpsdrama annex misdaadverhaal
NRC (★★★★★) Farhardi toont de breekbaarheid van solidariteit

Regisseur: Asghar Farhadi
Cast: Javier Bardem, Penélope Cruz, Ricardo Darin

Drama. Spaans. 132 min.

Farhadi op de Spaanse toer, maar met alle karakteristieke kenmerken van de Iraanse meester.

In de films van Asghar Farhadi zijn families vaak net een Perzisch tapijt. Op het eerste oog misschien een mooi plaatje, maar ergens in het kleed steekt altijd wel een los draadje uit. Meestal kun je die maar beter laten zitten, maar Farhadi is het type dat het niet kan laten om voorzichtig aan het draadje te trekken. Stukje bij beetje ontrafelt hij hiermee de stof die het kleed bij elkaar hield, tot alles onvermijdelijk uiteen komt te vallen. De Iraanse schrijver en regisseur heeft er inmiddels zijn handelsmerk van gemaakt. Ook in Spanje levert zijn formule een boeiende film op, al steekt hij net wat minder sterk in elkaar dan zijn voorgangers. Na zijn eerste uitstapje op Europees grondgebied met Le Passé, vond Farhadi in een klein Spaans dorpje de inspiratie voor nieuw werk: een kleinschalig gezinsdrama rondom een vermiste tienerdochter.

Wat voor moeder Laura begint als een gezellig weerzien met familie en vrienden, ontspoort al gauw in de grootste nachtmerrie van iedere ouder. De naar Argentinië geëmigreerde Spaanse keert kortstondig terug in haar geboortedorp voor de bruiloft van haar jongere zus. Wanneer tijdens de feestvreugde plotseling de stroom uitvalt, blijkt haar zestienjarige dochter spoorloos verdwenen. Niet veel later komen de eerste sms’jes binnen. Een flinke smak losgeld in ruil voor het meisje, en als de politie wordt ingeschakeld zal ze haar dochter nooit meer zien.

Het is typerend voor het leven in een klein dorpje waarin iedereen met elkaar is opgegroeid, en de meeste skeletten die de inwoners in hun kast hebben liggen publiek geheim zijn. De verdwijning van Laura’s dochter roept een hoop vragen op. Waarom is haar rijke echtgenoot niet met haar meegereisd? Waarom is jeugdvriend Paco zo betrokken met de verdwijning? Waarom krijgt zijn vrouw plotseling dezelfde sms’jes van de ontvoerders? Hoewel veel van deze zaken niet direct worden uitgesproken, lijken de antwoorden voor de meesten in het dorp algemeen bekend.

Door zorgvuldig zijn tijd te nemen om naar dit centrale dilemma toe te werken, stelt Farhadi het geduld van de kijker dit keer wel enigszins op de proef. Gelukkig stellen de drie centrale spelers hierin allerminst teleur. Met Cruz, Bardem en Darín heeft Bardem een ijzersterk trio in huis, van wie de gelaagdheid in de personages maakt dat het potentiële soapgehalte dat op de loer ligt met gemak kan worden ontweken. En zoals we in iedere Farhadi-film inmiddels wel gewend zijn, is er geen gemakkelijk antwoord op de vraag wie er goed of fout zit – dit ligt als gewoonlijk weer ergens in het midden.

 

todos 1
todos2
todos4
todos 5
todos3
Todos-l6
Todos lo Saben, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
12AngstGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Grof Taalgebruik

december 2018

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 13:00 De Fabeltjeskrant en de Grote-Dierenbos Spelen
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
al 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec za 29 20:00 film
film
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec vr 28 20.30 Eindejaarsquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.-
VN:F [1.9.18_1163]