dec do 06 Wad

City of Wesopa > Wad

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Overleven op de grens van water en land

Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde.

Vanuit een holistische benadering; alles heeft met alles te maken. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren; van de kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond als iconen van het wad. Overleven op de grens van water en land. Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde.

NRC (★★★) Waddenzee lijkt op een verre planeet
de Volkskrant (★★★) Verkiest vette emotie boven diepgang
de Telegraag (★★★) sprankelende natuurbeelden
Regisseur: Ruben Smit
natuurfilm. NL. 93 min.

Wad is spectaculair en bioscoopwaardig, maar verkiest vette emotie boven diepgang. Ejaculerende mosselen en vechtende zeehonden: Wad zit vol spectaculaire beelden, maar mist ook wat urgentie.

Een sterk tot de verbeelding sprekende verschijning in Wad – overleven op de grens van water en land is de zeevonk, een ééncellig organisme dat ’s nachts sprookjesachtig oplicht in de golven van de Nederlandse Waddenzee. Het is Disney’s Fantasia, in het echt en gewoon om de hoek. Of neem de beelden van garnalen die bij laagwater wegfloepen in de zeebodem, op de vlucht voor vraatzuchtige strandlopers. De ejaculerende mosselen, nog zoiets. Exotisch spektakel, voor wie er maar oog voor heeft.

advertentie
En anders biedt het Wad ook blockbusteractie: zwaar aangezette klappen en diep geloei tijdens een zeehondengevecht, met close-ups en in slowmotion. Met de ogen dicht lijkt het haast Jurassic Park.

De Nederlandse natuur moet in de bioscoop vooral worden beleefd, in deze nieuwe documentaire van ecoloog-fotograaf-filmer Ruben Smit. Dat is opmerkelijk: toen Smit na de succesdocumentaire De nieuwe wildernis (2013) ruzie kreeg met zijn collega’s, die hij een zekere mate van mooifilmerij ten koste van diepgang verweet, leek hij met zijn soloproject Levende rivier (2015) juist zijn innerlijke bevlogen natuurnerd vrij spel te geven.

Maar in Wad kiest Smit bij tijd en wijle juist voor vette emotie: esoterische zang onder een scène waarin een snoezige doch morsdode zeehondenpuppy wordt gezandstraald door een stevige storm. Ook de voice-over stelt wat dat betreft niet teleur. Het Wad krijgt een beschrijving à la Hendrik Marsman: ‘Een kleine zone van tijd en ruimte, op de grens van water en land.’ En alles wordt in een verhaaltje geduwd, ook de slechtvalk die – opzwepende muziek – in een vogelzwerm op een prooi jaagt. ‘Het is nu zaak één slachtoffer te kiezen – maar welk?’ Nou ja, het slachtoffer dat de slechtvalk te pakken kan krijgen, ben je geneigd te denken.

Terwijl de documentaire het waddenleven uitbundig dramatiseert, toont Smit zich meer in zijn element tijdens een uiteenzetting van onderlinge verbanden. Wanneer hij laat zien hoe duizenden aan elkaar gekleefde mosselen een rif vormen, het zeewater filteren en zo een hele keten van onderwaterleven mogelijk maken, overstijgt Wad direct de aaneenschakeling van gebeurtenissen die de film tot dan toe voornamelijk is.

Wel zijn momenten als deze de uitzonderingen. Bioscoopwaardig blijft het, maar op een gegeven moment dringt het tot je door dat je nog steeds weinig weet over hoe dit wad zich verhoudt tot andere, vergelijkbare gebieden. Of hoe klimaatverandering dit specifieke stuk natuur beïnvloedt.

WAD4
wad_7
WAD6
WAD2
WAD 3
wad5
WAD 8
Wad, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
6Angst


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
6, Alle Voorstellingen, Angst, Film

december 2018

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 13:00 De Fabeltjeskrant en de Grote-Dierenbos Spelen
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
al 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec za 29 20:00 film
film
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec vr 28 20.30 Eindejaarsquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.-
VN:F [1.9.18_1163]