nov do 29 The Children Act

City of Wesopa > The Children Act

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Kinderrechter moet kiezen tussen werk en relatie, gevoel en recht, mens en god….

Fiona Maye (Oscar®- winnares Emma Thompson) is een gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof waar ze bekendstaat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht.

Wanneer haar huwelijk met Jack (Stanley Tucci) lijkt te bezwijken onder haar toewijding voor het vak stort Fiona zich op een ingewikkelde zaak. De 17-jarige Adam (Fionn Whitehead, Dunkirk) heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Vanwege zijn geloof als Jehovah’s getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt.

The Children Act van regisseur Richard Eyre (Notes on a Scandal) is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Booker-Prize winnaar Ian McEwan (‘Atonement’), die tevens het scenario schreef voor de film. Kinderrechter moet kiezen tussen werk en relatie, gevoel en recht, mens en god….Fiona Maye (Oscar®- winnares Emma Thompson) is een gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof waar ze bekendstaat om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht.

VPRO Cinema (★★★) ‘Voelbaar dat de filmlengte de rijkdom van het boek beknot’
de Volkskrant (★★★★) ‘Thompson is subtiel en verpletterend tegelijk’
NRC (★★★) ‘In ‘The Children Act’ botsen de wetten van mens en God’
The Guardian (★★★) ‘Verfrissend hoe de film bepaalde standaarden voor zichzelf zet’

Cast: Emma Thompson, Fionn Whitehead, Stanley Tucci, regisseur: Richard Eyre
Drama. Verenigd Koninkrijk. 105 min.

The Children Act is Emma Thompsons show. Ze is subtiel en verpletterend tegelijk.

De wet, daarmee kan Fiona Maye (Emma Thompson) uit de voeten. Als rechter aan het Londense hooggerechtshof is ze een meester in interpretatie en argumentatie. Regels en logica liggen haar goed.

Ook in haar privéleven heerst een overzichtelijke orde, totdat haar man Jack (Stanley Tucci) uit het niets aankondigt een affaire te willen beginnen. Hij is haar afstandelijkheid zat en eist zijn recht op intimiteit op. Fiona heeft geen idee hoe ze moet reageren.

De kloof tussen verstand en gevoel wordt flink aangezet in The Children Act, na On Chesil Beach al de tweede verfilming van een roman van Ian McEwan dit jaar. Het is een nogal gemakzuchtige tegenstelling, maar dat stoort nauwelijks; daarvoor is het verhaal over een rechter die eerst thuis en vervolgens in haar werk wordt geconfronteerd met onvoorziene emoties, veel te boeiend.

De 59-jarige Fiona heeft geen tijd om haar huwelijkscrisis onder ogen te komen, want ze krijgt een gecompliceerde zaak toegewezen. De zaak waar ze zich over moet buigen betreft die van de zeventienjarige Jehova’s getuige Adam, wiens ouders om godsdienstige redenen weigeren om hem een bloedtransfusie te laten toedienen – zij staan tegenover de artsen, die ervan overtuigd zijn dat een transfusie zijn leven zal redden. De kwestie lijkt eenvoudig: omdat hij minderjarig is kan Maye de transfusie afdwingen. Maar omdat Adam bijna meerderjarig is besluit ze in een opwelling hem te horen en zoals te verwachten botsen dan de wetten van mens en God met elkaar. Anders dan het boek focust de film The Children Act alleen op deze kwestie, en daarbinnen op de vraag wie er eigenlijk beslist over leven en dood. Daar blijken namelijk naast God en de Staat ook artsen, ouders, individuele overwegingen en redeloos toeval bij betrokken. Met name door de spirituele obsessie die de jonge Adam opvat voor moederfiguur Fiona, wordt dat cluster aan levensbeschouwelijke vragen klassiek claustrofobisch en wantrouwend mcEwanesk: een (verkeerde) beslissing kan een leven (fataal) beïnvloeden. Maar kennen de hoofdrolspelers hun eigen motieven wel?

McEwan, die zelf zijn roman bewerkte tot filmscenario, maakt de morele dilemma’s volledig helder en invoelbaar. Theater- en filmregisseur Richard Eyre (IrisNotes on a Scandal) brengt de rechtbankscènes met een verrassende flair in beeld, alsof er niks spannender is dan taai juridisch getouwtrek. Alleen de relatie tussen Fiona en Jack komt niet helemaal tot zijn recht. Ze hebben, anders dan in het boek, nauwelijks een verleden, waardoor vooral Jack ondoorgrondelijk blijft.

Stanley Tucci kan daar weinig aan doen. Hij komt er simpelweg niet aan te pas. The Children Act is Emma Thompsons show: de actrice laat weer eens zien dat ze tot de besten behoort. Thompson zet een fantastisch afgewogen, intelligente rol neer, subtiel en verpletterend tegelijk. Met één blik toont ze Fiona’s allesoverheersende hang naar redelijkheid en het besef dat ze zichzelf daarmee tekort doet.

Alle andere acteurs in de film hebben het nakijken, met uitzondering van Fionn Whitehead. De jonge Brit viel vorig jaar al op door zijn hoofdrol in Christopher Nolans oorlogsdrama Dunkirk en bewijst opnieuw zijn talent als de mysterieuze Adam – de enige die door Fiona’s pantser weet te breken. De makers lijken terzijde een kritisch oog te hebben voor het elitaire wereldje vol getapte grijze mannen waarin Fiona werkt, maar hun aandacht ligt vooral bij plot, minder bij introspectie. Gelukkig geeft ‘The Children Act’ via Thompsons fijne hoofdrol een mooi inkijkje in Engelse rechtspraak, in het bijzonder de wet die kinderen moet beschermen – soms tegen hun eigen ouders.

the-children-act 2
Fionn Whitehead in the ©A24 new film: The Children Act (2018). 
Plot: As her marriage to Jack flounders, eminent High Court judge Fiona Maye has a life-changing decision to make at work - should she force a teenage boy, Adam, to have the blood transfusion that will save his life? Her unorthodox visit to his hospital bedside has a profound impact on them both, stirring strong new emotions in the boy and long-buried feelings in her.
Ref: LMK110-J2339-180718
Supplied by LMKMEDIA. Editorial Only.
Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets. pictures@lmkmedia.com
the-children-act 1
the-children-act-3
the-children-act-5
the-children-act-6
the-children-act-7
the-children-act-8
The Children Act, 4.3 out of 5 based on 4 ratings
9AngstGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
9, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Grof Taalgebruik

december 2018

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 13:00 De Fabeltjeskrant en de Grote-Dierenbos Spelen
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
al 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec za 29 20:00 film
film
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec vr 28 20.30 Eindejaarsquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.-
VN:F [1.9.18_1163]