nov do 15 Sir

City of Wesopa > Sir

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De jonge Ratna werkt als huishoudster maar ze blijft hopen en hard werken voor een betere toekomst.

Hoewel het uitgangspunt van dit romantische, in Mumbai gesitueerde drama leest als een aflevering uit de Bouquetreeks, is de uitwerking verrassend ingetogen en menselijk, met ruimte voor subtiliteit.

Een speelfilmdebuut over een onmogelijke liefde met een emancipatoire boodschap, verpakt in kleurige stoffen en vrolijke dansmuziek. Ondanks de nodige platitudes maakt filmmaakster Rohena Gera tastbaar hoe bepalend gender- en klassenverschillen in India nog altijd zijn. De arme bediende Ratna werkt in het huis van meneer Ashwin, een rijke vrijgezel wiens geplande huwelijk zojuist is afgeblazen. Hoewel het uitgangspunt van dit romantische, in Mumbai gesitueerde drama leest als een aflevering uit de Bouquetreeks, is de uitwerking verrassend ingetogen en menselijk, met ruimte voor subtiliteit.

VPRO Cinema (★★★)
Filmtotaal (★★)
The Guardian (★★★)

Cast: Tillotama Shome, Vivek Gomber, regisseur: Rohena Gera
Drama. India. 96 min.

Ratna is een 19-jarige weduwe die van het platteland teruggaat naar Mumbai naar haar vorige werkgever, een rijke bouwondernemer. Ze gaat als dienstmeisje werken voor de zoon des huizes, Ashwin. Ratna laat haar zusje Choti achter met de (vergeefse) opdracht haar opleiding af te maken. Ze hoopt daarmee op een betere toekomst voor haar. Eenmaal in Mumbai wordt duidelijk dat Ashwin zijn verloofde voor het altaar heeft laten staan – ze is hem ontrouw geweest. Hij woont alleen, is verdrietig en kan zijn draai niet vinden. Ratna daarentegen is optimistisch en ziet een kans op een beter bestaan. Ze wil modeontwerper worden en gaat voortvarend te werk. Tijdens de ritjes naar de drukke, kleurrijke markt achterop de brommer bij vriendin en kindermeisje Lakshmi, komt haar opgewektheid tot uiting in de soundtrack met mooie Indiase ballades. Ashwin geeft haar de ruimte; hij geeft haar tijd om haar passie te ontwikkelen en luistert ook naar haar persoonlijke adviezen. Maar door anderen, in de sociale hiërarchie hoger geplaatst, wordt ze steeds op haar (ondergeschikte) plek gezet.

Het is een bizarre dynamiek, de onderlinge afhankelijkheid van baas/bazin en dienstmeid die ook in Ratna’s omgang met Lakshmi tot uiting komt. De tegenstellingen zijn ook duidelijk zichtbaar in de enscenering van de film. De film speelt zich grotendeels af in het appartement van Ashwin; het is groot en westers ingericht en staat in sterk contrast met het primitieve huis van Ratna’s familie op het platteland en dat van haar zusje in een krottenwijk in Mumbai. Ratna, die de sociale wetten beter doorziet dan Ashwin, doorstaat alle vernederingen moedig en ze worden verliefd. Als in beide klassenniveaus vermoedens ontstaan over hun relatie hebben ze geen keus.

De Indiase regisseur Rohena Gera, geboren in India en opgeleid in Amerika, heeft tevens het scenario geschreven. Omdat zij zelf worstelt met het klassensysteem in haar geboorteland wil zij met dit eenvoudige verhaal, gebaseerd op gelijkheid en terughoudendheid, deze misstanden in India onder de aandacht brengen. Tillotama Shome speelt Ratna met de juiste menging van spontaniteit, dienstbaarheid en vastberadenheid. Vivek Gomber vertolkt de introverte Ashwin; hij gaat gebukt onder de sociale druk van familie, vrienden en maatschappij. Deze bescheiden film qua thema en plot, speelt fijntjes in op het onrechtvaardigheidssentiment. De paradox is dat Ratna, hoewel laag geplaatst in het kastenstelsel, meer keuzevrijheid lijkt te hebben dan de hooggeplaatste Ashwin. Zij zoekt een nieuwe aanstelling en krijgt al snel het aanbod van haar leven.

Met Sir lanceert Rohena Gera haar eerste speelfilm. Eerder maakte ze What’s love got to do with it?, een op een minimaal budget geschoten documentaire over geprivilegieerde Indiërs, en produceerde en regisseerde ze het non-profit-project Stop the Hatred, een film die tegen communalisme strijdt. Tevens schreef ze meer dan veertig afleveringen voor Jassi Jaisi Koi Nahin, het Indiase equivalent van Ugly Betty. Sir is bedoeld als protest tegen de klassenverschillen die in het huidige India nog steeds bestaan, maar waar liefde, acceptatie en begrip een brug tussen kunnen slaan. Zelfs als die liefde taboe is.

sir 1
sir 2
Sir 3
Sir 5
Sir (4)
Sir, 5.0 out of 5 based on 1 rating
al


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
al, Alle Voorstellingen, Film

december 2018

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 13:00 De Fabeltjeskrant en de Grote-Dierenbos Spelen
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
al 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec za 29 20:00 film
film
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec vr 28 20.30 Eindejaarsquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.-
VN:F [1.9.18_1163]