okt do 18 A Casa Tutti Bene

City of Wesopa > A Casa Tutti Bene

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Een gezellige familiereünie ontaardt in een chaotisch samenzijn als de familieleden noodgedwongen twee dagen en nachten met elkaar moeten doorbrengen.

Alba en Pietro vieren hun 50-jarig huwelijksfeest op het zonovergoten eiland Ischia waar ze wonen. Daar hebben ze een lommerrijke villa met voldoende plek om de talrijke familie te ontvangen.

Wat begint als een gezellig samenzijn, verandert na het diner al gauw als de veerboot vanwege sterke wind niet meer afvaart. Noodgedwongen moet de grote familie twee dagen en twee nachten met elkaar doorbrengen en al snel komen geheimen uit het verleden, niet uitgeprate ruzies, jaloezie, bedrog en andere spanningen naar boven…

Een gezellige familiereünie ontaardt in een chaotisch samenzijn als de familieleden noodgedwongen twee dagen en nachten met elkaar moeten doorbrengen.

Alba en Pietro vieren hun 50-jarig huwelijksfeest op het zonovergoten eiland Ischia waar ze wonen. Daar hebben ze een lommerrijke villa met voldoende plek om de talrijke familie te ontvangen.

VPRO Cinema (★★★) ‘Een fijne mix van een lach en een traan’
NRC (★★★) ‘Emotioneel geladen, maar bij vlagen ook op hol geslagen pastareclame’
De Filmkrant ‘De verhaaltjes over vreemdgaan zijn behoorlijk uitgekauwd’

Cast: Stefano Accorsi, Elena Cucci, Tea Falco, Carolina Crescentini, Pierfrancesco Favino
Regisseur: Gabriele Muccino
Drama/komedie, Italië. 105 min.

“Bezoek en vis blijven maar drie dagen fris,” luidt een wijs gezegde. Het Italiaanse komediedrama A Casa Tutti Bene trekt die termijn flink in twijfel; drie uur lijkt een stuk realistischer. Wanneer het koppel Alba en Pietro op het eiland waar ze wonen met een dozijn familieleden viert dat het al vijftig jaar bij elkaar is, gaat dat de eerste paar uur prima. Maar wanneer het feestje voorbij is en de gasten de veerboot terug naar het vasteland willen nemen, blijkt de zee daarvoor te onstuimig. De familiereünie mondt aldus uit in een langgerekte logeerpartij die de onderlinge verhoudingen flink op scherp zet. Voor en tijdens de heenreis naar het eiland worden de genodigden geïntroduceerd op een wijze die zowel naturel als frustrerend is. Iedereen kent elkaar, dus niemand hoeft te worden voorgesteld. Dat betekent alleen wel dat de kijker qua familiedynamiek stevig in het diepe wordt gegooid. Het ene na het andere personage doet zijn intrede en er is nauwelijks gelegenheid uit te puzzelen hoe men aan elkaar verwant is. Dit resulteert in een gevoel waarmee eenieder uit een grote familie bekend zal zijn: de vertwijfeling als kind welke ooms en tantes nou eigenlijk de broers en zussen van je ouders waren, en welke aangetrouwd waren. A Casa Tutti Bene compliceert de situatie nog even door een enkele afwezige en het gegeven dat van een man zowel zijn huidige partner als zijn ex-echtgenote aanwezig is. Door deze chaotische opening zou je bijna hopen dat voorafgaand een overzichtelijke stamboom was uitgedeeld.

Normaliter is het bewonderenswaardig als de kijker niet alles krijgt voorgekauwd, maar in dit geval had het voor de flow van de film zeker geen kwaad gekund als een iets conventionelere introductie was gehanteerd. Opvallend genoeg is daarvoor een uiterst geschikt personage aanwezig. Een kleindochter in de tienerfase heeft namelijk een metgezel in de vorm van een leeftijdsgenoot met wie ze een goede platonische vriendschap onderhoudt. Deze jongen is echter al jaren een bekende verschijning bij familiegelegenheden, waardoor hem weinig nieuws hoeft te worden verteld. Voor het overzicht was het uiterst simpel geweest van dit personage een minder platonische introducé te maken die voor het eerst kennismaakt met haar familie en daarmee als ‘audience avatar’ kan fungeren. Dat had tevens zijn aanwezigheid wat logischer gemaakt. De rest van het gezelschap bestaat immers uit familieleden en hun al dan niet aangetrouwde partners.

Toch zal je na afloop perfect weten wie wie is. Met niets te doen op het eilandje krijgt de onderlinge interactie namelijk ruim baan. Bij een enkeling verloopt dat positief (neef en nicht vallen als een blok voor elkaar), maar bij de meesten is er vooral spanning. “Er zit overal storm in de lucht,” verzucht de oude Alba op een zeker moment en ze refereert daarmee overduidelijk niet aan de weersomstandigheden die iedereen bij haar in huis houden.

A-casa-tutti-bene_st_1
A-casa-tutti-bene 3
A-casa-tutti-bene_4
A-casa-tutti-bene_st_2
A-casa-tutti-bene 6
A-casa-tutti-bene_5
A-casa-tutti-bene 7
A Casa Tutti Bene, 3.0 out of 5 based on 1 rating
6Geweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
6, Alle Voorstellingen, Film, Geweld

maart 2019

mrt zo 31 14:00 Asterix – Het Geheim van de Toverdrank
film
Alle Voorstellingen
6AngstGeweld 6.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

mrt zo 31 11:15 Young Masters: Academisten van het Concertgebouworkest
klassieke muziek
Hiddden Secrets
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

mrt za 30 20:30 Javier Guzman: Gùzman – try-out, nog enkele kaarten beschikbaar
kleinkunst
Alle Voorstellingen
19.-
VN:F [1.9.18_1163]

mrt vr 29 19.30 Vechtstede College: Faust into the Wild
Alle Voorstellingen
€ 7,50
VN:F [1.9.18_1163]

mrt vr 29 19.30 Vechtstede College: Faust into the Wild
Alle Voorstellingen
€ 7,50
VN:F [1.9.18_1163]