okt vr 26 Loek Peters: Ma

City of Wesopa > Loek Peters: Ma

AANVANG 20:30 uur ZAAL OPEN 20:00 UUR ENTREE 21.50.-

GENRE:

Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait ‘meneer Alzheimer’ de rollen om.

Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? De tragikomische solovoorstelling Ma is gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. De makers van LEEF! en PAAZ brengen met Ma een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Zijn dilemma’s, angsten én moederliefde worden vertolkt door Loek Peters.

Regie: Benno Hoogveld

Script: Marc Veerkamp

Muziek: Rik Ronner

Decorontwerp: Ascon de Nijs

Lichtontwerp: Mike den Ottolander

Kostuums: Sabine de Groot

Quotes:

“’Ma’ is in al zijn intimiteit een juweel van een voorstelling” – Algemeen Dagblad

“Werkelijk alles klopt in ‘Ma’” – Noordhollands Dagblad

“een menselijk verhaal dat iedereen raakt” – Theaterkrant

Over Loek Peters:

Nadat Peters achttien jaar theatervoorstellingen in allerlei soorten en maten speelde, van enorme theaters tot piepkleine huiskamers, staat hij nu voor het allereerst ‘moederziel’ alleen op de planken. Nooit eerder speelde hij een solovoorstelling. “Heel spannend natuurlijk,” vertelt Peters, “maar vooral heel bijzonder. Het is een nieuwe ervaring waar ik heel veel zin in heb. Eric heeft het 110 keer fantastisch gedaan, ik heb mij zeker laten inspireren door de manier waarop hij de voorstelling brengt. Maar het publiek krijgt straks wel een iets andere voorstelling te zien, ik zal een en ander toch wat anders spelen, meer op de Loek-manier natuurlijk.”

Peters hoefde niet lang na te denken toen productiehuis Solo Stories hem vroeg het stokje van Eric Corton over te nemen en de monoloog ‘Ma’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Hugo Borst, te spelen. “Het verhaal van een zoon die zijn moeder ziet dementeren en alle nare en mooie dingen die daarbij komen kijken: het is zo basaal en bijna alledaags opgetekend door Hugo Borst en daarna haarfijn tot script verwerkt door Marc Veerkamp, dat ik het niet zou begrijpen als een acteur dit verhaal niet zou willen spelen. Er zit een prachtige scene in de voorstelling waarin mijn personage vertelt dat hij zijn eigen moeder niet naar het toilet durf te brengen en dat hij zich daar wel eens voor schaamt. Een van de verpleegkundigen zegt dan dat ik niet de enige ben die daar last van heeft. Lijkt mij heel herkenbaar voor velen en daardoor ook heel waardevol.”

De acteur prijst zichzelf gelukkig: hij heeft in zijn omgeving nauwelijks met dementie te maken gehad. “Mijn ouders leven nog en zijn met hun vijfenzeventig jaar allebei nog helder van geest. Toen mijn oma ging dementeren heb ik daar wel iets van meegekregen. Het begon bij haar op hoge leeftijd, en ik herinner mij daar vooral van dat ze tijdens een bezoek wel vijftig keer kon zeggen dat het in het verzorgingshuis ‘wel goed van eten en drinken’ was. Iedere keer zei ze het op een manier waaruit duidelijk werd dat ze zelf dacht dit voor het eerst te zeggen. Toen was dat best grappig – als iemand dementeert kan er ook heus nog gelachen worden. Maar het moment dat ze ineens besefte dat ze twee echtgenotes verloren heeft en dat ze er nu wel heel alleen voor stond, was wel heel verdrietig. De laatste keer die ik mij kan herinneren dat ik bij haar was, wist ze bij binnenkomst nog wel wie ik was, maar toen ik wegging vond ze het toch wel raar dat die jonge man haar ineens kuste.”

ma 1
foto: annemieke van der togt

foto: annemieke van der togt

Loek Peters: Ma, 5.0 out of 5 based on 1 rating


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Toneel

december 2018

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 13:00 De Fabeltjeskrant en de Grote-Dierenbos Spelen
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
al 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec za 29 20:00 film
film
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec vr 28 20.30 Eindejaarsquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.-
VN:F [1.9.18_1163]