sep do 13 Marvin ou la belle éducation

City of Wesopa > Marvin ou la belle éducation

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Een homoseksueel theatertalent op het ‘onontwikkelde’ Franse platteland en diens latere artistieke succes in het mondaine Parijs.

Marvin is een buitenbeentje, zowel in het ruwe arbeiders gezin waarin hij opgroeit, als op school, waar hij gepest wordt en uitgemaakt voor homo. De directrice van de school stimuleert hem toneel les te volgen.

Jaren later maakt zijn mentor op de toneelacademie hem wegwijs in Parijs en introduceert hem in het artistieke milieu. Daar krijgt hij onverwachte hulp van actrice Isabelle Huppert als hij zijn sombere jeugdervaringen wil gebruiken voor een toneelvoorstelling.
Een coming of age-verhaal over hoe hij zichzelf een eigen identiteit verschafte, inclusief een nieuwe naam.

VPRO Cinema 3 sterren. Meeslepend in vooral de jeugd-episoden
NRC 3 sterren. Ondanks bekend gegeven, geen onverdienstelijke film
Het Parool. Een ontroerende brug tussen twee totaal verschillende werelden.

Cast: Finnegan Oldfield, Isabelle Huppert, Charles Berling
Regisseur: Anne Fontaine
Drama, lhtb. Frankrijk. 115 min.

De dromerige Marvin ontsnapt aan de harde plattelandscultuur. Boeiend verhaal, maar de film is soms langdradig. De scènes in Marvins armoedige geboortedorp ogen ongemakkelijk.

Marvin Bijou, een dromerig jongetje, groeit op in een omgeving waar voor dromen geen plaats is. Zijn werkloze, alcoholistische vader snapt niets van zijn zoon. Zijn oudere broer noemt hem vol walging een mietje. Op school wordt Marvin gepest, maar er is ook een nieuwe directrice, die de jongen met zachte hand naar haar theaterklas dirigeert.

In Marvin ou la belle éducation wisselt de productieve regisseur Anne Fontaine (Coco avant Chanel, Gemma Bovery, Les innocents) scènes uit Marvins jeugd af met een blik op zijn latere bestaan. Als twintiger, inmiddels uit de kast gekomen, woont hij in Parijs en werkt hij aan een theaterstuk, gebaseerd op zijn ervaringen in de hardvochtige plattelandscultuur waaraan hij wist te ontsnappen.

De jonge Marvin heeft het niet makkelijk. Als een koekoeksjong woont de gevoelige en fijnbesnaarde Marvin in een veel te klein huis in een dorpje in Frankrijk. Omgeving en familie lijken weggelopen uit ‘De helaasheid der dingen’. Marvins vader oogt als een geroyeerd lid van een motorclub, zijn moeder heeft iets van ma Flodder, zijn halfbroer is een niet al te slimme bruut en dan loopt er bovendien nog een onopvallend broertje rond. Wanneer er halverwege de film ook nog een zus opduikt verbaast het je niks. Op een dag ontdekt de directrice van Marvins school dat haar leerling beter thuis is op het toneel dan in de klas. Dus vertrekt Marvin naar de toneelopleiding in de grote stad.

In drama ‘Marvin ou la belle éducation’ wisselen scènes van de jonge Marvin af met die van de jongvolwassene. Die laatste is bezig met een solovoorstelling over zijn afkomst. Hij krijgt daarbij steun van toneeldocent Abel en diens levenslustige partner Pierre. Tegelijk heeft Marvin een relatie met de rijke Roland en ontmoet hij de grote actrice Isabelle Huppert, hier gespeeld door Isabelle Huppert zelf.

De ontwikkeling van Marvin loopt over bekende wegen: gepest op school, uitzichtloze vrijage met meisje, opbloeien in nieuwe omgeving, harde opvoeding in de liefde, breuk met vertrouwde omgeving. Dat het verhaal toch weet te boeien danken we aan de naturel acterende cast, de levensechte dialogen en het gebrek aan uitgesproken drama. Dus passend in het oeuvre van Anne Fontaine (‘Coco avant Chanel’, ‘Les innocentes’), dat zich kenmerkt door dramatische bescheidenheid en levensechte personages.

‘Marvin ou la belle éducation’ is ook een film over tegenstellingen. Platteland tegenover Parijs, arbeiders tegenover intellectuelen, homoseksualiteit tegenover de heterovariant. Minder gebruikelijke tegenstelling is die tussen film en toneel (beter nog, tussen beeld en woord). Wanneer Marvin bezig is met het schrijven van zijn solovoorstelling, zien we de beelden uit zijn jeugd geprojecteerd op een scherm achter hem. Eenmaal op het toneel verliezen die gebeurtenissen hun levensechtheid en wordt het drama bedolven onder een stortvloed aan woorden. Minder nuance, en daarmee minder overtuigend.

‘Marvin ou la belle éducation’ zal niet veel stof doen opwaaien, maar het is wel een film die je met plezier uitzit. Beetje humor, fijne muziek en sterk acteerwerk, in een ritme dat perfect past bij het drama. Nooit hemelschokkend, altijd aangenaam.

marvin-ou-la-belle-education-3
Marvin-ou-la-belle-ducation_2
Marvib-ou-la-belle-education 4
Marvin-ou-la-belle-ducation_1
Marvin-ou-la-belle-ducation_5
Marvin-ou-la-belle-ducation 6
Marvin-ou-la-belle-ducation 7
Marvin-ou-la-belle-ducation 8
Marvin ou la belle éducation, 4.0 out of 5 based on 1 rating
6Geweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
6, Alle Voorstellingen, Film, Geweld

februari 2019

feb do 28 20:00 The Wife
film
Alle Voorstellingen
alGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb wo 27 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 14:00 Louis en de Aliens
film jeugd
Alle Voorstellingen
6Geweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

feb zo 24 11:15 koffieconcert: trio Ellen Valkenburg, Helena Basilova, James Oesi
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

feb za 23 20:30 Marjolein van Kooten: Ik zie de Bui al hangen
kleinkunst
Alle Voorstellingen
17.-
VN:F [1.9.18_1163]