jul zo 01 Finding Your Feet

City of Wesopa > Finding Your Feet

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De viering van de tweede jeugd van een levenslustige groep Britse senioren.

Wanneer de chique Engelse dame ‘Lady’ Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar oudere zus in te trekken.

Sandra zou niet meer kunnen verschillen van de openhartige, volop datende, vrijgevochten Bif die in een huurflatje woont. Maar die verandering van omgeving is misschien wel juist wat ze nodig heeft. Tegen haar zin in neemt Bif Sandra mee naar haar stijldanslessen, waar ze Bifs vrienden leert kennen: een kleurrijke en energieke groep leeftijdgenoten die Sandra laat zien dat pensionering juist een begin is. Wanneer de chique Engelse dame ‘Lady’ Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar oudere zus in te trekken.

De viering van de tweede jeugd van een levenslustige groep Britse senioren.

VPRO Cinema 3 sterren. Moet het vooral hebben van de acteerkwaliteiten

de Volkskrant 2 sterren. Alle clichés komen voorbij

NRC 3 sterren. Levendige rom-kom met zestigers

Regie: Richard Loncraine | Cast: Imelda Staunton (Sandra), Celia Imrie (Bif), Timothy Spall (Charlie), Joanna Lumley (Jackie), David Hayman (Ted), Phoebe Nicholls (Janet), Josie Lawrence (Pamela), John Sessions (Mike) | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2017

Dansclubjes, snobs die ruziën met de arbeidersklasse en een kleine groep bejaarde Londenaars die hun jeugdigheid herontdekken. Finding Your Feet lijkt het perfecte zondagsuitje voor een Brits publiek op zoek naar een feelgoodfilm. De Britse film is een romantische komedie met zestigers in de hoofdrol. Hij volgt de regels van het genre, toch is hij niet zo voorspelbaar door de levendige karakterisering van zijn personages.

Wanneer ‘Lady’ Sandra door haar deftige man wordt ingeruild voor een nieuwer model, moet ze intrekken bij haar ietwat armoedige zus. Tussen het ‘gewone volk’. In eerste instantie zorgt het voor een hoop gezeur en aanstellerij, maar eenmaal uit de ontkenningsfase omarmt Sandra haar nieuwe omgeving en de bijkomende vrijheid. Ze gaat op zoek naar betekenis in haar leven, herontdekt hobby’s uit haar jeugd en vindt nieuwe liefde in haar behoorlijk verlate puberteit.

Het is een charmant avontuur, voornamelijk dankzij het charisma van Celia Imrie en Timothy Spall, die in zowel humor als drama wat diepgang met zich meebrengen. Bif is met haar bohemiaanse trekjes een uitstekende tegenpool voor de vastgeroeste Sandra en Charlie worstelt net als Sandra met het beëindigen van een lange relatie. Beiden stellen de norse dame in staat om zichzelf opnieuw uit te vinden, of dat nu komt door een flashmobs in hartje Londen of een rebelse joyride. Dramatische verhaalwendingen, getwijfel tussen geliefdes, en de ‘ware’ die het land verlaat, waar de protagonist dan wanhopig achteraan huppelt op het laatste moment. Krijgen zij een tweede kans in de liefde? Hij volgt grotendeels de regels van het genre, waardoor het niet moeilijk is in te zien dat de kloof tussen de hautaine Sandra en de wat sjofele Charlie ongetwijfeld overbrugd zal worden. Toch is Finding Your Feet ook weer niet zo heel voorspelbaar, vooral door de levendige karakterisering van zijn personages. Zo is Bif een boeiend figuur: onconventioneel, humoristisch en ontwapenend, in alles een vrije geest. Ook het thema van het jezelf herontdekken na veertig jaar huwelijk wordt pakkend uitgewerkt. Wat enorm helpt is dat alle rollen gespeeld worden door grandioze Britse acteurs, onder wie Imelda Staunton, Celia Imrie en Timothy Spall. Zij zorgen ervoor dat hun personages nooit eendimensionaal zijn maar altijd onvermoede kanten hebben die geleidelijk aan onthuld worden. Dat de film leuke dansscènes heeft en ook even Rome aandoet, maakt het allemaal nog aantrekkelijker.

Het zorgt ervoor dat momenten die goed werken in de trailers, zoals een oudere heer die plots vertrekt naar het hiernamaals, in de film zelf een beetje overbodige extraatjes zijn.

Men heeft hiermee wel de juiste sfeer te pakken, waarbij het groepje oudere Londenaars nog de levenslust (en passie) hebben van jonge tieners, maar ook moeten omgaan met de harde realiteit van het ouder worden. Toch merk je ook dat men het veel te veilig speelt met het verhaal, en die toon zoveel mogelijk rechtgetrokken wordt om de feelgoodsfeer te behouden, wat het uiteindelijk tegenwerkt en tam maakt.

De film heeft nog een klein dansspektakel in zich, om het verhaal wat meer flair te geven.

 

finding-your-feet 5
Finding-Your-Feet 3
Finding-Your-Feet_1
Finding-Your-Feet 2
Finding-Your-Feet 4
finding-your-feet-7
finding-your-feet6
alGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
al, Alle Voorstellingen, Film, Grof Taalgebruik

september 2018

sep zo 30 14:00 Incredibles 2 Nederlands gesproken
film jeugd
Alle Voorstellingen
6 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

sep za 29 20:00 evenement
film
evenement
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

sep vr 28 20:30 Hans Dulfer: Dulfer Plays Blues Leadbelly – uitverkocht.
Theaterconcert
Alle Voorstellingen
17.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

sep do 27 20:00 film
film
evenement
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

sep do 27 20:00 Utøya
film
Alle Voorstellingen
12AngstGeweld 8.-
VN:F [1.9.18_1163]