jun zo 03 Lady Bird

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Lady Bird

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Een heerlijk opstandige tiener, maar de moederrol maakt de film uniek. 

Lady Bird is het regiedebuut van actrice Greta Gerwig (Frances Ha), die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter. De Ierse Saoirse Ronan is perfect gecast als de soevereine én onzekere Lady Bird.

Christine ‘Lady Bird’ McPherson (Saoirse Ronan) zet zich af tegen haar eigenzinnige moeder (Laurie Metcalf), maar ze lijkt meer op haar dan ze denkt. Lady Birds moeder is een verpleegster die keihard werkt om te zorgen dat er brood op de plank komt nadat haar vader (Tracy Letts) zijn baan is kwijt geraakt. Lady Bird speelt zich af in het Californische Sacramento in 2002 tegen de achtergrond van een snel veranderend economisch klimaat. De film werpt een indringende blik op de relaties die ons vormen, de idealen die ons kenmerken en de schoonheid van een plaats die je je thuis mag noemen. Lady Bird is het regiedebuut van actrice Greta Gerwig (Frances Ha), die tevens het scenario heeft geschreven. De film legt zowel de humor als het drama bloot in de turbulente relatie tussen een moeder en haar tienerdochter.

VPRO Cinema 4 sterren. Heerlijk en eerlijk coming of age-drama

The Guardian 5 sterren. Liefdesbrief-achtige memoires van een tiener

de Volkskrant 4 sterren. Blijkt een unieke traktatie

NRC 4 sterren. Conflict tussen moeder en dochter in talloze kleine nuances

Regie: Greta Gerwig | Cast: Saoirse Ronan (Lady Bird), Laurie Metcalf (Marion), Tracy Letts (Larry), Lucas Hedges (Danny), Timothée Chalamet (Kyle), Beanie Feldstein (Julie), Jordan Rodrigues (Miguel), Odeya Rush (Jenna), e.a. | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2017

Wat wil ik later worden als ik groot ben? Je hebt mensen die hun graf instappen en het antwoord nog steeds niet hebben gevonden. Voor de een is van meet af aan duidelijk welke richting zijn of haar leven opgaat. En als het niet zo loopt als gedacht dan zorgen ze er wel voor dat ze bijsturen. Voor de ander blijft het een eeuwige zoektocht. Je zou kunnen stellen dat puber Lady Bird hier zo’n beetje tussenin zweeft. Maar mag je daar een ander de schuld van geven?

Actrice Greta Gerwig schreef al een eens een handjevol scenario’s en debuteerde tien jaar geleden als regisseur. Maar met Lady Bird toont ze pas echt haar ware kunnen als filmmaker. Centraal in dit coming-of-ageverhaal is de zoektocht van puber Lady Bird naar wat ze nu eigenlijk wil met haar leven en de wijze waarop ze zich tegen met name haar moeder afzet. Onderling is er een boel gekibbel dat vrijwel uit het niets lijkt te kunnen ontstaan. Het ene moment zitten moeder en dochter in de auto vol emotie naar een audioboek te luisteren en het andere moment gooit Lady Bird het portier open om in de berm te belanden. Ze heet eigenlijk Christine, maar omdat ze uit pure verveling zo’n beetje wegrot in het suffe Californische Sacramento heeft ze zichzelf de naam Lady Bird aangemeten. Ze moet anderen er minstens een keer per dag op wijzen dat ze niet langer als Christine door het leven gaat. De zelfgekozen naam staat symbool voor de eigengereidheid en het grote gevoel van autonomie van Christine, die in het begin van het huidige millennium aanloopt tegen de beperkingen die haar omgeving en opvoeding haar hebben opgelegd.

De nonnen aan de katholieke middelbare school waar Lady Bird snel zal afzwaaien vonden haar altijd al een aparte. Lady Bird zelf ziet haar toekomst aan een gerenommeerde school in een grote stad aan de oostkust waar ze wél hebben begrepen wat cultuur is. Het meisje besluit zich aan te sluiten bij een theatergroepje van school waar ze halsoverkop verliefd wordt op een jongen van rijke komaf. Uitgerekend hij woont in het huis waar Lady Bird en beste vriendin Julie altijd van dromen.

De tocht naar volwassenwording en zingeving is een geliefd thema in de filmkunst, omdat het bij uitstek mogelijkheden biedt om een personage fikse veranderingen te laten ondergaan. Dat is nu eenmaal de motor van een boeiend drama. Maar zelden zien we dat zaken zo goed op hun plek vallen als bij Gerwigs Lady Bird. Dit komt niet in de laatste plaats door het ontwapenende spel van Saoirse Ronan, die als Iers-Amerikaanse actrice opgroeide in Dublin, maar zich feilloos het all-American meisje (als zoiets al bestaat) weet aan te meten.

ladybird 1
Lady-Bird (3
Lady-Bird 4
Lady-Bird (2
Lady-Bird 6
Lady-Bird (5
Lady Bird, 5.0 out of 5 based on 1 rating
12Drugs- en alcoholmisbruikGrof TaalgebruikSeks


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Drugs- en alcoholmisbruik, engelstalig, Film, Grof Taalgebruik, Seks

juni 2019

jun zo 30 14:00 jeugdfilm
film jeugd
Alle Voorstellingen
6.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun do 27 20:00 film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun zo 23 15:00 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun za 22 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun vr 21 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]