jun do 14 Der Hauptmann

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 16 > Der Hauptmann

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Duitsland, maart 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind, maar het vechten gaat nog altijd door. 

In dit ongekend indrukwekkende drama legt Robert Schwentke bloot hoe medeplichtigheid werkt. De Duitse regisseur laat zien dat het kwaad in doodnormaal menselijk gedrag schuilt – een les die hard aankomt.

In dit ongekend indrukwekkende drama legt Robert Schwentke bloot hoe medeplichtigheid werkt. De Duitse regisseur laat zien dat het kwaad in doodnormaal menselijk gedrag schuilt – een les die hard aankomt.

Duitsland, maart 1945. De Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind, maar het vechten gaat nog altijd door. Na een Amerikaanse luchtaanval raakt de Duitse soldaat Willi Herold gescheiden van zijn legereenheid waarna hij ervan wordt verdacht een deserteur te zijn. Op de vlucht voor zijn belagers vindt hij het uniform van een officier wat hem de kans biedt om te ontkomen. De omstandigheden dwingen hem echter steeds meer in zijn rol als officier en al snel neemt hij de monsterlijke gedaante over van de Nazi’s waar hij zo graag aan wil ontsnappen.

VPRO Cinema 4 sterren. Vet aangezet anti-oorlogsdrama

de Volkskrant 4 sterren. Ongekend indrukwekkend drama

NRC 4 sterren. Voert dialoog tussen realisme en (valse) heroïek

Filmkrant. Laat zien dat oorlog letterlijk een rollenspel is

Cast: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Waldemar Kobus, Samuel Finzi

Regisseur: Robert Schwentke

Oorlog, drama, Duitsland. 118 min.

Der Hauptmann laat zonder genade zien hoe het kwaad in ons allen schuilt.

In dit ongekend indrukwekkende drama legt Robert Schwentke bloot hoe medeplichtigheid werkt. De Duitse regisseur laat zien dat het kwaad in doodnormaal menselijk gedrag schuilt – een les die hard aankomt.

Willi Herold is een bleek knulletje, verdwaald in een gevaarlijk niemandsland. Hij is zijn legereenheid kwijtgeraakt en wordt in de Duitse bossen opgejaagd als een deserteur. Het is maart 1945, overal heerst chaos. De jonge soldaat stuit op een verlaten legertruck waarin een kapitein van de Duitse luchtmacht zijn bezittingen heeft achtergelaten – inclusief zijn uniform.

Het uniform past niet, het is te groot. Toch bevalt het Herold. Ineens heeft hij een stuk minder te vrezen. De kleding biedt hem een nieuwe, autoritaire rol; Herold groeit er verbazingwekkend snel in. Wanneer hij andere verloren soldaten tegenkomt, accepteren ze zijn gezag en sluiten zich bij hem aan. Het duurt niet lang of hij is de leider van een bende, een zootje ongeregeld dat over het platteland trekt en dood en verderf zaait.

De beul van Emsland
Der Hauptmann vertelt een gruwelijk waargebeurd verhaal. Willi Herold, ook wel ‘de beul van Emsland’ genoemd, werd eind 1946 ter dood veroordeeld vanwege een verbluffend aantal moorden en andere oorlogsmisdaden. Wat bezielde de 19-jarige nepkapitein? En hoe kon hij zo lang zijn gang gaan, terwijl hij zo gemakkelijk te ontmaskeren was? Het is gewaagd, hoe Schwentke de kijker uitnodigt zich met Herold te identificeren. Aanvankelijk is het kapiteinsuniform een middel om te overleven, om zijn hongerige maag te vullen met een goed maal. Ook later nog, wanneer duidelijk wordt dat Herold nergens voor terugdeinst, blijft het verleidelijk zijn gedrag goed te praten: hij moet wel, om zijn huid te redden. Of: het zijn vooral zijn metgezellen die zich misdragen.

Medeplichtigheid. Zo rekt Schwentke de grens telkens op, waarmee hij meteen blootlegt hoe medeplichtigheid werkt. Het is het sociale systeem dat deze misdaden toelaat, niet het verrotte geweten van een enkele man. De strijd tussen goed en kwaad speelt, anders dan in de meeste oorlogsfilms, nauwelijks een rol. Iedereen is corrupt. Het maakt Der Hauptmann tot een ongekend indrukwekkend drama. Akelig om naar te kijken, dat zeker, maar ook fascinerend en bijzonder knap gemaakt, met een naar absurdisme neigende toonzetting. Daarbij spaart Schwentke zijn publiek nog enigszins; de historische werkelijkheid was grimmiger dan de film laat zien.

Opportunisme, bluf, machtsbegeerte, onverschilligheid – het kwaad schuilt in doodnormaal menselijk gedrag, laat Der Hauptmann zien. Dat is een les die hard aankomt.

Pauline Kleijer

Der-Hauptmann4
hauptmann 1
der-hauptmann3
DerHauptmann6
der-hauptmann2
der-hauptmann5
der-hauptmann8
Der-Hauptmann (7
Der Hauptmann, 5.0 out of 5 based on 1 rating
16GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

juni 2019

jun zo 30 14:00 jeugdfilm
film jeugd
Alle Voorstellingen
6.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun do 27 20:00 film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun zo 23 15:00 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun za 22 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun vr 21 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]