jun do 28 The Cakemaker

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > The Cakemaker

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Thomas is banketbakker en zijn koekjes en taartjes zijn zo lekker dat Oren, een getrouwde zakenman uit Israël, daar altijd speciaal voor langskomt als hij maandelijks voor zijn werk in Berlijn moet zijn.

Er ontstaat een relatie tussen de twee en Oren woont voortaan bij Thomas als hij daar is. Op een dag krijgt Thomas geen contact meer met hem en verneemt hij dat Oren is omgekomen.

In ‘The Cakemaker’ zien we dat rouw evenveel gezichten kent als dat er doden zijn. Thomas is banketbakker en zijn koekjes en taartjes zijn zo lekker dat Oren, een getrouwde zakenman uit Israël, daar altijd speciaal voor langskomt als hij maandelijks voor zijn werk in Berlijn moet zijn. Er ontstaat een relatie tussen de twee en Oren woont voortaan bij Thomas als hij daar is. Op een dag krijgt Thomas geen contact meer met hem en verneemt hij dat Oren is omgekomen.Hij gaat naar Jeruzalem om antwoorden te zoeken en maakt kennis met Oren’s echtgenote Anat maar vertelt haar niets over zijn achtergrond. Hij raakt steeds meer betrokken bij het leven van Anat maar komt dan met zijn leugens in conflict…Want wat de weduwe en de taartmaker vooral doen is proberen om het onvoorstelbare toch een plekje te geven in hun leven. Thomas door zich het leven van Oren toe te eigenen, Anat door zich te koppig verzetten tegen zelfmedelijden en apathie.

NRC 3 sterren. twee om dezelfde man rouwende mensen vinden elkaar
de Volkskrant 4 sterren. Het spel is mooi ingetogen
Moviemeter 4 sterren.

Regie: Ofir Raul Graizer | 104 minuten | drama | Acteurs: Sarah Adler, Zohar Shtrauss, Tim Kalkhof, Sandra Sade, Roy Miller, Stephanie Stremler, David Koren, Gal Gonen, Tamir Ben Yehuda, Eliezer Shimon, Sagi Shemesh, Tagel Eliyahu, Iyad Msalma

Voor de ware liefhebber van gebak is er weinig te beleven in de bioscoop, zowel op het doek als in de foyer. Met de Duits-Israëlische speelfilm ‘The Cakemaker’ komt daar eindelijk verandering in. In dit drama maken we kennis met Berlijner Thomas, taartmaker van café-patisserie Kredenz. Diens Israëlische minnaar Oren reist iedere maand naar Berlijn, totdat plots het droeve bericht komt dat hij is overleden bij een ongeluk in Jeruzalem. In een opwelling pakt Thomas het vliegtuig naar Israël en gaat op bezoek in het restaurant van Orens weduwe Anat. Die weet niets van de biseksuele escapades van haar overleden echtgenoot.

In ‘The Cakemaker’ zien we hoe Thomas zich steeds meer nestelt in het gezin van de weduwe. Niet uit perverse nieuwsgierigheid, maar uit oprechte interesse naar het dagelijks leven van zijn overleden vriend. Aan niemand vertelt hij dat hij Oren heeft gekend. Intussen profiteert de weduwe van Thomas’ luisterend oor en van zijn onovertroffen Schwarzwälder-Kirschtorte (niet koosjer, wel erg lekker).

In ‘The Cakemaker’ zien we dat rouw evenveel gezichten kent als dat er doden zijn. Want wat de weduwe en de taartmaker vooral doen is proberen om het onvoorstelbare toch een plekje te geven in hun leven. Thomas door zich het leven van Oren toe te eigenen, Anat door zich te koppig verzetten tegen zelfmedelijden en apathie.

De heftige ingrediënten van dit drama (rouw, homoseksualiteit, indringen in een gezin, Duits-Israëlische relaties, religie) zou bij menig regisseur een misbaksel opleveren. Maar ‘The Cakemaker’ doseert dit alles zo subtiel, zo weloverwogen, dat het resultaat een voorbeeldig menselijk drama is. Zonder heftige wendingen, zonder grote woorden, altijd met de menselijke maat als leidraad.

‘The Cakemaker’ zou een stuk minder zijn zonder de geweldige actrice Sarah Adler. Zij zet een weduwe neer die het hele spectrum aan menselijke emoties laat zien achter een op het eerste gezicht onverstoorbaar uiterlijk. Aan het karakter van Thomas (Tim Kalkhof) valt minder eer te behalen, maar dat ligt meer aan de rol dan aan de acteur. ‘The Cakemaker’ laat weer eens zien dat de menselijke veerkracht een hoop vermag en dat het leven ondanks alle ellende genoeg moois heeft te bieden. Zoals de geweldige Schwarzwälder-Kirschtorte van café Kredenz. Probeer dan nog maar te genieten van zo’n armzalige bak popcorn.

cakemaker_5
cakemaker_2
cakemaker 1
cakemaker4
the-cakemaker-3
cakemaker 6
cakemaker7
The Cakemaker, 5.0 out of 5 based on 1 rating


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Film