May do 17 Phantom Thread

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Phantom Thread

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

 

Een fraai aangekleed portret van een artiest die een creatieve ontdekkingsreis doormaakt, en van de vrouwen die zijn wereld draaiende houden.

Vrouwen komen en gaan, zij bieden Reynolds zowel inspiratie als gezelschap.

De gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zus (Lesley Manville) vormen samen het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld van de jaren vijftig. Zij kleden zowel de adel, de filmsterren, de dames van stand in de stijl van The House of Woodcock. Vrouwen komen en gaan, zij bieden Reynolds zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma (Vicky Krieps), een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, die het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig op maat gemaakt had overhoop gooit.

Een fraai aangekleed portret van een artiest die een creatieve ontdekkingsreis doormaakt, en van de vrouwen die zijn wereld draaiende houden.

Het Parool – Deze muze laat zich niet wegsturen – en de kijker hapt naar adem.

VPRO Cinema – 5 sterren. Een buitengewoon subtiele en soepele vertelling.

NRC- 5 sterren. Onheilszwanger ‘Phantom Thread’ is lust voor het oog

De Volkskrant – 5 sterren. Anderson laat zien dat binnen elke relatie een oorlog woedt, compleet met aanvalstactieken.

Cast: Daniel Day-Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps

Regisseur: Paul Thomas Anderson – drama. VS. 130 min.

In ‘Phantom Thread’ presenteert Paul Thomas Anderson een Londense versie van modeontwerper Christian Dior. Maar de nieuwe film van een van de grootste filmers van deze tijd gaat allerminst over mode.

De locaties zijn chic, de dialogen zijn literair. De kleuren zijn vol en duister, het is of altijd de avond valt, ook als het ochtend is. Het liefdespaar is even ideaal als ongerijmd. Ik wil maar zeggen: Phantom Thread is ouderwets romantisch, in de onheilszwangere stijl van Hollywood-legende Douglas Sirk, de man van films met titels als Magnificent Obsession en Written on the Wind. Dit is ook een film als een bankkluis – en kraak de code maar eens. Er is Reynolds Woodcock, een gevierde Britse modeontwerper. En er is Alma, een onbeduidende jonge vrouw. Dat zij voor hem valt (eerst letterlijk, ze struikelt) is logisch. Maar hij adoreert haar terug en daar is weinig reden voor.

Met Reynolds presenteert Paul Thomas Anderson, een van de grootste filmers van deze tijd, een Londense versie van Christian Dior. Het zijn de late jaren vijftig. De swinging sixties die de mode zullen democratiseren zijn nog net niet aangebroken. Couture is voor de vermogende upperclass en een modeontwerper toont zijn genie met tiranniek gedrag. Zijn entourage beschouwt hem als een god. Zijn clientèle strijkt hij balsem op de ziel.

Modekoning Reynolds krijgt zijn charisma van acteur Daniel Day-Lewis in wat de laatste filmrol van zijn carrière heet te zijn. Ik moet het nog zien, maar laten we aannemen dat hij het meent. Dan is dit een afscheid met een knal. Natuurlijk, hij nam een jaar lang naailes en kan nu jurken maken als de beste, dat soort dingen doet Day-Lewis altijd. Spannender is dat hij Reynolds speelt met een stramme rug en oud haar. Zegt Alma dat ze hem een mooie man vindt, dan beloont hij haar met een glimlach. Zijn smalle lippen beven of ze zich ineens herinneren hoe dat was, kussen. Dat hij hun verhouding angstvallig platonisch houdt, verbaast niet.

Kostuumontwerper Mark Bridges kreeg voor zijn werk voor Phantom Thread een Oscarnominatie voor de collectie die hij voor Reynolds schiep, en terecht. Japonnen, pakjes, avondtoiletten met fluwelen capes. Gekorsetteerd en geborduurd. Een lust voor het oog, een feest voor de filmer. Verder bedient de film zich gretig van de coördinaten van de modewereld: het kuddetje toegewijde naaivrouwen in witte jasschorten, de hautaine clientèle, de zenuwen voor De Show, de tirannie van de ontwerper – bekijk een documentaire over een willekeurig modehuis en je kent het.

De Luxemburgse actrice Vicky Krieps speelt Alma als een indolent en ondermijnend type. Ze roept My Fair Lady in herinnering: volksmeisje wordt opgepikt door een gesoigneerde oudere man. Hij leert haar manieren, zij leert hem de liefde en ze leefden nog lang en gelukkig. Maar zo simpel loopt het hier niet en dat zit al geborduurd in de titel ‘Phantom Thread’. ‘Fantoomdraad’ is de fantoompijn van de modeontwerper. Het is de spookdraad die het einde van zijn macht betekent. Dat spookbeeld bedreigt elke goeroe – in ‘thread’ zit immers ook ‘threat’ verstopt. Die dreiging zal waarheid worden, dat weet hij, dat voelen wij. Maar hoe?

De sleutel die Paul Thomas Anderson ons toesmijt is het groene bruidstoilet. Reynolds ontwerpt het voor een erfgename op leeftijd die voor de zoveelste keer trouwt. Op het huwelijksfeest valt de stomdronken bruid met haar hoofd in haar bord en niemand slaat er acht op. Behalve Alma. Ze kijkt en ze huilt.

Phantom Thread
phantom-thread 3
the-phantom-thread 2
phantom-thread 2
phantomthread 4
PhantomThread5
phantom-thread 6
PhantomThread 7
Phantom Thread, 4.0 out of 5 based on 1 rating
12Drugs- en alcoholmisbruikGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Drugs- en alcoholmisbruik, Film, Grof Taalgebruik

mei 2019

May vr 31 20:00 film
popmuziek
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May do 30 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May do 23 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May zo 19 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May za 18 20:00 Toneelgroep Suburbia: Bedrog
relatie drama
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]