May do 24 Bankier van het verzet, uitverkocht.

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Bankier van het verzet, uitverkocht.

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Bankier van het Verzet is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld.

AD – 4 sterren. Een degelijk drama dat volledig in dienst staat van dit opmerkelijke verhaal.

Trouw 3 – sterren. Het zijn razend spannende verhalen die vertaald worden naar visueel mooi bedachte, maar nogal traditioneel.

De Volkskrant – 3 sterren. De film is spannend, versimpeld, maar prima vermaak.

VPRO Cinema – 3 sterren. Op waargebeurde zaken gebaseerd oorlogsheldendrama is ambitieus opgezet en ziet er gelikt uit.

Cast: Barry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk, Raymond Thiry

Regisseur: Joram Lürsen – oorlog, thriller. NL. 123 min.

Het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, het blijft een dankbaar onderwerp voor Nederlandse films. Van De Overval tot De Aanslagtot Soldaat van Oranje en Zwartboek. Fictieve helden, echt bestaande verzetsstrijders, ooggetuigen, collaborateurs, we zagen ze allemaal op het witte doek voorbijkomen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nu volgt daarop Bankier van het Verzet, gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Walraven ‘Wally’ van Hall, de bankier die het Nederlandse verzet tegen de NSB en de nazi’s financierde. Een competente oorlogsfilm, die desalniettemin meer spanning en drama had kunnen halen uit het bronverhaal.
Van sloomheid kan de film niet beticht worden. Integendeel, de opbouw van de ondergrondse bank voor het verzet door Wally en zijn broer Gijs gaat zo snel dat het allemaal erg makkelijk lijkt. De obstakels die overwonnen moeten worden, lijken hobbeltjes. De film geeft te weinig gewicht aan de sleutelmomenten in dit belangrijke proces. Het raast allemaal vluchtig voorbij. De tragische zelfmoord van een Joods gezin zet de boel weliswaar in gang, maar een echt gevoel aan risico ontbreekt. Het lijkt zowaar leuk, waardoor ook sommige dialogen de gewenste impact missen.

Gaandeweg verandert dat gelukkig. Bankier van het Verzet wordt echt spannend zodra Wally en Gijs de bank hebben opgezet. Het verzet groeit, dus is er meer geld nodig. Waar gaan ze dat vandaan halen? Ondertussen wordt het de NSB en de nazi’s steeds duidelijker dat er een ondergrondse bank het verzet financiert. De jacht op de leider van deze bank wordt geopend, waarvan de schuilnaam steeds vaker opgevangen wordt. De NSB vraagt de nazi’s om hulp vanwege hun ‘effectievere methodes’ en geeft ze daarmee vrij spel in Amsterdam en omgeving. De pretentie van autonomie onder de Duitsers wordt zo opgegeven. De vluchtige filmstijl en montage laten aan het begin te wensen over, maar zijn zeer effectief tijdens het hoogtepunt van de film: een vorm van bankroof waarbij promesses uit de Nederlandse Bank omgewisseld moeten worden voor vervalsingen. Zo kunnen tientallen miljoenen guldens vrijgemaakt worden voor het verzet, dat anders misschien uit elkaar zou vallen in het voorjaar van 1945. De operatie is in wezen vrij simpel en draait vooral om een beslissing van één oude man, maar uit zijn twijfel wordt maximale spanning gehaald.

Dat werd lastiger toen de Spoorstaking begon op 17 september 1944. De spoorwegdirectie eiste dat het stakende personeel, ruim dertigduizend man, volledig werd uitbetaald. De regering in ballingschap in Londen ging daarmee akkoord, zeer tegen de zin van Wally en anderen in de illegaliteit. Om de spoorwegstakers van inkomen te kunnen voorzien bedacht Gijs van Hall wat wel ‘de grootste bankroof uit de vaderlandse geschiedenis’ wordt genoemd: een koelbloedige, geniale bankfraude, met als codenaam ‘Tante Betje’. Daarbij werden schatkistpromessen, goed voor miljoenen, omgewisseld voor valse promessen. Bankier van het verzet laat zien hoe lastig de door de staat uitgegeven schuldbekentenissen na te maken waren. Dat vergde speciaal gemaakt papier en drie drukgangen. Het kaarslicht in de kelder van De Nederlandsche Bank bracht ook uitkomst – de vervalsingen bleven onopgemerkt in het halfduister en konden door kassier-generaal C.W. Ritter gemakkelijk worden omgewisseld. In werkelijkheid deed Ritter dit vijftien keer, in de filmversie wordt hij dwarsgezeten door een bankbediende. Via de promessen, die bij grote banken werden ingewisseld voor geld, haalde het NSF 53.122.934,50 gulden op – Wally hield alles tot twee cijfers achter de komma bij en na de oorlog klopte alles precies. Er was zelfs nog geld over, waarmee onder meer het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie kon worden opgericht, het huidige NIOD.

Bankier van het Verzet
bankier 3
Bankier-7
Bankier van het Verzet
PS Film Woensdag
Kosteloos
bankier_4
bankier 2
Bankier-6
bankier 8
Bankier van het verzet, uitverkocht., 4.0 out of 5 based on 1 rating
12AngstGeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

mei 2019

May vr 31 20:00 film
popmuziek
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May do 30 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May do 23 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May zo 19 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May za 18 20:00 Toneelgroep Suburbia: Bedrog
relatie drama
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]