mei do 03 The Shape of Water

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 16 > The Shape of Water

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Een meesterlijk sprookje dat niet van deze wereld is. 

De film speelt zich af rond circa 1962 in een verborgen en zwaarbeveiligd overheidslaboratorium waar de dove schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins) werkzaam is.

Elisa vindt op een dag samen met haar collega Zelda een visachtig creatuur waarvoor ze snel empathie voelt. Deze ontmoeting blijkt het begin van een excentrieke intieme romance. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger. Als ze ontdekt welke sadistische onderzoeken er worden uitgevoerd op het wezen door Strickland (Michael Shannon) en zijn team besluiten zij het amfibisch wezen te helpen ontsnappen.  De film speelt zich af rond circa 1962 in een verborgen en zwaarbeveiligd overheidslaboratorium waar de dove schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins) werkzaam is.

Een meesterlijk sprookje dat niet van deze wereld is.

Filmtotaal – 5 sterren. Een meeslepend en ontroerend sprookje met vele lagen.

Het Parool – Gloedvol pleidooi tegen vooroordelen.

De Volkskrant – 4 sterren. Een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman.

Cast: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones, Michael Stuhlbarg

Regisseur: Guillermo del Toro

romantiek, thriller, fantasy. VS. 119 min.

Kijk naar het monster en vertel wat je ziet. De een ziet een gedrocht, een misvatting, een bedreiging, de ander ziet een buitenstaander, een miskend individu, een verwante ziel. Guillermo del Toro behoort sinds zijn jeugd tot de tweede categorie.

De markante filmmaker werd in 1964 geboren in Guadalajara, de vierde stad van Mexico. Hij was een ‘monsterkid’, zoals zijn Amerikaanse generatiegenoten het treffend noemen. De kleine Guillermo raakte op jonge leeftijd verslingerd aan griezelfilms en bleef ­gebiologeerd door de monsters die erin opdoken. Del Toro is over dat laatste altijd openhartig geweest: hij keek naar de monsters en zag zichzelf. Al zijn films getuigen van die verwantschap, met de twee puike verfilmingen van de Hellboy-strips als meest uitgesproken voorbeelden. Zijn tiende film doet meer dan dat.
In The Shape of Water eigent de Mexicaan zich een Universalmonster toe om een gloedvol pleidooi tegen vooroordelen, discriminatie en vervolging af te steken. De film is een reactie op de monsterfilms van weleer, maar geheel van deze tijd. Del Toro grijpt terug naar The Creature from the Black Lagoon, de laatste klassieker uit de monstercatalogus van de Universalstudio. In de 3D-film uit 1954 stuit een Amerikaanse expeditie in de Amazone op een amfibisch schepsel, dat zich tot de enige vrouw in het gezelschap aangetrokken voelt.

Proefdier
Del Toro keert de zaken om. In zijn film voelt een vrouw zich aangetrokken tot een amfibisch creatuur, dat door het Amerikaanse leger in de Amazone is gevangen en in 1962 als proefdier in een militair laboratorium in Baltimore wordt opgesloten. De door Sally Hawkins vertolkte Eliza werkt er als schoonmaakster in de nachtploegendienst. Spreken kan ze niet, maar haar collega begrijpt gebarentaal en ratelt zelf urenlang door. Eliza woont boven een oude bioscoop in gezelschap van de illustrator Giles (Richard Jenkins), een melancholieke en naar liefde hunkerende homoseksueel op leeftijd. Het leven lacht hen niet toe, maar samen is het zo slecht nog niet.

Schildersoog
Del Toro maakt veel werk van de schets van het reilen en zeilen in het immense laboratorium en bij Eliza en Giles thuis, waarbij zijn schildersoog voor sfeerverhogende ­details, kleurstellingen en texturen fraaie vruchten afwerpt. Het resultaat is onweerstaanbaar: na een halfuur hebben de schoonmaakster, de oude man en het wonderbaarlijke amfibie je al volkomen ingepakt. Het helpt dat Sally Hawkins en Richard Jenkins uitstekend acteren en dat Del Toro op eenzame hoogte staat als het om fantastische levensvormen gaat.

De visman heeft nog wat van het oude Universalmonster weg, maar dankzij de Mexicaanse schepper en diens vaste monstervertolker Doug Jones krijgt het heerschap grandeur, sierlijkheid en een karakter dat mededogen oproept.

Del Toro omringt de drie buitenbeentjes met schurken en intriganten die passen bij een militaire installatie tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog. Subtiel zijn de antagonisten in zijn films nooit, maar dat is geen bezwaar. Realisme maakt in The Shape of Water plaats voor ontroerende romantiek en een ontwapenende oproep om het vreemde niet af te wijzen, maar te omarmen.

shape 6
shape 2
shape 4
The Shape of Water
shape 5
shapeofwater3
shape-of-water-creature
The Shape of Water, 5.0 out of 5 based on 1 rating
16GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

juli 2019

jul do 04 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]