mei zo 06 De Wilde Stad

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > al > De Wilde Stad

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt.’ (Johan Cruijff)

Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen.

Voor een groot aantal wilde dieren, bomen en planten zijn onze straten net zo geschikt en aantrekkelijke als een oerbos of nieuwe wildernis. De stad verdringt of vervangt niet de natuur, het ís natuur.

Een stadse film die de dynamiek, snelheid, kracht, schoonheid en humor van de natuur in een stedelijke omgeving laat zien met verrassende plotwendingen. Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. Een meeslepend verhaal vol avontuurlijke ontmoetingen tussen dieren en mensen met in de hoofdrol stadsbewoner Abatutu de bekende filmkater.

Gouden Film voor De Wilde Stad.

NRC- 4 sterren. De makers zijn goed op de hoogte van wat er leeft in de stad

De Volkskrant – 3 sterren. De ontdekkingstocht door de stad van de niet altijd even gemotiveerd ogende acteurskat : nee, niet daarheen, maar dáárheen.

Filmvandaag – 4 sterren. Mensen zijn figuranten en dieren de sterspelers die gewoonlijk onopgemerkt blijven.

Cast: Martijn Fischer (Stem)

Regisseur: Mark Verkerk- documentaire, natuurfilm. NL. 85 min.

De ontdekkingstocht door de stad van de acteurskat behoudt iets opgelegds. Dat hindert verder niet: de vertelstructuur maakt de film ook geschikt voor jonge kijkers. Natuur is overal. Niet alleen in de polder, of op de Veluwe. Je struikelt erover, juist in de grote stad. In Amsterdam, omzoomd door de weinig groene ringweg, gedijt een rijke variatie aan diersoorten, waaronder diverse exoten: halsbandparkieten, Amerikaanse kreeftjes, nijlgansen.

En zo vormt de Amsterdamse natuurfilm De Wilde Stad een logische afsluiting van Mark Verkerks trilogie over de huidige Hollandse fauna. Eerst was er het ongekend succesvolle en majestueus gefilmde Oostvaardersplas-dierendrama De nieuwe wildernis (2013), in co-regie met Ruben Smit; het tweetal kreeg nadien ruzie. Vervolgens het iets alledaagsere maar toch fraaie, wat weinig wervend getitelde Holland: natuur in de Delta (2015). En nu dus de dierenstand tussen beton.

Waar die eerdere natuuropnamen slechts ondersteund werden door een vertelstem, verschijnt de verteller ditmaal ook echt in beeld: een cyperse huiskat. Gesouffleerd door columnist Sylvia Witteman, die de poezentekst schreef, en sprekend middels de stem van acteur Martijn Fischer. De ontdekkingstocht door de stad van de niet altijd even gemotiveerd ogende acteurskat (Abatutu, inmiddels een ster) behoudt iets opgelegds; je voelt de dierentrainer net buiten beeld lokken: nee, niet daarheen, maar dáárheen. Het hindert verder niet: de artificiële vertelstructuur maakt de film ook aandoenlijk en geschikt voor jonge kijkers.

Voor wat spanning leunt De Wilde Stad met name op de misstanden in de levens van jonge, soms nog embryonale meerkoeten. Ook is er een horror-paddenorgie; BBC-waardige beelden, gewoon om de hoek in het park. Of dat ene magere vosje, naar de stad gelokt door de bijvoederende horeca: leverworst, daarvoor kom je wel uit de duinen. Soms bedient Verkerk zich iets te makkelijk van trucage: die zo overduidelijk níét in een echt hol gefilmde ratten. De door het label TopNotch verzorgde muziek is aanstekelijk: veel grote-stadhiphop. En alhoewel de camera te vaak omhoogschiet om dat ene beeldcliché te herhalen – de metropool als versneld verkeersbeeld – is het toch ook hoog in de lucht waar De Wilde Stad waarlijk verbluft. Zie die valkenfamilie, wonend op het kolossale logo van een banktoren aan de Zuidas. Roofvogels die hun bijeen gejaagde duivenkadavertjes keurig opprikken op de anti-duivenpinnen van ABN Amro; een soort proviandkast. Handig. En nooit eerder op beeld vastgelegd.

Door de ogen van de door de stad struinende Abatutu maken we kennis met de rijkgeschakeerde dieren- en plantenwereld die Amsterdam herbergt. De blauwe reigers die gretig snoepen van de visresten die de marktkoopman achterlaat, de hondsbrutale meeuwen die profiteren van elke buitenkans en het eten zo uit de handen van onoplettende voorbijgangers grissen of de ratten die zich rijkelijk laven aan op straat gedumpte pizzaresten of met ketchup overgoten frietjes; het zijn prima voorbeelden van gevederde en behaarde opportunisten die in de stad een altijd goed gedekte tafel aantreffen.

Maar ook spectaculaire soorten als de vos en de extreem snelle en wendbare slechtvalk (wiens voorliefde voor duiven als stapelvoedsel in Amsterdam natuurlijk goed van pas komt) gedijen inmiddels prima in onze hoofdstad. Zelfs de berg aan menselijk zwerfafval blijft meestal niet ongebruikt. De inventieve meerkoet weet er immers met de nodige creativiteit een even onooglijk als bruikbaar nest van te bouwen. Voor inmiddels ingeburgerde vreemdelingen als de halsbandparkiet, nijlgans en Amerikaanse rivierkreeft is in ‘De wilde stad’ ook plaats ingeruimd, evenals voor notoire nachtbrakers zoals egels, naar het water trekkende padden en vleermuizen. Het leuke is dat er veelal wordt geschoten vanuit het oogpunt van de dieren, waardoor je ook echt wordt ondergedompeld in hun wereld. ‘De wilde stad’ neemt geregeld de vorm aan van een mozaïekfilm. Dit houdt in dat er, aan de hand van een of meerdere dieren, verschillende verhalen spelen die elkaar bij tijd en wijle direct of terloops raken. Ook de mens komt geregeld langs, bijvoorbeeld in de vorm van typisch Amsterdamse straatevenementen zoals Koningsdag en de Gay Pride. Bepaalde taferelen, zoals de bewegende mensenrijen die door de incheckpoortjes op weg zijn naar de trein of metro, worden versneld weergegeven. Het is een leuke manier om de tegenstelling te illustreren tussen de jachtigheid van de mensenwereld en het veel rustigere levensritme dat de meeste andere bewoners van de hoofdstad aanhouden.

de wilde stad
film 2018

kosteloos
de_wilde_stad_3
wilde stad 2
wilde stad 4
wilde stad 5
De Wilde Stad
wilde stad 6
wilde stad 7
De Wilde Stad, 5.0 out of 5 based on 1 rating
alGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
al, Alle Voorstellingen, Film, Grof Taalgebruik

juni 2019

jun zo 30 14:00 jeugdfilm
film jeugd
Alle Voorstellingen
6.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun do 27 20:00 film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun zo 23 15:00 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun za 22 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun vr 21 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]