mei do 31 Sweet Country

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Sweet Country

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Een western over racisme en de oprukkende ‘witte beschaving’ in Australië aan het begin van de vorige eeuw.

Australië, 1929. De Aboriginal Sam en zijn vrouw Lizzie worden door hun baas, de vriendelijke predikant Fred Smith, uitgeleend aan een net van het front teruggekeerde militair om hem te helpen zijn buitenpost te renoveren.

Australië, 1929. De Aboriginal Sam en zijn vrouw Lizzie worden door hun baas, de vriendelijke predikant Fred Smith, uitgeleend aan een net van het front teruggekeerde militair om hem te helpen zijn buitenpost te renoveren. Harry Marsh blijkt een bittere, gewelddadige man te zijn die hen met minachting behandelt. Wanneer Sam zich bedreigt voelt escaleert de situatie, uit zelfverdediging schiet hij zijn blanke baas Harry March dood en slaat hij met zijn zwangere vrouw Lizzie op de vlucht. Een posse onder leiding van sergeant Fletcher achtervolgt de van moord beschuldigde Sam en zijn vrouw in de uitgestrekte Australische wildernis.

Een western over racisme en de oprukkende ‘witte beschaving’ in Australië aan het begin van de vorige eeuw.

Trouw – 4 sterren. Gemaakt in het majesteitelijke landschap van Centraal-Australië.

The Guardian – 5 sterren. Shockerende wreedheid.

VPRO Cinema – 4 sterren. Laat de mens in al zijn grijstinten zien.

De Volkskrant – 5 sterren. Sweet Country is veel meer dan een geschiedenisles over Australië.

NRC- 4 sterren. Een indrukwekkende bijdrage aan het groeiend corpus films over het lot van de Aboriginals.

Cast: Hamilton Morris, Bryan Brown, Sam Neill

Regisseur: Warwick Thornton  – drama, western. Australië. 112 min.

Sweet Country is veel meer dan een geschiedenisles over Australië. Het bittere, meeslepende Sweet Country is veel meer dan een geschiedenisles. Warwick Thornton bewijst opnieuw zijn talent voor het vertellen van verhalen en zijn oog voor schoonheid. ‘Blackstock’ noemt hij de Aboriginals: zwart vee. En of hij er een paar kan lenen, want hij heeft hulp nodig. Harry March (Ewen Leslie) maakt geen goede indruk wanneer hij komt kennismaken met Fred Smith (Sam Neill), een religieus man die zijn werknemers beslist niet als dieren beschouwt. ‘Wij zijn allen gelijk in Gods ogen’, zegt hij.

Smith is een uitzondering in de outback van Australië, waar in 1929 onder de blanke kolonisten bar weinig respect leeft voor de inheemse bevolking. Maar March, zijn nieuwe buurman, maakt het wel heel bont. De eenzame oorlogsveteraan heeft een kwade dronk en een diepe minachting voor de Aboriginals. Tegen beter weten in laat Smith zijn betrouwbare hulp Sam Kelly (Hamilton Morris) en diens vrouw Lizzie (Natassia Gorey-Furber) met March meegaan om te helpen bij het aanleggen van een omheining. Het loopt niet goed af. Sweet Country, de tweede speelfilm van regisseur en cameraman Warwick Thornton, mondt uit in een klopjacht op Sam Kelly. De tocht voert door een majestueus, maar onbarmhartig landschap. De overweldigende natuur eist een hoofdrol op in de film, gesteund door de geluidsband: Thornton gebruikt geen filmmuziek, waardoor de omgevingsgeluiden des te indringender zijn.
In deze verzengende woestenij is het ieder voor zich. Sweet Country is een western zonder eenduidige morele scheidslijn. Iedereen heeft zijn eigen trauma’s, vastgeroeste denkbeelden en overlevingsstrategieën. Thornton – zelf Aboriginal – legt ze op fenomenale wijze bloot, met gelijke doses woede en begrip, en vooral met nietsontziende helderheid. Van zo ver komt Australië, laat hij zien. Dit was, minder dan een eeuw geleden, hoe het eraan toeging. Geen wonder dat de problemen van de Aboriginals nog altijd groot zijn. Het is een noodzakelijke boodschap, want het gewelddadige verleden van Australië wordt niet graag onder ogen gezien. Maar het bittere, meeslepende Sweet Country is veel meer dan een geschiedenisles. Na zijn indrukwekkende speelfilmdebuut Samson and Delilah (2009), dat zich afspeelde in een hedendaagse Aboriginalgemeenschap, bewijst Thornton opnieuw zijn talent voor het vertellen van verhalen en zijn oog voor schoonheid. De regisseur kent het gebied waar Sweet Country zich afspeelt goed; hier, rondom Alice Springs, groeide hij op. De liefde voor het land spreekt uit zijn camerawerk.

Een even scherpe blik heeft hij voor de mensen die zich proberen te verhouden tot de natuur. De een met ontzag, de ander vanuit overmoed, een houding die weerspiegeld wordt in hun omgang met elkaar. In Sweet Country woedt geen strijd tussen goed en kwaad, maar tussen wreedheid en eerbied.

Sweet Country
Sweet Country
sweet-country-6
sweetcountry4
sweet-country5
sweet-country-6
Sweet-Country7
Sweet Country, 3.5 out of 5 based on 2 ratings
12DiscriminatieDrugs- en alcoholmisbruikGeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Discriminatie, Drugs- en alcoholmisbruik, Film, Geweld, Grof Taalgebruik