apr do 05 Médecin de campagne

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 9 > Médecin de campagne

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Charmant portret van een Franse dorpsarts.

Jean-Pierre is een huisarts van de oude stempel met een drukke praktijk op het Franse platteland. Zeven dagen per week kunnen zijn patiënten op hem rekenen. Hij luistert, verzorgt, stelt gerust. Wanneer bij Jean-Pierre kanker wordt geconstateerd, is rustiger aan doen dan ook geen optie.

Jean-Pierre is een huisarts van de oude stempel met een drukke praktijk op het Franse platteland. Zeven dagen per week kunnen zijn patiënten op hem rekenen. Hij luistert, verzorgt, stelt gerust. Wanneer bij Jean-Pierre kanker wordt geconstateerd, is rustiger aan doen dan ook geen optie. Ondanks het feit dat Jean-PIerre tegensputtert, stuurt zijn arts een vervanger naar de praktijk. Nathalie, nog maar net begonnen als arts en niet gewend aan het dorpse leven, wordt door Jean-Pierre behoorlijk op de proef gesteld. Nathalie laat zich echter niet kennen en gaandeweg weet ze de dorpsbewoners en ook Jean-Pierre voor zich te winnen.

Trouw – 3 sterren.

De Volkskrant – 3 sterren. Beproefd recept in Frankrijk: het geromantiseerde buitengebied door een roze bril.

NRC- 3 sterren. Een ontroerend beeld van het artsenleven op het platteland.

Cast: François Cluzet, Marianne Denicourt

Regisseur: Thomas Lilti komedie, drama. Frankrijk. 102 min.

Thomas Lilti combineert het schrijven en regisseren van films met zijn beroep van huisarts. Dit zien we terug in de thema’s die hij kiest voor zijn films. Zijn vorige film Hippocrates: Diary of a French Doctorging over een jonge dokter die het vak moet leren en was een groot succes in Frankrijk. In Lilti’s nieuwe werk Médecin de Campagnestaat de geneeskunde opnieuw centraal.

Dit keer volgen we plattelandsdokter Jean-Pierre Werner. Hij krijgt te horen dat hij een tumor heeft en het werk niet meer alleen af kan. Versterking komt in de vorm van arts Nathalie. Voor alle partijen is het eerst even wennen. Jean- Pierre vindt het moeilijk wat minder verantwoordelijkheid op zich te nemen, Nathalie moet haar draai zien te vinden en de patiënten willen het liefst dat alles hetzelfde blijft. Lilti weet op simpele wijze veel diepgang te geven aan het verhaal. Wanneer Jean-Pierre aan het begin van de film het slechte nieuws krijgt, volgt de camera zijn blik. In plaats van de behandelende arts recht aan te kijken, concentreert hij zich op een vlekje op diens kleding. Hoe vaak Jean-Pierre anderen slecht nieuws heeft moeten geven, als patiënt is hij net zo kwetsbaar als ieder ander mens en het krijgen van zulk slecht nieuws is ook voor hem moeilijk te behappen. Wat volgt is een reeks van patiëntbezoekjes, waaruit blijkt dat Jean-Pierre leeft voor zijn werk. Het ligt er dik bovenop wat Lilti wil zeggen: een stapje terug doen is erg moeilijk voor zijn personage.

Met de komst van Nathalie lijkt de film in clichés te vervallen. We zien hoe ze beginnersfouten maakt en een erf wordt afgejaagd door een stel ganzen. De verhaallijnen beginnen zich iets te voorspelbaar te ontvouwen, maar de chemie tussen François Cluzet en Marianne Denicourt maakt wel veel goed. Het zijn de stille momenten tussen hen, waarbij je zelf invult wat zij voelen en denken, die je raken. Daarbij geeft de film een overtuigend beeld van de medische zorg in Frankrijk anno nu in de vele kleine plaatsjes die het land rijk is. Er wordt overal gemoderniseerd, maar sommige dingen zijn niet te vervangen. Het is dan ook toepasselijk dat de film de internationale titel Irreplaceable draagt. Zaken die onvervangbaar zijn vormen de rode draad.

médecin-de-campagne_1
médecin-de-campagne_2
M-decin-de-campagne_3
M-decin-de-campagne_6
médecin-de-campagne_5
x-m-decin-de-campagne_4
9GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
9, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

juni 2019

jun zo 30 14:00 jeugdfilm
film jeugd
Alle Voorstellingen
6.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun do 27 20:00 film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun zo 23 15:00 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun za 22 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun vr 21 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]