apr do 12 I, Tonya

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > I, Tonya

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een uitzonderlijk getalenteerd buitenbeentje.

Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya is bepaald niet van goede komaf, haar vulgaire outfits en gedrag zijn de keurige schaatswereld een doorn in het oog.

Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse sportschandalen is geboren…

Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een uitzonderlijk getalenteerd buitenbeentje. Kunstschaatsster Tonya Harding (Margot Robbie) is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya is bepaald niet van goede komaf, haar vulgaire outfits en gedrag zijn de keurige schaatswereld een doorn in het oog.

De Telegraaf – 4 sterren. reconstrueert op een zwart-komische, semi-documentaire, de lange weg naar de kunstschaatstop.

AD – 4 sterren. Een fascinerend drama.

NRC- 4 sterren. De film gaat niet zozeer over mediahypes, maar over de wijze waarop Big Media de Amerikaanse klassenmaatschappij schraagt.

De Volkskrant – 4 sterren.

Cast: Margot Robbie, Sebastian Stan, Allison Janney

Regisseur: Craig Gillespie  komedie, drama. VS. 119 min.

“There’s no such thing as truth. It’s bullshit. Everyone has their own truth”. Deze uitspraak wordt tegen het eind van de film I, Tonyagedaan en geeft duidelijk aan waarom het waargebeurde verhaal rondom kunstschaatsster Tonya Harding zo blikverruimend is. In de film krijg je vanuit verschillende perspectieven, namelijk die van haarzelf en van de mensen om haar heen, zeer tegenstrijdige informatie over het leven van Tonya, wat laat zien dat niet ieders versie van de waarheid hetzelfde is. Wij volgen Tonya vanaf haar geboorte langs het pad wat via misbruik, stommiteiten en een ongelukkige samenloop van omstandigheden uiteindelijk leidt naar dat ene moment waarmee ze in 1994 de geschiedenisboeken in ging. Je komt erachter hoe snel mensen een oordeel vellen zonder alle feiten te kennen.  Doordat je als kijker zicht krijgt op belangrijke gebeurtenissen in haar leven, krijg je sympathie voor deze beschadigde topatlete, zonder haar gedrag daadwerkelijk goed te keuren. Daarnaast biedt I, Tonya nog veel meer: Oscar-waardige acteerprestaties, een nostalgische soundtrack, absurde karakters, schaatsscènes die als autoachtervolgingen gefilmd zijn en het zo nu en dan breken van de vierde wand. Deze film geeft een vernieuwende twist aan de biografische film en laat zien dat een film in dit genre niet per se een klinische en gedramatiseerde weergave van gebeurtenissen hoeft te zijn, maar dat je met een flitsende presentatie en een goede dosis humor ook een emotionele impact kan bewerkstelligen. I, Tonya is wat mij betreft een ware blikverruimer!”

I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media en sensatiezucht, de film is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media en sensatiezucht. Gebaseerd op de ironie-loze, compleet tegenstrijdige en volledig op waarheid berustende interviews met Tonya Harding en Jeff Gillooly. De mededeling valt op twee manieren te interpreteren. Eén: alle krankzinnigheid die volgt, is echt gebeurd. Twee: het is onmogelijk precies te achterhalen wat waar is en wat niet.

Het klopt allebei: I, Tonya is een biopic over Harding, de eerste vrouw die een drievoudige axel wist te springen in de Amerikaanse kunstschaatscompetitie. Dat weet bijna niemand. Wat veel meer mensen weten, is dat haar ex-echtgenoot iemand inhuurde die Tonya’s rivale Nancy Kerrigan met een metalen staaf op haar knie sloeg, om haar uit te schakelen voor de Olympische Spelen in 1994.

Het ‘incident’ noemen de hoofdrolspelers het in I, Tonya, maar wat daaraan voorafgaat, is interessanter. Het is het verhaal van Harding, vanaf het moment dat ze op 4-jarige leeftijd door haar heks van een moeder op het ijs werd gezet. Ze is minstens zo goed als de rest en stukken sterker, maar Tonya, zelfverklaard white trash, past niet tussen de tuttige ijsdansmeisjes. I, Tonya is geen verhaal waarin deze underdog zichzelf weet te bewijzen; deze film onderstreept dat het geen bal uitmaakt wat je wel of niet kunt als de media en het publiek hun oordeel al klaar hebben.

Dat is dan ook meteen zo’n beetje het enige waarover de hoofdrolspelers (Tonya, haar moeder en Jeff) het eens zijn en I, Tonya speelt een ingenieus spelletje met hun welles-nietes-verhalen. De film is deels een nep-documentaire, waarin de personages hun eigen visie uit de doeken doen. Ook doorbreken ze regelmatig de ‘vierde wand’: ‘Dit is zeker niet gebeurd’, aldus Tonya, die haar echtgenoot achterna zit met een geweer.

Ingewikkeld is dat I, Tonya een triest verhaal over huiselijk geweld presenteert als klucht, bevolkt door idiote figuren aan de onderkant van de Amerikaanse samenleving en met een slachtoffer dat nooit zielig in een hoekje kruipt. Het werkt, omdat actrice Margot Robbie fantastisch is als de grofgebekte Harding. Ondanks foute glitterpakjes en slechte permanentjes wordt zij nooit een simpele karikatuur. De onsentimentele Allison Janney is fenomenaal als Hardings moeder: tegelijkertijd komisch en wreed. Beide actrices zijn terecht genomineerd voor een Oscar. I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media, sensatiezucht en de menselijke behoefte aan rechtlijnige verhalen. Dat ambivalente verdampt op het einde, als het aankomt op ‘het incident’. Dan wordt Harding wel heel makkelijk een slachtoffer van een koddige operatie, uitgevoerd door stuntelende criminelen. Dan ook is I, Tonya opeens de vlakke Burn After Reading-kloon die het daarvoor net niet was.

Dat voelt oneerlijk tegenover Kerrigan. Maar het onderstreept ook hoe vernuftig het evenwicht tussen trashy en tragisch in I, Tonya is.

I-Tonya_1
I-Tonya_5
I-Tonya_2
I-Tonya-6
I-Tonya_4
i-tonya-7
i-tonya3
_I-Tonya-8
12GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

juni 2019

jun zo 30 14:00 jeugdfilm
film jeugd
Alle Voorstellingen
6.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun do 27 20:00 film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun zo 23 15:00 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun za 22 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

jun vr 21 19:30 De City Speelt: kinderen
jeugd theatergroepen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]