mrt vr 23 Het Volk: De God van de Slachting, uitverkocht.

City of Wesopa > Het Volk: De God van de Slachting, uitverkocht.

AANVANG 20:30 uur ENTREE 17.50

GENRE:

 

De God van de Slachting is over de gehele wereld met succes gespeeld.

Twee echtparen komen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen. De zoon van het ene stel heeft ‘gewapend’ met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen.
Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek. Maar gaandeweg blijken woorden de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren …

Toneelgroep Het Volk: De God van de Slachting

De acteurs Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver maken met HET VOLK, het oudste en kleinste professionele toneelgezelschap van Nederland, al langer dan 40 jaar kwaliteitstoneel en zijn inmiddels een onvermijdelijk monument binnen het huidige theaterlandschap.

In hun nieuwe voorstelling De God van de Slachting komen twee echtparen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft  ‘gewapend’ met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen.

Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden – en vooral woordkeuzes – de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft.

Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt dit gegeven in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren.

 De God van de Slachting van de Franse schrijfster Yasmina Reza is over de gehele wereld met succes gespeeld en door Roman Polanski verfilmd onder de titel Carnage.

Naast Kruijver en Bunschoten als de beide echtgenoten worden de damesrollen vertolkt door Minke en Karlijn Kruijver.

regie: Joep Kruijver

vertaling: Laurens Spoor

Kruijver en Bunschoten in topvorm

Jos Schuring

De god van de slachting – Toneelgroep Het Volk
Gezien op:
28 oktober
Te zien t/m:
11 mei 2018

De keuze van het stuk is verre van origineel. De god van de slachting is een grote hit geweest zowel als film als in verschillende toneelversies. Maar als Toneelgroep Het Volk dit niet kapot te krijgen stuk van Yasmina Reza gaat spelen en je het dus in een kleine zaal kunt zien, dan is het wel weer aantrekkelijk om toch de gang naar het theater te maken. Soms is weten wat je krijgt lekker. In dit geval zelfs erg lekker.

‘We gaan dit als beschaafde mensen oplossen’ zeggen de twee echtparen als zij bespreken hoe de ene zoon de andere twee tanden uit de mond heeft geslagen. Dat daar bar weinig van terecht komt, is inmiddels wel bekend van The Carnage, de verfilming uit 2011 van Roman Polanski van de toneelhit uit 2006. Best bijzonder eigenlijk dat Het Volk de rechten kon verwerven, want daar wordt driftig om gestreden. Zo visten Tjitske Reidinga met het DeLaMar Theater een aantal jaren geleden achter het net.

Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver zijn de grootmeesters van de vertolking van de tragische mens die ondanks zichzelf komisch is. De meeste van hun 38 voorstellingen tellende tellende oeuvre gaan over het menselijk onvermogen van de kleine burgerman, maar dit stuk wordt bevolkt door mondaine, weldenkende mensen en dus horen we ook geen archaïsch taalgebruik, een andere fijne vaste waarde van Het Volk.

Toch is deze voorstelling op en top Het Volk en dat komt natuurlijk door Kruijver en Bunschoten die niet alleen de gebruikelijke spelhonger tonen, maar ook in absolute topvorm zijn. Zowel mimisch als in hun tekstbehandeling zijn beiden een genot om te aanschouwen. De bewerking van het stuk bevat kleine fijne grapjes zoals de overdreven coole manier waarop Bunschoten zijn vele telefoongesprekken beëindigt. En juist die uitvergrote details maken deze De god van de slachting onweerstaanbaar geestig, hoewel de tekst natuurlijk ook al veel humor in zich heeft.

Kruijver is extra in zijn element omdat zijn dochters Minke, ook actief bij TG Stan, en Karlijn beide meespelen. Met broer Joep als regisseur is dit dan ook een echt Kruijverfeestje. Minke en Karlijn kunnen niet bogen op de enorme ervaring van de routiniers, maar geven goed partij en dragen enthousiast bij aan een heerlijke avond.

Het Volk - De God van de Slachting 1

Over de voorstelling schrijft de pers:  

 

Haarlems Dagblad: ‘De taal is – als altijd bij Het Volk – van groot belang. Het is een stuk vol messcherpe dialogen en harde humor. De God van de Slachting is in deze versie vooral een goed gespeelde komedie, een (verbaal) slagveld, psychologische oorlogsvoering op hoog niveau.’

Haarlems Dagblad, 28 oktober 2017
toneelgroep_het_volk_-_de_god_van_de_slachting_-_staand_c_fotografie_hans_vissers


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Toneel

januari 2019

jan do 31 20:00 Mary Shelley
drama film
Alle Voorstellingen
9AngstGrof Taalgebruik 8.50
VN:F [1.9.18_1163]

jan wo 30 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

jan zo 27 14:00 Hotel Transsylvania 3
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
6AngstGeweld 6.50
VN:F [1.9.18_1163]

jan zo 27 11:15 Carl van Reenen en Kwintet Grupo d’Aro: Ontmoeting Klassiek en Tango
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
13.-, kinderen tot 12 jr. € 5,50
VN:F [1.9.18_1163]

jan za 26 16.00 De City Speelt: In de Leegte van de Dagen, O.A.Z-gebouw
theatergroepen
Nieuws
vrij entree
VN:F [1.9.18_1163]