Mar za 10 Jan Rot: Seks & Drugs & Rot & Roll

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Cabaret > Jan Rot: Seks & Drugs & Rot & Roll

AANVANG 20:30 uur ENTREE 16.50

GENRE:

Allemachtig prachtig jaren tachtig!

Zanger en rasverteller Jan Rot brengt ons terug naar de tijd dat we nog jong en mooi waren, op school zaten, een gezin grootbrachten, of juist nog geboren moesten worden. Over Wham! op Wembley, Springsteen en Bowie in de Kuip, Prince in Paradiso, maar ook over krakers, je eerste cd, je eerste computer, de opkomst van aids, de kroning van Beatrix, Cruijff naar Feyenoord, Live Aid, Perestroika, Jessye Norman in het Concertgebouw, Sam Cooke in de jeansreclame, en de oprichting van de Rock & Roll Hall of Fame.

Na het succesvolle* Jong & Veelbelovend over Jans jaren 70, zijn nu de jaren 80 aan de beurt. In Seks & Drugs & Rot & Roll komen we van het tv-debuut bij Sonja Barend, het winnen van de Hitkrant-poll 82 en een tournee met Golden Earring, naar de ontdekking van zingen in de eigen taal.
Om lekker in de tijdsfeer te blijven heeft Jan een aantal krakers schitterend vertaald, van Goodnight Saigon en We are the world tot hits van Madonna, Prince en Bruce Springsteen. Daarbij eigen liedjes en een bulk mooie verhalen over een jamsession met Supertramp, een busrit naar Wham! op Wembley, Bowie in de Kuip, het EK 88, bij Doe Maar thuis, Atari, je eerste cd…
Jan: ‘Mijn generatie groeide op in de jaren zeventig en eerder. Maar we hebben die jaren tachtig toch allemaal meegemaakt, extra leuk om daar weer in te duiken!’ *Annie MG Schmidtprijswinnaar 2016.

In Seks & Drugs & Rot & Roll brengt zanger en rasverteller Jan Rot ons terug naar de tijd dat we nog jong en mooi waren, op school zaten, een gezin grootbrachten, of juist nog geboren moesten worden. Over Wham! op Wembley, Springsteen en Bowie in de Kuip, Prince in Paradiso. Een jamsessie met Supertramp in de Mazzo, Jans tv-debuut bij Sonja Barend, op tour met de Golden Earring, de bijna-plaat met Paul de Leeuw, een masterclass van Henny Vrienten, en een reddend telefoontje van de producer van Gerard Joling. Over Toppop, Countdown Café, Sky Channel en MTV, maar ook over krakers, je eerste cd, je eerste computer, de opkomst van aids, de kroning van Beatrix, Cruijff naar Feyenoord, Thatcher en Reagan in Spitting Image, Live Aid, We are the world, Perestroika, The Singing Detective, EK 88, RUR met Jan Lenferink, op reis voor glossy Avenue, Jessye Norman in het Concertgebouw, Sam Cooke in de jeansreclame, en de oprichting van de Rock & Roll Hall of Fame.

Interview door Owen Schumacher:

Na het succesvolle programma over zijn jaren 70, wat hem de Annie MG Schmidtprijs voor beste theaterlied opleverde, dook liedjesman Jan Rot nu in de jaren 80.  Een kort gesprek met de man, die in 1982 bij Sonja Barend zijn debuut maakte met het liedje Counting Sheep.   

Je bent over de helft van de tour Seks & Drugs & Rot & Roll. Hoe bevalt het?

Een marathon, dik twee keer een uur op hoog tempo door de tijd. Wederzijds genieten.

Vooraf vroegen mensen zich af: wordt die muziek wel leuk? Vertaalde hits uit de jaren 60 en 70 ligt bij mijn generatie meer voor de hand, dan Culture Club, Wham, Roberto Jacketti of Gerard Joling, maar ook dat soort liedjes krijgt er in vertaling een dimensie bij.  En natuurlijk maakten helden als Springsteen, Prince of Leonard Cohen toen ook prachtige platen en die komen ook voorbij.

En behalve liedjes?

We lopen chronologisch het decennium door. Met een verloop van mijn carrière toen, gemarkeerd met feitjes uit de geschiedenis. Soms valt alleen een naam –‘Bettine Vriesekoop’ – en zucht iedereen: ‘O ja’. Ik speel hoogstens flarden van mijn Engelstalige plaatjes uit die tijd, het gaat om de verhalen.

Ben je erg van het terugkijken?

Totaal niet. Maar nostalgie in het theater, zo bij elkaar, is het lekker. En het is voor mezelf ook leuk om alles weer op een rijtje te krijgen.  Dingen als Tsjernobyl en Zure Regen, maar ook plaatjes waar je zoveel van verwachtte, maar waar er ondanks prachtige kritieken nog geen duizend exemplaren van werden verkocht.

De Rot & Roll is duidelijk. Hoe zit het met de Seks & Drugs?

Bij de eerste try-out zaten we na een uur nog pas halverwege ’82, dus dat onderwerp is als eerste gekortwiekt. Willie Nelson zit erin, ‘To all the girls I loved before’ – nu als ‘Voor wie ooit in mijn armen lag’. Volkomen genderneutraal, hoeven de mensen niet te denken met wie ik in bed lag, maar kunnen ze fijn terug in hun eigen liefdesgeschiedenis.

Ik was in de jaren ‘80 trouwens vooral een maniakale liedjesschrijver. Toen ik interviews uit die tijd teruglas, kwam dat steeds terug: ‘Ik leef in mijn liedjes.’ 

En hierna een programma over jouw jaren 90?

Dat komt er absoluut. Maar volgend seizoen ga ik eerst na honderd jaar weer met een band op pad. De Jan Rotband, en dan spelen we Het Beste. Het beste van de laatste albums maar ook van de 40 jaar hiervoor.

Jan Rots waargebeurde pechverhalen  – Henk van Gelder  

Plakboeken en foto’s van vroeger vullen het podium. Jan Rot gaat het vanavond over de jaren tachtig hebben – over de muziek van toen , en over de vele pogingen die hij destijds zelf deed om als popzanger door te breken. Vooral over dat laatste kan hij goed vertellen, want er waren veel momenten waarop hij bijna een hit had. Bijna, dus telkens net niet. Zodat iemand van zijn zoveelste platenmaatschappij hem ten slotte een duidelijk advies gaf: „Zoek een minder dure hobby.”

Sindsdien vond Jan Rot succesvol emplooi in het zelfgeschapen genre van andermans hits in Nederlandse vertaling. En daarmee lardeert hij ook in Seks & Drugs & Rot & Roll zijn waargebeurde pechverhalen. Zichzelf begeleidend op gitaar, piano en keyboard zingt Rot de grootste hits uit de jaren tachtig in vindingrijke vertalingen. Zo draagt de Madness-hit ‘Baggy trousers’ hier de titel ‘Drollenvangers’, terwijl het nostalgische ‘To all the girls I’ve loved before’ (Willie Nelson en Julio Iglesias) een mooi equivalent kreeg in ‘Voor wie ooit in m’n armen lag’. Navrant is het naar Nederlands-Indië overgeplaatste ‘Goodnight Saigon’ van Billy Joel: „Vol idealen / naar Insulinde…”

Ietwat overladen was Rots nieuwe programma op de première nog wel. Te veel nummers en een overvloed aan overbodige nieuwsfeiten uit de jaren tachtig. Maar de innemende sfeer maakt veel goed.

Jan Rot - Sex & Drugs & Rot & Roll
Jan Rot 1982
S&D Owen zww
jan olaf 87-17
Jan Rot: Seks & Drugs & Rot & Roll, 4.0 out of 5 based on 2 ratings


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Cabaret, Muziek

mei 2019

May vr 31 20:00 film
popmuziek
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May do 30 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May do 23 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May zo 19 20:00 film
popmuziek
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

May za 18 20:00 Toneelgroep Suburbia: Bedrog
relatie drama
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]