Mar zo 04 Billy

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Billy

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

De identiteitscrisis van buikspreker Gerard en zijn grofgebekte pop Billy.

Buikspreker Gerard (Bruno vanden Broecke) vormt samen met zijn hondsbrutale pop Billy al twintig jaar een immens populair theater duo. Achter de schermen botert het echter heel wat minder tussen Gerard en Billy.

Buikspreker Gerard (Bruno vanden Broecke) vormt samen met zijn hondsbrutale pop Billy al twintig jaar een immens populair theater duo. Billy heeft Gerard in die jaren niet alleen op toneel totaal overvleugeld, maar ook buiten het theater heeft hij het inmiddels geheel voor het zeggen: Billy bepaalt Gerards leven. Achter de schermen botert het echter heel wat minder tussen Gerard en Billy. Maar wanneer Gerard verliefd wordt op verpleegkundige Merel en Billy op hetzelfde moment als een blok valt voor de supersexy voetbalvrouw Belinda, beseft Gerard dat het echt de hoogste tijd wordt dat hij zijn eigen leven weer in eigen hand neemt. Daar is Billy het echter totaal niet mee eens…

De juryleden van de talentshow So You Think You’re Funny, onder wie Paul de Leeuw, vinden het optreden van buikspreker Gerard en zijn pop Billy maar „een gedateerde act”. Een ontdane Gerard valt met zijn pop daarna De Leeuw aan. Tien jaar later trekt het duo volle zalen, waarbij Billy sterallures krijgt. Het leidt tot een identiteitscrisis bij Gerard. Leeft hij in de schaduw van Billy? De situatie wordt onhoudbaar als voetbalvrouw Belinda verliefd wordt op Billy – „Bel me snel, ik word geil van jou” – terwijl Gerard meer ziet in zijn nieuwe buurvrouw Merel, een verpleegster.

 

Een buikspreekpop met Gilles de la Tourette, kunt u het voorstellen? Ondergetekende wel, want hij heeft net ‘Billy’ gezien, het regiedebuut van cabaretier Theo Maassen. Een ongemakkelijke ervaring is het. Billy is de buikspreekpop van Gerard (Bruno Vanden Broecke). Het letterlijk onafscheidelijke duo is niet onsuccesvol in de theaters, maar buikspreker Gerard privé niet zo gelukkig. Hij heeft al tien jaar geen vrouw gehad. De nieuwe buurvrouw Merel (Christine de Boer) wil Gerard maar al te graag, maar alter ego Billy noemt haar een ‘zure doos’ waar zij zelf bij is. Daar is een reden voor. De sexy Belinda (Ellen Parren) is juist gek op Billy en laat zich graag door hem oraal bevredigen; Belinda ziet de kwijlende Gerard echter slechts als chaperonne.

U ziet natuurlijk van mijlenver aankomen dat Gerard en buurvrouw Merel … Nou ja. Toch is het wel leuk, dat gespeel met spreker en pop – de één een goedhartige sukkel, de ander een manipulatieve klootzak. Helemaal werken doet het niet, want kijker en tegenspelers weten maar al te goed dat het gescheld van Billy uit het brein van Gerard komt, maar lekker ontregelend is het wel. Een beetje op jeugdfilm-niveau welteverstaan, want voor volwassenen regent het inkoppertjes en voor een rom-com schuurt het teveel. De Boer (Yentl en De Boer) is een plezierige verrassing en een sympathieke verschijning, maar wat Merel ziet in Gerard weet alleen de scenarioschrijver, en hij is vergeten het op te schrijven.

Billy is het speelfilmdebuut van cabaretier Theo Maassen. In zekere zin is de mede door Sander van Opzeeland geschreven film een zelfportret van Maassen. Waarbij de beledigende Billy staat voor zijn ontregelende, politiek incorrecte kant, en de empathische Gerard voor zijn gevoelige kant. Billy is de yin, Gerard de yang. Het gaat dan ook mis als de balans verstoord wordt door zowel Merel en Belinda als Gerard zelf („ik ben geen sukkel”), die op zoek gaat naar wie hij, los van Billy, eigenlijk is. Dus gaat hij solo het theater in, met „wazige kutliedjes”.

Billy is een komedie van het ongemak, waarbij niet alleen de racistische en seksistische Billy voor ongemak zorgt maar ook de onzekere Gerard. Tijdens een diner met Belinda is hij zo sociaal onhandig dat hij wel moet terugvallen op Billy om de avond te redden. Billy is een verdienstelijk debuut, met naast wat gemakkelijke grappen ook veel amusante situaties die door de collega-komieken die Maassen castte feilloos worden uitgevoerd.

Billy (1)
billy3
billy_6
Billy2
billy_4
Billy
Billy, 3.0 out of 5 based on 2 ratings
12GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

maart 2018

Mar vr 30 15:30 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar vr 30 14:00 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar do 29 20:00 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar wo 28 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Mar zo 25 14:00 Paddington 2
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]