Mar za 03 De Fransse Eijkel: De Fransse Eijkel Speelt

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Cabaret > De Fransse Eijkel: De Fransse Eijkel Speelt

AANVANG 20:30 uur ENTREE 16.50.-

GENRE:

De Fransse Eijkel Speelt 1

Sanne en Christian zijn onbevangen, absurdistisch, muzikaal en hebben een hekel aan hokjesgeest.

Een cabaretperformance speciaal voor introverte twintigers, swingende gehandicapten, hondsbrutale dierenvrienden, gehaaide homoseksuelen, intolerante hipsters, bronstige kleuters, artistieke vluchtelingen, punctuele bovenburen, zelfingenomen senioren, gebalanceerde zwaarlijvigen, Hidden Secretbewonderaars van Viola Holt en iedereen die zich niet in deze opsomming herkent.

Als je bij je debuutprogramma geregisseerd wordt door Kees Prins ben je nu al een hele grote!
Sanne Franssen en Christian Eijkelenburg leerden elkaar kennen op de Frank Sanders Akademie. Na hun opleiding besloten ze in 2015 de krachten te bundelen en verder te gaan als DE
FRANSSE EIJKEL.
In
2016 won DE FRANSSE EIJKEL de publieksprijs tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Sanne Franssen en Christian van Eijkelenburg zijn onbevangen, absurdistisch, muzikaal, dynamisch en hebben een aversie tegen de hokjesgeest.

Een cabaretperformance speciaal voor introverte twintigers, swingende gehandicapten, hondsbrutale dierenvrienden, gehaaide homoseksuelen, intolerante hipsters, bronstige kleuters, artistieke vluchtelingen, punctuele bovenburen, zelfingenomen senioren, gebalanceerde zwaarlijvigen, bewonderaars van Viola Holt en iedereen die zich niet in deze opsomming herkent.

★★★★☆ KLEINKUNST

30 NOVEMBER 2017 – THEATER DE SPEELDOOS, BAARN
NIEUWE ORIGINELE STEM BINNEN KLEINKUNSTVELD
Door  gepubliceerd 1 december 2017

Dit gaat geen standaard kleinkunstavondje worden, beloven Sanne Franssen en Christian van Eijkelenburg, alias De Fransse Eijkel, aan het begin van hun voorstelling. En wie daar niet op zit te wachten, kan nu vertrekken. Het zaallicht gaat aan en de twee wijzen demonstratief naar de uitgang. Ze maken hun belofte waar. Met zijn sterk theatrale aanpak vormt De Fransse Eijkel, dat in 2016 de Publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival won, een originele stem binnen het kleinkunstveld.

De grote kracht van Franssen en Van Eijkelenburg ligt in hun mimiek en in hun vermogen om perfect synchroon te bewegen en te spreken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een scène waarin ze de stemmen van Tommy en Annika uit Pippi Langkous playbacken. De tegenstelling tussen de brave kinderstemmetjes uit de serie en de heel wat minder onschuldige bekken die de cabaretiers erbij trekken heeft een komisch effect. Later in de voorstelling passen ze deze techniek in omgekeerde vorm toe, wanneer ze de stemmen uit een Duitse pornofilm playbacken alsof het een klucht is.

Sowieso heeft deze voorstelling veel weg van een kinderfeestje voor volwassenen. Franssen en Van Eijkelenburg dragen kinderlijke kleren en het decor bestaat uit levensgrote duploblokken, die op een slimme manier worden gebruikt om een hele reeks aan settings uit te beelden. Er zijn daarnaast vele verwijzingen naar YouTube, hét medium van de jeugd anno 2017. De best uitgewerkte is een foodvlog van een tienermeisje, gespeeld door Franssen. Zij prijst het augurkendieet aan, waarbij haar kleine broertje, neergezet door Van Eijkelenburg, duidelijk tegen zijn zin een pot augurken naar binnen moet werken om de kijkers te overtuigen.

YouTube vormt ook meer in het algemeen een belangrijk kader van deze voorstelling. De snelle opeenvolging van verschillende scènes en personages, zonder een duidelijke rode draad, maar wel met een aantal terugkerende situaties, laat zich goed vergelijken met een avondje YouTube-filmpjes kijken. Aan het einde van de avond wordt die vergelijking nog eens extra onderstreept wanneer Franssen en Van Eijkelenburg in een live-compilatie de hoogtepunten uit hun voorstelling binnen één minuut de revue laten passeren.

Het theatrale vakmanschap en de originele vorm maken De Fransse Eijkel een duo waar je meer van wilt zien. Het is ook een duo dat nog veel ontwikkelmogelijkheden heeft. Zo is de voorstelling inhoudelijk niet heel spannend. Het meeste materiaal is erg voor de hand liggend: ruziënde vriendinnen, twee jongeren op een festival. Franssen en Van Eijkelenburg hebben ook de neiging om scènes soms wat te lang te laten duren. Zeker als je de clou al van mijlenver ziet aankomen, is dat storend. Ten slotte zijn de twee vaak nog erg voorzichtig in hun absurdisme. Regelmatig schemert de gekte door hun personages heen, maar het lijkt alsof ze niet durven die gekte volledig door te voeren, waardoor veel scènes uiteindelijk toch vrij braafjes blijven.

Desondanks heeft De Fransse Eijkel een sterk debuut gemaakt. De technische beheersing van het duo is indrukwekkend. De gekozen vorm heeft veel potentie. De volgende keer wordt het hopelijk een écht volwassen feestje.

Regie Kees Prins

defransseeijkel.nl

De Fransse Eijkel Speelt 1
De-Fransse-Eijkel-Speelt1
de-fransse-eijkel-4
FransseEijkel4_ThijsMaas
de_fransse_eijkel-3
Fransse_Eijkel-2
Fransse_Eijkel-5
De Fransse Eijkel: De Fransse Eijkel Speelt, 2.0 out of 5 based on 2 ratings


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Cabaret, Hiddden Secrets

maart 2018

Mar vr 30 15:30 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar vr 30 14:00 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar do 29 20:00 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar wo 28 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Mar zo 25 14:00 Paddington 2
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]