Feb vr 02 Martijn Kardol: Bang

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Cabaret > Martijn Kardol: Bang

AANVANG 20:30 uur ENTREE 16.50

GENRE:

Empty attachment or post type not equal ‘attachment’

“uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos” aldus de Volkskrant.

Deze doodgewone jongen uit Barneveld neemt zijn publiek mee in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen. Hij zingt bovendien prima liedjes. Martijn Kardol, won in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en Groninger Studenten Cabaret Festival. Iets wat nog geen cabaretier ooit eerder is gelukt.

Hidden Secrets

Martijn Kardol: Bang

De “uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos” (Volkskrant) Martijn Kardol, won in één theaterseizoen alle prijzen op het Leids Cabaret Festival en Groninger Studenten Cabaret Festival. Iets wat nog geen cabaretier ooit eerder is gelukt. Het NRC noemde hem “indrukwekkend” en Dagblad van het Noorden “een geweldige winnaar”.

‘Bang’ is het cabaretdebuut van deze doodgewone jongen uit Barneveld, waarin hij zijn publiek meeneemt in zijn wonderlijke wereld vol creatieve observaties en oplossingen.

Naast cabaretier is Martijn radiomaker bij 3FM en heeft hij een radiocolumn in de ochtendshow van Domien Verschuuren. Ook studeerde hij, zonder specifieke reden, Zweeds en sociologie.

Martijn Kardol: actuele thematiek verweven in geestig cabaret.

Stijl
Verhalend cabaret met pianoliedjes en enkele fraaie decorgrappen. De 27-jarige vlotte prater Kardol, winnaar van het Leids Cabaret Festival in 2016, opent zijn debuutvoorstelling vanuit een grijze toren, die hij prominent op het toneel heeft neergezet zodat het publiek kan schuilen, mocht er een aanslag in het theater plaatsvinden. Niet iedereen past in de toren, dus er zal nog wel gescreend en geselecteerd moeten worden. Tussendoor strooit Kardol met frisse observaties over onder meer de helpdesk van Ziggo en het sociologische belang van de juiste traktaties op school.

Thematiek
De angst voor terroristische aanslagen. Kardol vertelt hoe hij op 14 juli 2016 met zijn vriendin in een AirBnB in Nice verbleef, toen daar op de Promenade des Anglais de aanslag met een vrachtwagen plaatsvond. Kardol is vervuld van angst voor terrorisme, en vraagt zich af hoe hij daarmee moet omgaan. Hij doet dat met zo veel fijne zelfspot, dat voor iedereen duidelijk wordt dat een angstige levenshouding meer kapot maakt dan je lief is.

Oordeel
Kardol slaagt erin om actuele thematiek om te zetten in geestig cabaret, en daarbij zingt hij ook nog eens drie mooie liedjes.

“Indrukwekkende Kardol wint cabaretfestival…”  NRC

“…vertelt soepel en zingt bovendien twee prima liedjes. Het eerste, waarin hij een meisje aan wil spreken, maar het telkens uitstelt, is werkelijk van een grote schoonheid.”  Het Parool

“Een geweldige winnaar.”   Dagblad van het Noorden

“uitstekende verteller met een grote theatrale trukendoos”  De Volkskrant

Prijzen:                               Jury- en publieksprijs Leids Cabaret Festival 2016.

Jury-, publieks- en persoonlijkheidsprijs Groninger Studenten Cabaret Festival 2015.

HILARISCHE ANEKDOTES OM DE ANGST TE BEZWEREN

Een klassieke cabaretier werd hij genoemd, met een fraaie mix van sterke grappen, mooie liedjes en een doeltreffende motoriek.

Ik geloof de jury op haar woord. Waarom zou ik niet? Des te opmerkelijker is het dat Martijn Kardol in zijn eerste avondvullende programma Bang een sterk op de actualiteit geënt programma brengt, mét een nadrukkelijke rode draad. De regisseurshand van Wimie Wilhelm zal daar niet vreemd aan zijn. Er zitten weliswaar drie liedjes in maar die komen pas laat in de show aan bod en lijken (afgezien van het slotlied) er vooral ingefrommeld omdat Kardol nu eenmaal kan zingen en pianospelen.

De Kardol van Bang is in de eerste plaats een begenadigde ouwehoer. Met zijn van ongelooflijke gebeurtenissen aan elkaar hangende verhalen windt hij moeiteloos het publiek om zijn vingers. Of hij het nu heeft over problemen met de Ziggo-helpdesk, het kopen van een auto zonder motor of het recenseren van een HEMA-tompouce.

Maar er zit een levensgrote adder onder het gras. De ogenschijnlijk uit zijn tobberige leven gegrepen anekdotes functioneren als bezweringsformules, bedoeld om zijn angst voor terroristische aanslagen te neutraliseren. Want die is er. Hij vertelt over de aanslag in Nice vorig jaar en dat hij daar slechts twee straten vandaan met zijn vriendin logeerde. ‘Dan komt het wel heel dichtbij.’ Samen met het gegeven dat Kardol een control freak is, maakt dat het leven voor hem af en toe knap lastig. ‘Dat is een heftige combinatie, hoor.’

Zo moest hij van zichzelf dwangmatig de ochtend voor zijn optreden de veiligheid van de Leeuwarder schouwburg De Harmonie checken. Terroristen zouden er vrij spel hebben, is zijn conclusie. ‘Hoewel de Friezen ze natuurlijk al op de A7 tegengehouden zouden hebben, maar toch.’ En mocht er sprake zijn van een noodsituatie, dan waren de rapen gaar. Geheel ondenkbeeldig is dat niet, zegt hij, want ‘ik zit hier met heel veel mensen die ik niet ken en daar kan zomaar een gevaarlijke gek tussen zitten.’

Kardol toont zich in Bang er een meester in ons deelgenoot te maken van zijn angsten, zonder dat het ook maar ergens krampachtig of vergezocht aandoet. De innemende causeur, die hij tenslotte is, geeft alles een geruststellend tintje. Misschien is dat juist het verraderlijke. Maar eerder lijkt hij te willen zeggen dat het enige dat we moeten vrezen de vrees zelf is.

En dat doet hij in een opvallend evenwichtig programma. Met veel zelfspot, hilarische observaties en een superieure verteltechniek.

Empty attachment or post type not equal ‘attachment’
martijn_kardol_foto_jaap_reedijk-3414
martijn_kardol_foto_jaap_reedijk-9171
martijn_kardol_foto_jaap_reedijk-9069
martijnkardol1
martijn_kardol_foto_jaap_reedijk-9067
Groningen, 06-11-2015, 29e Groninger Studenten Cabaret Festival in stadsschouwburg.  DE Finale.  OP FOTO: Martijn Kardol
martijnkardol2
Martijn Kardol: Bang, 5.0 out of 5 based on 1 rating


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Alle Voorstellingen, Cabaret

april 2019

Apr zo 28 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Apr zo 28 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Apr do 25 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Apr do 25 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Apr zo 21 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]