Feb do 08 On Body and Soul

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > On Body and Soul

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Niet de droom, maar de werkelijkheid is surreëel.

Het abattoir waar de film zich afspeelt is de setting voor een verhaal over twee eenzame zielen. Mária is duidelijk anders is dan anderen, de timide vrouw heeft moeite met het lezen van emoties en leidt een geïsoleerd bestaan.

Cast: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Regisseur: Ildikó Enyedi, Drama. Hongaars. 116 min.

Een delicaat verhaal waarin normaal gedrag nu eens niet de norm is. Wanneer ze slapen, verandert dat: Endre en Mária blijken elkaar tegen te komen in hun dromen. Hij is dan een hert, zij een hinde. In een iets idyllisch winters bos drinken ze samen bij een beekje. Soms raken hun neuzen elkaar. Maar waar het in het liefdesverhaal vooral om gaat, is om lichaam en ziel te verenigen.

Het abattoir waar de film zich afspeelt is de setting voor een verhaal over twee eenzame zielen. Mária is duidelijk anders is dan anderen, de timide vrouw heeft moeite met het lezen van emoties en leidt een geïsoleerd bestaan. Ook haar baas Endre is een einzelgänger, zij het om andere redenen.

Bekroond met de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Het Parool – 4 sterren

Trouw – 4 sterren. langzame paringsdans tussen twee eenzame zielen

The Guardian – 4 sterren. bizarre and brutal tale of lovers in the slaughterhouse

De Volkskrant  – 4 sterren. Gevoelig camerawerk, fraai terughoudende acteerprestaties en een eigenzinnig overtuigend verhaal

‘On Body and Soul’ beroert hart én hoofd, vertelt het verhaal van twee eenzame zielen, schuchtere mensen die elkaars spiegelbeeld lijken te zijn, zelfs in hun dromen. Dit is zo’n zeldzame film waar alles klopt.

Twee herten, een mannetje en een vrouwtje, lopen door een besneeuwd naaldbos. Ze cirkelen om elkaar heen, graven wat in de grond en gaan dan weer verder. In een mooi shot legt het ene dier even zijn kop op de rug van het andere. Het begin van de Hongaarse film On Body and Soul zou niet misstaan in een BBC-natuurdocumentaire. Wat de beelden te betekenen hebben blijkt pas halverwege. De neiging dieren menselijke eigenschappen toe te schrijven wordt tot zijn uiterste consequentie doorgevoerd: deze herten lijken wel mensen. De natuurbeelden staan in schril contrast met scènes die even later volgen, en waarin het dier een object is. Op documentaire wijze wordt het slachten van een koe getoond. Wie vlees eet, moet weten hoe die biefstuk op zijn bord komt. Maar On Body and Soul gaat daar slechts zijdelings over. Het abattoir waar de Gouden Beer winnende film zich afspeelt is de setting voor een verhaal over twee eenzame zielen. Endre, de financieel directeur van het slachthuis, observeert graag zijn werknemers vanuit zijn kantoor op een hoger gelegen verdieping. Zijn oog valt op Mária, de nieuwe kwaliteitscontroleur. Het eerste wat hij van haar ziet, is dat zij haar voeten kaarsrecht achter een rechte schaduw plaatst. Iets eerder zagen we beiden even genieten van de warme zon op hun gezicht. Daarmee suggereert regisseur Ildikó Enyedi dat zij verbonden zijn. Een verbintenis die in de loop van de film verder wordt uitgewerkt, waarbij terugkerende beelden van de twee herten een cruciale rol spelen.Endre en Mária zijn boeiende personages. Endre heeft een lamme arm – hoe dat zit, wordt niet uitgelegd – en vermijdt zoveel mogelijk sociaal contact. Hij koopt zijn avondeten altijd in dezelfde winkel en eet het op in zijn rumoerige, rommelige appartement. Een appartement dat een groot contrast vormt met Mária’s smetteloos witte, schone en harmonieus ingerichte woning. Daarbij is Mária extreem introvert en gehecht aan regels. Alles bij elkaar kan de kijker concluderen dat zij waarschijnlijk hoog scoort op het autistisch spectrum – de film benoemt het niet.

Veelzeggende detailshots bekrachtigen dit idee: een hand die kruimels wegveegt, een peper-en-zoutstelletje dat symmetrisch op tafel staat, voeten die in keurig neergezette slippers gaan.

 

on body and soul
on body and soul3
on_body_and_soul5
onbodyandsoul_2
on body and soul4
on-body-and-soul7
on body and soul6
On Body and Soul, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
12AngstGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Grof Taalgebruik

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling uitverkocht
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]