Feb zo 04 Thelma

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Thelma

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Een sjieke arthouse-film met sciencefictionachtige momenten over vrouwelijke seksualiteit, jeugdtrauma en volwassen worden. Deze film laat zich niet in een hokje vangen.

Het coming-of-age-verhaal van Thelma, vanuit een streng-religieus gezin op het platteland  verhuist ze naar de stad Oslo om te studeren. Haar ouders bellen ieder avond ter controle; of ze wel de juiste beslissingen maakt. Dit blijkt bijzonder lastig.

Cast: Ellen Dorrit Petersen, Eili Harboe, Okay Kaya – Regisseur: Joachim Trier – Thriller, romantiek. Noors. 116 min.

Heftige psycho-epileptische aanvallen,  de ontdekking dat ze op meisjes valt, dat alcohol nog zo gek niet is, en daarbij lijkt ze onbeheersbare  bovennatuurlijke krachten te bezitten. Thelma wordt overspoeld door emoties die ze niet durft te erkennen. Of wordt ze door iets beheerst?

Deze film laat zich niet in een hokje vangen.

Het coming-of-age-verhaal van Thelma, vanuit een streng-religieus gezin op het platteland  verhuist ze naar de stad Oslo om te studeren. Haar ouders bellen ieder avond ter controle; of ze wel de juiste beslissingen maakt. Dit blijkt bijzonder lastig.

The Guardian – 4 sterren. Eng, sexy en cool.

VPRO Cinema – 4 sterren. Vol prachtige beelden en obvervaties.

De Volkskrant  – 4 sterren. Ondanks de zachte hand richting de fantasie blijft Thelma levensecht.

Trouw – 5 sterren. Er komt van alles uit Triers trukendoos: sensualiteit, telepathie, gruwelijkheden en prachtige special effects.

Ondanks de zachte hand richting de fantasie blijft Thelma levensecht. Joachim Trier is een fijnzinnig filmregisseur, die zijn publiek met uiterst precieze visuele verteltechnieken deelgenoot maakt van de innerlijke leefwereld van zijn personages. Een van zijn specialiteiten is de micro-flashback, een terugblik die even kortstondig is als een flits van een stroboscoop. Duivels knap komt hij daarmee in de buurt van de manier waarop gedachten en herinneringen in het echte leven tot je komen: vluchtig, chaotisch, op onverwachte momenten, zeker niet als compacte verhaaltjes.heeft naast zijn zorgvuldige verteltechniek ook oog voor poëzie. In Thelma flirt hij opmerkelijk genoeg met het superheldengenre. Dat maakt zijn films naast technisch hoogstaand bovenal organisch. Triers verhalen laten zich kijken als gedachtestromen. Zijn vierde film Thelma lijkt een tikje rechtlijniger dan zijn vorige werk, maar dat is vooral het gevolg van een opmerkelijke flirt met het superheldengenre.
Na een unheimische openingssequentie, waarin een vader tijdens een hertenjacht in de sneeuw overweegt zijn dochtertje te doden, vervolgt Thelma met de eerste dagen van het jonge titelpersonage op een nieuwe universiteit. Deze Thelma (een sterke Eili Harboe) heeft moeite haar draai te vinden, haar religieuze ouders bellen om de haverklap om te vragen hoe het gaat, ze valt tijdens een college zomaar stuiptrekkend op de grond en worstelt ondertussen met verliefde gevoelens voor medestudente Anja (Kaya Wilkins).
Dat in haar buurt geregeld zomaar een of meer vogels tegen een raam te pletter vliegen en dat haar dromen steeds vreemder en gewelddadiger worden, zijn voortekenen van de ongecontroleerde krachten die zich in haar losmaken. Thelma is Triers Marvelfilm, zonder aartsvijand of instortende flatgebouwen. De voorgeschiedenis van de superheld is hier een mooi en gevoelig coming-of-ageverhaal over een meisje en haar ontluikende seksualiteit, over leren op eigen benen te staan, vol aardige bespiegelingen over oorsprong, religie en evolutie. Trier leidt zijn titelpersonage met zachte hand naar het domein van de fantasie, maar Thelma blijft ondertussen levensecht.
Mooi ook hoe de Noor naast zijn zorgvuldige verteltechniek ook oog heeft voor herkenbare poëzie. Thelma die na een eerste nacht met Anja de volgende ochtend een achtergebleven hoofdhaar van haar kussen plukt en die zorgvuldig koestert: prachtig.

thelma1
thelma
thelma5
thelma3
thelma4
Thelma_6
thelma_7
Thelma, 4.0 out of 5 based on 3 ratings
12GeweldGrof TaalgebruikSeks


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik, Seks

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling uitverkocht
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]