Feb do 15 You Were Never Really Here

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 16 > You Were Never Really Here

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De zwijgzame, getraumatiseerde wreker Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen ontfermt zich over een meisje dat verstrikt is geraakt in een pedofielennetwerk.

Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld op zich af.

Cast: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov, Alessandro Nivola, John Doman. Regisseur: Lynne Ramsay – Thriller. Engels. 90 min.

De hele film laat zich kijken als een gedachten stroom, nauwkeurig verbeeld door de spectaculaire close-ups, tot op tienden van seconden gemonteerd, dikwijls zó op het scherp van de snede dat je je afvraagt of je daadwerkelijk zag wat je zojuist dacht te zien. Hard, wreed en onontkoombaar.

De zwijgzame, getraumatiseerde wreker Joe, die gespecialiseerd is in het terugvinden van weggelopen rijkeluiskinderen ontfermt zich over een meisje dat verstrikt is geraakt in een pedofielennetwerk. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld op zich af.

De hele film laat zich kijken als een gedachten stroom, nauwkeurig verbeeld door de spectaculaire close-ups, tot op tienden van seconden gemonteerd, dikwijls zó op het scherp van de snede dat je je afvraagt of je daadwerkelijk zag wat je zojuist dacht te zien. Hard, wreed en onontkoombaar.

De ster van de film Joaquin Phoenix (joe) joe is de  winnaar van Beste Acteur op het filmfestival van Cannes.

VPRO Cinema – 5 sterren.

De Volkskrant  – 5 sterren. Wonderlijk dat Lynne Ramsay het aandurft om een hypergewelddadige film zo kwetsbaar te maken.

NRC – 4 sterren. Zelfs als je niet alle referenties herkent, voelt de film rijk en gelaagd aan.

Het Parool – 4 sterren

Joaquin Phoenix is vastberaden het kwaad de wereld uit te helpen in deze indringende wereld over een corrupt systeem. De Schotse Lynne Ramsay schuwt in haar werk de controverse niet. In haar speelfilms roert ze heftige thema’s aan als (sociale) armoede, zelfmoord, rouw en de moordlust van een tiener. Ramsay ving dan ook de aandacht van een breed internationaal publiek met het intense drama Let’s Talk About Kevin. Voor haar vierde speelfilm dook de filmmakers in de wereld van de kinderprostitutie.
De boekverfilming You Were Never Really Here handelt niet uitsluitend over de uitbuiting van de kinderen in de illegale seksindustrie. Alsof dat nog niet genoeg is, is Ramsay net zo – als het niet meer is – geïnteresseerd in het machtsspel dat erachter schuilgaat. Hoofdpersoon is oorlogsveteraan Joe die in zijn missie om een jong meisje uit de handen van een groep perverselingen te redden een heel netwerk blootlegt van mannen in belangrijke posities.
Joe, een intense rol van Joaquin Phoenix, gaat niet met zachte hand te werk. Het trauma dat hij in de oorlog heeft opgelopen zit hem weliswaar naarstig in de weg, maar helpt hem ook om de klusjes die hij voor een bevriende privédetective opknapt aan te kunnen. Het is zijn innerlijke woede die ervoor zorgt om niet alleen de vermiste dochter van een vooraanstaand politicus op te sporen, maar ook de corruptie eromheen aan te pakken. Ramsay schuwt het geweld niet. De acties die Joe onderneemt, met name een reddingspoging in een groot labyrint van een huis, zijn grafisch en bruut. Maar het is de Schotse nooit te doen om het geweld zelf. Ze draagt niet de boodschap uit dat het doel altijd maar de middelen heiligt.
Phoenix speelt in een van de beste rollen van zijn loopbaan een personage dat lastig te doorgronden is en ook niet gelijk alle sympathie krijgt toebedeeld. Het blijft de volle speelduur van deze thriller de vraag of hij nu de juiste man voor de klus is. Het is een vraag die hij ook zichzelf stelt. Wat hem exact drijft of wat zijn precieze achtergrond is blijft in nevelen gehuld. Ramsey heeft zich er niet aan gewaagd omdat ze het mysterie rondom de man hoog wil houden, waarbij ze gelijk ook Joes onvoorspelbaarheid in stand houdt.
Minder is meer, vooral als het om uitleg en duiding gaat. Qua beeldtaal haakt Ramsey aan bij de groezelige klassieke thrillers van vakbroeders als Scorsese en De Palma. Er is veel schaduw en duisternis. Daarnaast komt You Were Never Really Here ook niet tot conclusies en laat veel in het midden. De machtige man die zijn dochter zoekt maakt deel uit van het systeem dat hij zelf probeert te bevechten. Het is een persoonlijk belang, noem het zelfs eigenbelang, dat de prioriteiten bepaalt.
Het zijn weinig omlijnde en al zeker geen weloverwogen prioriteiten die in een andere situatie weer heel anders kunnen liggen. Dit is een spannend drama dat niet alleen speelt met dubbele moraliteiten, maar zich ook sterk afzet tegen de kijk van Hollywood op soortgelijke materie. Vergeleken met Ramseys portrettering van een verborgen wereld is de Taken-reeks dan ook louter popcornvoer. Niet voor de zwakke ziel en de speelduur van nog geen negentig minuten voelt aan als een welbestede drie uur.

 

youwereneverreallyhere2
you  were never really here
you-were-never-really-here4
you-were-never-really-here6
you-were-never-really-here7
you-were-never-really-here5
you-were-never-really-here3
You Were Never Really Here, 5.0 out of 5 based on 1 rating
16GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

maart 2018

Mar vr 30 15:30 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar vr 30 14:00 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar do 29 20:00 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar wo 28 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Mar zo 25 14:00 Paddington 2
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]