Jan zo 07 Insyriated

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 16 > Insyriated

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Tragedie in het oog van de Syrische storm.

Twee families, opgesloten in een huis, terwijl buiten de bommen afgaan en sluipschutters op scherp staan. Gewone alledaagse mensen die het laatste restje van hun gewone bestaan hebben moeten aanpassen aan de omstandigheden.

In een compleet verwoeste buurt in Damascus, waar bijna iedereen weg is. Ze leven in wanhoop, in constante spanning, angst en gevaar. Elke beslissing kan van essentieel belang zijn. Het appartement dat voorheen diende als een liefdevolle thuisbasis, is nu veranderd in een gevangenis. De extreme situatie zorgt er voor extreme emoties en gedrag. Twee families, opgesloten in een huis, terwijl buiten de bommen afgaan en sluipschutters op scherp staan. Gewone alledaagse mensen die het laatste restje van hun gewone bestaan hebben moeten aanpassen aan de omstandigheden.

NRC – 3 sterren. Een indringend drama over de oorlog in Syrië, bezien vanuit vrouwelijk perspectief.

De Volkskrant – 3 sterren.

Het Parool – 4 sterren. De beklemmende burgeroorlog, tussen vier muren.

De Film krant – 4 sterren.

Cast: Hiam Abbass, Diamand Bou Abboud, Juliette Navis

Regisseur: Philippe Van Leeuw –  drama, oorlog. Arabisch. 85 min.

Insyriated’ vertelt een verhaal van een familie, opgesloten in een huis, terwijl buiten de bommen afgaan en sluipschutters op scherp staan. De moeder Oum Yazan van drie kinderen probeert wanhopig haar familie in leven te houden, in afwachting of haar man nog zal thuiskomen. Is het haar man die aanklopt of kan het een buitenstaander, bedreiging of aanval zijn? De familie leeft in constante spanning, angst en gevaar.

Onvergetelijk, in dit in Beirut opgenomen claustrofobische Syrische oorlogsdrama, is de oude man met witte baard in de openingsscène. Hij staart uit zijn raam naar het binnenplaatsje voor zijn huis, waar een scherpschutter enkele mannen onder vuur neemt. Met trillende lippen neemt hij trekjes van zijn zoveelste sigaret. Mannen kloppen op de gebarricadeerde deur. De camera verlaat de woning nauwelijks. Dat werkt, al worden de gebeurtenissen in Insyriated net iets te vaak onderstreept met melodramatische muziek – onnodig gedramatiseer van wat de gezichten al laten zien.

De oorlog in Syrië komt ongemakkelijk dichtbij in Insyriated, een claustrofobisch drama dat je het geweld aan den lijve doet ondervinden. Een verpletterende ervaring van de hand van Brusselaar Philippe Van Leeuw.

Bij Syrische vluchtelingen denken we al snel aan bootjes op de Middellandse Zee en tenten in het Maximiliaanpark. Maar de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw spoelt terug naar het beginpunt van hun reis: de verwoestende oorlog in hun thuisland, waarvan we ons hier in onze veilige cocon nauwelijks de impact kunnen voorstellen. Insyriated speelt zich af in Damascus, waar het leven onmogelijk gemaakt wordt door bombardementen en sluipschutters. Elk stap op straat is een levensgroot risico, thuisblijven de enige optie. Al kan er dan nog op elk moment een gewapende bende binnenvallen om ook binnenshuis terreur te zaaien. Van Leeuw toont ons wat er gebeurt wanneer je huis de hel wordt – noem het een realistische en niet-pretentieuze versie van Aronofsky’s Mother!

Van Leeuw heeft bovendien veel minder trucjes nodig dan Aronofsky om onze strot dicht te knijpen. Zijn arsenaal bestaat uit vier muren, een bende uitstekende acteurs (met de Israëlische Hiam Abbass en de Libanese Diamand Bou Abboud als uitschieters) en een ingenieus geluidsdesign, dat de oorlog via onze trommelvliezen naar binnen loodst. Net als de personages zien we zo goed als niets van het geweld buiten, maar bij elke doffe dreun krimpen we wel ineen.

Hartverscheurende suspense

Maar de film drijft vooral op hartverscheurende suspense: wanneer een personage vlak voor de deur van het appartementsgebouw wordt neergeschoten, probeert vrouw des huizes Oum Yazan (Abbass) dat uit alle macht stil te houden, uit angst dat er nog meer doden zullen vallen. Dat doodsbericht hangt als een zwaard van Damocles boven de film – je wéét dat het op een bepaald moment zal uitkomen.

Van Leeuw voegt daar nog een handvol morele dilemma’s aan toe – het soort keuzes op leven en dood dat alleen in oorlogstijd mogelijk is – en laat de personages worstelen met de gevolgen daarvan. Alsof Asghar Farhadi (A Separation) een oorlogsfilm gemaakt had.

insyriated2
insyriated1
Insyriated
insyriated-06
insyriated-07
insyriated-5
Insyriated3
Insyriated, 5.0 out of 5 based on 1 rating
16GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling, nog enkele kaarten
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb zo 25 14:00 Dikkertje Dap
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb zo 25 11:15 Hanna Shybayeva, piano
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50.-
VN:F [1.9.18_1163]