Dec do 28 Tulip Fever

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Tulip Fever

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Tulip Fever vertelt een verhaal over ware liefde en speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw.

Een tijd waar tulpen meer waard zijn dan goud. Het oogverblindende weesmeisje Sophia (Alicia Vikander) is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz).

Cast: Alicia Vikander, Judi Dench, Dane DeHaan, Christopher Waltz, Cara Delevingne

Regisseur: Justin Chadwick  – Drama, romantiek. Verenigd Koninkrijk, VS. 105 min

Van dezelfde scenarist en regisseur als de film ‘Shakespeare in Love’

Het Parool –  3 sterren

NRC – 3 sterren

Wanneer de jonge, talentvolle schilder Jan de Loos (Dane DeHaan) opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd. Gedreven door passie, verzinnen de twee een list om samen een toekomst te kunnen opbouwen. Daarvoor moeten zij zich wel mengen op de riskante tulpenmarkt en alles op het spel zetten. Tulip Fever vertelt een verhaal over ware liefde en speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waar tulpen meer waard zijn dan goud. Het oogverblindende weesmeisje Sophia (Alicia Vikander) is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Wanneer de jonge, talentvolle schilder Jan de Loos (Dane DeHaan) opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd.

Gedreven door passie, verzinnen de twee een list om samen een toekomst te kunnen opbouwen. Daarvoor moeten zij zich wel mengen op de riskante tulpenmarkt en alles op het spel zetten.

De soapachtige romantiek die maar niet tot leven komt en kluchtig gedoe rond een zwangerschap beheersen de plot. Tulip Fever ziet er fraai uit, maar in opbouw van de romance zijn de makers niet geïnteresseerd. Tijdens het filmfestival van Cannes in 2015 werd de boekverfilming over de geheime liefde tussen een jonge schilder en zijn model in de 17-de eeuw, tegen de achtergrond van de bloeiende Nederlandse tulpenhandel, trots aangekondigd als de nieuwe hitfilm van de kersverse ster Alicia Vikander. Op papier zag het er goed uit: aantrekkelijke hoofdrolspeelster, kostuumdrama, historische decors, handjevol voor iedereen herkenbare Nederlandse clichés. Kassa, moeten de gezaghebbende Amerikaanse producentenbroers Weinstein destijds hebben gedacht. De Gouden Eeuw was haar hoogtepunt zo ongeveer gepasseerd toen een ongekende rage de Republiek aandeed. Tussen 1634 en 1637 was het gewest Holland in de ban van de tulp. Inflatie en speculatie gingen hand in hand, de meest absurde geldbedragen werden neergelegd voor bollen die het daglicht nog nooit zagen. Wie echter denkt dat Tulip Fever volledig over deze historische hype gaat, komt bedrogen uit.

Waar het vervolgens precies is misgegaan is lastig vast te stellen, maar Tulip Fever moest terug het montagehok in en de première werd keer op keer uitgesteld. Op een positieve noot: het uiteindelijke resultaat, naar de roman van Deborah Moggach, oogt in elk geval fraai. De film mag dan zijn opgenomen in Engeland, maar het Amsterdam van 1634 – het begin van de driejarige periode van hysterie waarin de exclusiefste tulpenbol de waarde van een huis vertegenwoordigde – is buiten aan de grachten en op de pleinen een energieke chaos, terwijl binnenscènes opvallen door schilderachtig licht.

De bollengekte rond de Amsterdamse grachten is in dit romantische drama slechts het decor voor een lang uitgesponnen intrige. De spil is de Zweedse schone Alicia Vikander (The Danish GirlThe Light Between Oceans), die in haar felblauwe jurk direct uit een schilderij van Johannes Vermeer lijkt te zijn genomen. De rol van Sophia is Vikander op het lijf geschreven. Charmant en gracieus, vrijzinnig en naïef; de uitersten van haar karakter passen goed bij het dubbelspel dat zij in Tulip Fever speelt. Na een eerste ontmoeting met de bevlogen schilder Jan van Loos (Dane DeHaan) wil Sophia nog maar één ding: zich ontworstelen aan haar gekooide bestaan onder koopman Cornelis Sandvoort (Christopher Waltz). Een plan is snel bedacht, zeker als een zwangerschap en een goedhartig dienstmeisje (Holliday Grainger) uitkomst bieden.

De film schetst met bewonderende uitweidingen over de duurste kleur in de schilderkunst (ultramarijn) en de duurste tulp in de op hol geslagen tulpenhandel (karmozijn-wit) een aardig gedetailleerd, doch vlak beeld van schoonheid. Welke rol de tulp nou precies speelde, in Nederland anno 1634, dat maakt de film niet duidelijk.

tulip fever 1
tulip fever
Tulip_Fever3
tulip_fever5
TulipFever4
tulip_fever6
tulip_fever7
Tulip Fever, 5.0 out of 5 based on 1 rating
12Seks


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Film, Seks

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling, nog enkele kaarten
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb zo 25 14:00 Dikkertje Dap
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb zo 25 11:15 Hanna Shybayeva, piano
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50.-
VN:F [1.9.18_1163]