Dec do 21 Le Fidèle

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 16 > Le Fidèle

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De fatale en onvoorwaardelijke liefde tussen de raadselachtige Gino en de beloftevolle racepilote Bénédicte.

Hij heeft maar een paar woorden nodig om haar te overtuigen met hem uit te gaan, waarna het tweetal hopeloos en onvoorwaardelijk voor elkaar valt.

Cast: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos

Regisseur: Michaël R. Roskam – crime, drama, romantiek. België, Frankrijk. 130 min.

De Morgen – 4 sterren. Wervelende gangsterfilm met bloedend hart

Het Parool –  3 sterren, een eigenaardige combinatie van romantiek en misdaad.

NRC – 3 sterren

Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino “Gigi” Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi” Delhany. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Hoe meer hij dit probeert te verbergen, hoe dieper hij in de problemen verzeild geraakt en hoe zwaarder hun liefde op de proef wordt gesteld. Gigi zal moeten kiezen. En Bibi ook. Maar hoe lang kan je vechten voor iets dat misschien al lang verloren is? Over de melodramatische plotwending, de driedelige structuur, de veranderende toonaard en het fantasie-aspect valt te redetwisten, maar tel je zegeningen.

Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos spelen met onvervalste gulzigheid en knetterende chemie een liefdeskoppel dat zich lelijk verbrandt aan hun amour fou en het soms noodlottige leven. Hij is een naar Brusselse gangsters als Patrick Haemers gemodelleerde overvaller, zij een racepilote met een vergelijkbare drang naar een snel en intens leven. Dat kan niet goed aflopen. De weg om onbeschaamd op te gaan in de donkerromantische sfeer, ligt helemaal open. De cinefilie druipt ervan af. Cinematografisch is alles dik in orde. Brussel wordt uitstekend benut. Meer dan vijf scènes wil je vijf keer of meer terugzien. De overval op een geldtransport moet de pittigste actiescène uit de geschiedenis van de Belgische film zijn, de ‘telefoon huilt’-scène snijdt erin, de racescènes zijn niet goed voor je tikker en tijdens het eindshot gaat elk haartje rechtstaan. Zeker als je als Brusselaar raadt waar Schoenaerts naartoe raast.

 Le Fidèle. BE, dir.: Michaël R. Roskam, act.: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos

Vergeet Rundskop, drop The drop. In de Brusselse misdaadballade Le fidèle fantaseert filmregisseur Michaël R. Roskam over de onvoorwaardelijke liefde en dat is hartverscheurend.

 

De Brusselse connectie?
Roskams fetisjacteur Schoenaerts speelt in Le fidèle de Brusselse gangster Gino ‘Gigi’ Vanoirbeek. De achternaam verwijst naar de Truiense gangster Robert Van Oirbeek, alias Petit Robert, maar het personage is gemodelleerd naar Patrick Haemers: de beau garçon die in de jaren 1980 met een bonte gangsterbende op ongezien brutale wijze banken beroofde en geldtransporten overviel. Ondanks enkele spectaculaire actiescènes is het meer een donkere liefdesfilm dan een gangsterepos. Gigi amuseert zich graag in de Brusselse jetset en botst er op racepilote Bénédicte ‘Bibi’ Delhany, de dochter van een rijke bouwondernemer. Bibi en Gigi zijn de Bonnie & Clyde van Brussel. Hun onvoorwaardelijke liefde dreigt hun ondergang te worden. “We volgen linguïstische en geografische realiteit,” zegt Roskam. “Ik heb het er niet om gedaan, maar ik denk dat we in bijna elke gemeente gefilmd hebben. Ik ken Brussel vanbuiten. Ik woon hier al 25 jaar. Die gangsters liepen hier rond. Enkel in Brussel liep de legale wereld destijds over in de wereld van de misdaad.” Liefhebbers van het Brusselse dialect mogen Le fidèle in geen geval missen.

The French connection?
De rol van Bibi wordt vertolkt door Adèle Exarchopoulos. De Franse actrice noemt de opnames de mooiste die ze heeft meegemaakt sinds het roemruchte La vie d’Adèle. “Roskam kwam ontzettend intelligent over. Hij kiest nooit voor de gemakkelijkste oplossing. Niets is gratuit, alles mag poëtisch zijn. Hij heeft de impulsen van een kind, maar de hersenen van een man.”

le-fidele1
le-fidele2
le-fidele.3
le-fidele.4
le fidèle
le_fidele_6
Le Fidèle, 5.0 out of 5 based on 1 rating
16GeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

januari 2018

Jan wo 31 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Jan zo 28 14:00 Coco
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Jan zo 28 11:15 Rond om de Wereld van Muziek
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50, kinderen tot 12 jr. € 5,-
VN:F [1.9.18_1163]

Jan vr 26 20:30 Circustheater Boost: Vita
familievoorstelling Hidden Secrets
Hiddden Secrets
16.-
VN:F [1.9.18_1163]

Jan do 25 20:00 Vele Hemels boven de Zevende
film
Alle Voorstellingen
12Grof TaalgebruikSeks 8.-
VN:F [1.9.18_1163]