Dec zo 03 Blade Runner 2049

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 16 > Blade Runner 2049

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Kunnen robots gevoelens ontwikkelen? Of is de vraag andersom: kunnen mensen gevoelens ontwikkelen voor robots?

Tijdens het ontrafelen van dit geheim komt hij in contact met Rick Deckard (Harrison Ford), een Blade Runner die al dertig jaar vermist is.

Kunnen robots gevoelens ontwikkelen? Of is de vraag andersom: kunnen mensen gevoelens ontwikkelen voor robots?

Het jaar is 2049. De politie-eenheid Blade Runner wordt versterkt door officier K (Ryan Gosling), die een duister geheim ontdekt dat potentieel heeft om wat er nog aan beschaving over is, in chaos te storten. En daarbij het voortbestaan van de mensheid. Tijdens het ontrafelen van dit geheim komt hij in contact met Rick Deckard (Harrison Ford), een Blade Runner die al dertig jaar vermist is. Op de juiste momenten stilte tijdens dialogen en belangrijke scènes, op het andere momenten zware bombastische muziek die perfect aanvult op de scènes die wij op het scherm zien.

De beelden zijn geweldig mooi en de scenes zijn perfect uitgedacht, alles is uit de kast getrokken om dit een meesterwerk te maken.

– VPRO Cinema; 5 sterren. Meer dan waardig vervolg op origineel.

– The Guardian; 5sterren. De schaal is buitengewoon.

-Volkskrant; 5 sterren. Zoals de beste sciencefiction biedt Blade Runner 2049 een genadeloze spiegel voor het hier en nu.

-Trouw; vijf sterren. Het is een verhaal over mens en machine, liefde en verlangen, herinneringen en dromen.

Regisseur: Denis Villeneuve

Cast: Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks, Sallie Harmsen, Mackenzie Davis, Jared Leto, Barkhad Abdhi, Dave Bautista, Ana de Armas

Sciencefiction, Verenigd Koninkrijk, VS, Canada, 163 min.

Anno 2017 zijn de eerste kritieken van de opvolger uiterst lovend. Er wordt zelfs al gestrooid met woorden als ‘instant klassieker’ en ‘meesterwerk’. Maar wat blijft is dat Blade Runner 2049 met de ruim honderdzestig minuten speelduur niet ieders kopje thee zal zijn. Je moet het ook maar durven: een vervolg maken op wat inmiddels geldt als een belangrijke mijlpaal in de filmgeschiedenis. Scott gaf de regieklus aan zijn Canadese vakbroeder Denis Villeneuve, die een immense indruk achterliet met het voor een Oscar genomineerde Incendies en scifi-mysterie Arrival.

Voor aanvang van de screenings voor de filmpers richtte Villeneuve zich in een briefje tot de journalisten. Of we vooral niets over het plot wilden opnemen in onze recensies. Een schier onmogelijke opgave als je deze sequel enigszins een kader wil meegeven. Villeneuve wilde dat de bezoekers dezelfde ervaring te wachten staat als de recensenten. Gelukkig is Blade Runner 2049 nou precies zo’n filmervaring die het moet hebben van de emoties, de weergaloos mooie shots, de diepere lagen en de fascinerende personages. En dan maakt het verhaal gelijk een stuk minder uit.

Maar goed, een alineaatje dan. Ryan Gosling is dit keer de blade runner die in het Los Angeles van 2049 de foute synthetische replicanten opspoort. De wereld ligt er anders bij, nu de oorspronkelijke fabrikant van de dubbelgangers ter ziele is en ook de voedselvoorziening van de planeet kunstmatig is geworden. De replicanten worden vooral aan de zware slavenarbeid gezet in de koloniën. Maar agent K, zoals Goslings personage verkort heet, komt tijdens zijn missie meer te weten dan hem lief is en speurt ook nog eens naar de senior blade runner die al dertig jaar zoek is.

Het wachten is op Harrison Ford – we weten allemaal dat hij wederom zijn opwachting maakt als Rick Deckard – maar met Gosling is een goede opvolger gevonden. Tot het zo ver is wordt je meegezogen in een dystopische wereld waarin echt en namaak nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn. Zelfs de liefde kan worden gesimuleerd wat zorgt voor een van de vele visuele hoogstandjes die Villeneuve voor zijn publiek in petto heeft.

Op het (levens)beschouwelijke vlak is deze tweede Blade Runner wat minder standvastig dan de voorganger. De scenaristen stippen interessante kwesties aan, maar pakken inhoudelijk niet altijd even goed door. Vooral het thema van de echte en artificiële wereld en herinneringen komt zelfs wat vlak en ongeïnspireerd over, misschien door de voortgeschreden techniek in het dagelijkse leven en de vele speelfilms die hierover gaan. De prachtige aankleding compenseert dit echter ruimschoots.

Want Villeneuve laat je regelmatig met open mond kijken naar de indrukwekkende beelden van mistige steden vol schreeuwerige reclame, enorme vuilnisbelten en verlaten fabrieken en een in okertinten gehuld veld met gigantische vrouwenbeelden. Gosling, voor wie de rol van K speciaal geschreven werd, zet een hoofdpersoon neer die niet alleen maar achteloos wild om zich heen schiet, maar met bedachtzaam acteerwerk diepte aan zijn rol meegeeft.

Toch moeten we nog wel het trotst zijn op Sylvia Hoeks. De Brabantse actrice vormt de belangrijkste tegenpool van K en heeft na Gosling de meeste schermtijd. Haar Engels is feilloos en ze speelt een kille bitch die niet over zich heen laat lopen. Ze kan zich zonder enige moeite meten met Gosling, Ford, Jared Leto en Robin Wright. Dat heeft ze toch maar even mooi voor elkaar gebokst.

blade runner
blade runner 2
blade runner 3a
blade runner4
blade runner5a
blade runner 6
Blade Runner 2049, 5.0 out of 5 based on 1 rating
16Geweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
16, Alle Voorstellingen, engelstalig, Film, Geweld

maart 2018

Mar vr 30 15:30 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar vr 30 14:00 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar do 29 20:00 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar wo 28 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Mar zo 25 14:00 Paddington 2
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]