Nov za 04 Joost Spijkers: Spijkers II

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Muziek > Joost Spijkers: Spijkers II

AANVANG 20:30 uur ENTREE 16.50

GENRE:

Joost Spijkers van de Ashton Brothers voor het eerst in Wesopa!

Joost Spijkers 2: ‘Zingen.. Daar lééf ik op!’  Of: Zingen en dansen en muziek – vóór de dood

In 2015 maakte Joost Spijkers zijn debuut als zanger. Samen met zijn 5 koppige band van wereldformaat gooide hij meteen hoge ogen en werd genomineerd voor de Annie M.G. Schmidt-prijs, het beste theaterlied van 2015. Nu gaat hij verder: nog rauwer, eerlijker en ontroerender. Hij brengt Nederlandstalige muziek.Hidden Secret Over vriendschap, vriendinnen, liefde, hartstocht, drank, en alledaagse dwaasheid.

“Door de indrukwekkende en fysiek sterk aanwezige persoonlijkheid kun je letterlijk niet om de man heen.”

Joost Spijkers kennen we van de zes meter lange witte doeken, de gordijnen van waaruit plots de tonen van een loepzuivere tenor. Het is de zingende acrobaat, daar hoog in de nok van het theater, of het circus. Een die ook tapdanst op de klep van de vleugel; of het Zwanenmeer aan zijn balletschoentjes spiest. Punkrock variété, wordt het wel genoemd, het amalgaan van muzikale melancholie en extase, van hartstochtelijke liederen en chansons – een van de vele patenten van de internationaal befaamde Ashton Brothers. Joost Spijkers is de gespierde stuiterbal, de ‘ballerinus’ én chansonnier. De kleinste van de drie: Joost, Pim Muda en Friso van Vemde. Ze kennen elkaar nu een jaar of twintig. En het is nog steeds een drive om naar verdieping en vernieuwing te blijven zoeken, telkens opnieuw jezelf proberen uit te vinden, Op zoek naar wat het best bij ze past. Gedrieën in een meer dan succesvolle, bomvolle circustent op Slot Zeist, waar komend voorjaar voor de tweede maal het land Ashtonia zal verrijzen. Zomaar in een prachttheatertje in Berlijn. Of, in het geval van Joost Spijkers: solo, zíngen.

STEVIG GEKRUIDE HOLLANDSE KLEINKUNST
Door  gepubliceerd 27 oktober 2017

Liefhebben slaat om in afkeer, aantrekken wordt afstoten, twijfelen wordt arrogante zekerheid, intens romantisch gaat over in spetterend scheuren, nostalgie maakt plaats voor een dronkenmanslied. Na afloop van Spijkers 2 van Joost Spijkers en zijn band, ben je even groggy en toe aan een slivovic. En nog een. En vooruit, nog eentje dan.

Het is het tweede ‘muzikale uitstapje’ van Spijkers, lid van het vermaarde variététrio The Ashton Brothers. Bij de eerste, enkele jaren geleden, was het nog wat aftasten. Hij heeft, zo was ook bij de Ashton Brothers geregeld te horen, een grote liefde voor de Slavische muziek, hem ingegeven door zijn Bosnische pleegmoeder. Joost Spijkers heeft tientallen cassettebandjes met muziek uit het voormalige Joegoslavië, van zijn eerste grote liefde, een meisje uit Serajevo, dat bij de belegering van die stad tijdens de Bosnische oorlog, om het leven kwam.

Maar hoe vertaal je die muzikale liefde naar Nederlands theater, zonder er een volksmuziekavondje van te maken? Welnu: door toneelschrijver Peer Wittenbols zijn gevoelens in recht-voor-de-raap-liedteksten te laten gieten. Een gouden greep, die hem voor een van die liedjes direct een nominatie voor de Annie M.G. Schmidtprijs opleverde. En door met de vier leden van de band een spannende mix van muziekstijlen te ontwikkelen.

Ook voor Spijkers 2 schreef Wittenbols teksten. Het programma biedt alles wat Spijkers 1 ook al liet zien. Maar dan wel in een hogere versnelling, theatraler, meeslepender, afwisselender en rauwer. Het is Hollandse kleinkunst, stevig gekruid met scheuten opzwepende Sintijazz, jazz-manouche, pop, folk en blues. Een traditionele Balkanballade wordt voorzien van een kakafonie aan free-jazzklanken of een ruige beat, scheurende gitaren en onconventioneel slagwerk vechten met Spijkers’ accordeon en voortdurend komt daar die saxofonist bij, met zijn muzikale slidings, met gestrekt been, meedogenloos.

Een mooie vondst is het wisselen tussen de traditionelere ‘bandopstelling’ op het podium en een tafel, waaraan gegeten en gedronken wordt en die de plek is voor de meer intiemere en kleinere nummers. Alle nummers van Spijkers en Wittenbols vertellen een verhaal. Over grenzeloze liefde, de angst te verliezen en te worden vergeten, over liefde die zomaar omslaat in haat, over het verlangen naar een leven zonder ketens en banden, over bandeloosheid en bachanalen. Nooit voorspelbaar en door Spijkers met kracht en energie, vurig en gepassioneerd gezongen. Met een prachtstem.

Kortom: Spijkers 2 is enerverend muziektheater en bij vlagen bloedmooi. U moet het gaan beleven.

Regie: Titus Tiel Groenestege.

Spijkers II 2
Spijkers scene solo
SPIJKERS groep
Spijkers scene fles


Hiddden Secrets

VN:F [1.9.18_1163]
Agenda, Hiddden Secrets, Muziek

januari 2018

Jan wo 31 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Jan zo 28 14:00 Coco
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Jan zo 28 11:15 Rond om de Wereld van Muziek
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50, kinderen tot 12 jr. € 5,-
VN:F [1.9.18_1163]

Jan vr 26 20:30 Circustheater Boost: Vita
familievoorstelling Hidden Secrets
Hiddden Secrets
16.-
VN:F [1.9.18_1163]

Jan do 25 20:00 Vele Hemels boven de Zevende
film
Alle Voorstellingen
12Grof TaalgebruikSeks 8.-
VN:F [1.9.18_1163]