Nov do 09 Die Gottliche Ordnung

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > al > Die Gottliche Ordnung

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De strijd voor het vrouwenstemrecht op het platteland van Zwitserland.

Zwitserland, 1971. Nora is een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Op het Zwitserse platteland hebben ze weinig meegekregen van de wereldwijde sociale onrusten in 1968. Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Ze is geliefd bij iedereen totdat de feministische beweging ook haar bereikt. Ze begint openlijk en strijdlustig op te komen voor het vrouwelijk stemrecht, daarbij weet ze ook de vrouwen uit het dorp te activeren.

Hier in het Zwitserse platteland wordt bijna niets gevoeld van de sociale onrust die de beweging van Mei 1968 veroorzaakt heeft. Nora’s leven is namelijk onveranderd gebleven. Tot ze besluit op te komen voor haar rechten als vrouw en te willen stemmen. Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Totdat de feministische beweging ook haar bereikt. Nora komt op voor het vrouwelijk stemrecht en activeert ook de andere vrouwen uit het dorp. Ze ontwikkelt zich van een alledaagse, volgzame vrouw tot een ware leider in de strijd voor vrouwenrechten. Een film met veel humor en een sterke cast over in veel landen nog altijd relevant onderwerp.

Goed om nog eens bij stil te staan: in Zwitserland kregen vrouwen pas in 1971 stemrecht. 1971! Terwijl de Summer of Love-baby’s voor het eerst naar school gingen en de anticonceptiepil op veel plekken gemeengoed werd, mochten de Zwitserse vrouwen pas voor het eerst in de geschiedenis naar de stembus. ‘Bij ons was het alsof de tijd had stilgestaan’, vertelt hoofdpersoon Nora in de openingsscène van Die göttliche Ordnung. De Zwitserse inzending voor de Oscars toont de aanloop naar die historische gebeurtenis vanuit háár oogpunt: een jonge huisvrouw uit een klein bergdorpje, gelukkig getrouwd, moeder van twee zoons, kabbelend leven. Totdat ze zich realiseert dat ‘poetsen en sokken stoppen ook wel eens gaat vervelen’, haar echtgenoot haar verbiedt te werken en ze daardoor revolutionair wordt tegen wil en dank.

Daarmee volgt het opgewekte Die göttliche Ordnung precies het motto van de vrouwenbeweging: het persoonlijke is politiek. De plot laat zich voorspellen. De zo bedeesde Nora laat een pony knippen, koopt een strakke spijkerbroek en krijgt hoe langer hoe meer volgelingen in het dorp. Heerlijk tijdsbeeld, met die kleding en decors, maar het is ook wat conventioneel en braaf voor een film over rebellie.

Toch trapt scenarist en regisseur Petra Volpe niet in de grootste valkuilen van zo’n feministisch komisch drama. Ze mag er dan de humor van inzien wanneer een paar bedeesde Zwitserse dorpsvrouwen onder begeleiding van Zweedse feministen voor het eerst naar hun vagina kijken, het belang ervan onderschat ze niet. En niet álle mannen zijn hier masculiene bruten die geen tegenspraak dulden: de man van Nora, bijvoorbeeld, doet ook maar gewoon zijn best en de echtgenoot van haar zus zit al net zo vast in opgelegde rollenpatronen als zijn echtgenote.

Het maakt van het publieksvriendelijke Die göttliche Ordnung een tamme vrouwengeschiedenisles voor de feministen van nu of een goedmoedige terugblik voor de vorige generatie.

gottliche ordnung 1
gottliche ordnung 2
gottliche ordnung 3
die gottliche ordnung
gottliche ordnung 5
gottliche ordnung6
göttliche Ordnung 7
Die Gottliche Ordnung, 4.0 out of 5 based on 1 rating
al


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
al, Alle Voorstellingen, Film

maart 2018

Mar vr 30 15:30 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar vr 30 14:00 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar do 29 20:00 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar wo 28 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Mar zo 25 14:00 Paddington 2
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]