Nov zo 05 Kedi

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > al > Kedi

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Een ode aan de katse vrijbuiterij, met al die miniportretten van de Istanbulse zwerfkatten.

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde bij een boel kattenliefhebbers.

Regisseur: Ceyda Torun, Documentaire, Turkije, VS, taal Turks, 79 min.

In Istanboel wonen honderdduizenden katten: ze zijn van niemand en zijn onderdeel geworden van het leven in de stad. In deze documentaire zien we hoe de katten het leven in de stad en zijn inwoners beïnvloeden. De beelden die in de film zetten die op het niveau van de katten zijn gemaakt, zijn gefilmd door een camera op een afstand-bestuurbare auto te monteren. Katten zijn koning in Istanbul, zo laat de trailer voor de documentaire Kedi zien.

Kedi vertelt het verhaal van de vele zwerfkatten die door Istanbul ronddwalen. Als je ooit in het voormalige Constantinopel bent geweest, heb je vast een aantal poezen voorbij zien lopen. Zelf zag ik er eentje voor het hek van de Nederlandse ambassade staan en naar binnen staren. Alsof de kat naar Nederland wilde. Er liep vast een muis of ander voedsel op de binnenplaats rond. Zo zijn er honderdduizenden katten in Istanbul, maar Kedi volgt voornamelijk zeven specifieke harige beestjes. In onderstaande trailer worden ze allemaal geïntroduceerd. Kedi wordt al omschreven als een verfijnde variant op de katvideo. Een stad is een maalstroom van sensaties. Elke hoek het decor voor onverwachte ontmoetingen. Charles Baudelaire beschreef ooit in zijn gedicht À une passante hoe in een woelige menigte een flaneur opeens geraakt wordt door de onwerkelijke schoonheid van een voorbijganger. Van alle amoureuze samenkomsten waar wij stiekem op hopen -en die al zo vaak zijn verbeeld in de cinema- gaat Kedi over een hele bijzondere. Iemand spreekt in deze documentaire over wat het betekent als een kat op je afkomt en jou kiest uit alle anderen. Het geluk is aan jouw zijde. Je wordt geaccepteerd door een bonte bewoner die de stad als geen ander kent. De anonimiteit is even verdwenen terwijl je contact maakt met een ander levend wezen.

Dit soort lovende woorden komen vaker terug in de film. Niet vreemd als je bedenkt dat het in Kedi draait om straatkatten die voor zichzelf een onvervangbare plek hebben veroverd in Istanboel. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Om te overleven maken deze pluizige viervoeters gebruik van al hun talenten. Vindingrijkheid en bedeesdheid zijn noodzakelijk, maar het is vooral de charme die ze een heel eind op weg helpt.

Het is liefde op het eerste gezicht voor wie de katten in Kedi ziet. Een man raakte verknocht aan Bengü, een straatpoes die het liefst geaaid wordt totdat ze in slaap valt. Als Bengü er een paar dagen niet is voelt het huis leeg en maakt hij zich zorgen. Het is nog net niet zo melig als een oude Turkse film, bekent hij. Die werden overigens in de hoogtijdagen van de Turkse cinema met regelmaat geschoten in de stad aan de Bosporus wat blijkt uit de vermakelijke docu Remake, Remix, Rip-Off. Maar Istanboel is veranderd en dat blijkt ook uit Kedi.

Kedi is het debuut van de Turkse Ceyda Torun, die daarmee na één korte film haar eerste langere film maakt. De documentaire is echt schitterend gefilmd. Camera’s op “kathoogte” maken dat je als het ware meeloopt met de kat die gefilmd wordt. En die katten lijken zich er niets van aan te trekken zodat je echt prachtig kunt zien hoe ze zich door de straten en tussen de mensen door bewegen. Hoe ze wonen, hoe ze aan eten komen en hoe ze zich gedragen.

Wat ik ook erg mooi vond, waren de verhalen van de mensen. Het plezier wat zij beleven aan de katten die in hun levens gekomen zijn en de manier waarop ze het contact met de katten interpreteren is bijzonder. Voor sommige mensen gaat het contact erg ver, zij leggen er een diepere betekenis in. Voor anderen is het vooral verbazing over de manier waarop de kat contact maakt en een plekje in hun leven heeft verworven. De beelden van Istanboel zijn ook fantastisch, je krijgt echt een indruk van de stad en van de sfeer daar.

KEDI 1
kedi_3
KEDI 2
KEDi-4
kedi-5
Kedi_6
kedi-7
Kedi, 5.0 out of 5 based on 1 rating
al


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
al, Alle Voorstellingen, Film

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling uitverkocht
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]