Nov do 16 The Nile Hilton incident

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > The Nile Hilton incident

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Koptekst

Tekst

De net gescheiden, corrupte politie-commissaris Ahmed Noredin moet een moord op een beroemde zanger onderzoeken. Een paar weken voordat de demonstraties op het Tahrir-plein zullen beginnenHij is vermoord in een hotelkamer in ‘The Nile Hilton’ in Cairo. Noredin ontdekt al snel dat de vermoorde zanger een geheim contact had met de eigenaar van het hotel, Shafig, een welgestelde aannemer, die beste vrienden is met de zoon van president Mubarak. Hij ontdekt dat de Egyptische machthebbers er iets mee te maken hebben. Als het spoor naar de dader loopt naar de rijken en politieke machtselite, wordt de zaak gesloten en bestempeld als “opgelost”. Noredin is erop gebrand om de zaak op te lossen. Hij zet zijn leven op het spel om de moord op te lossen.

The Nile Hilton Incident laat zien hoe verstikkend de invloed van een corrupt systeem kan zijn. Het scenario is niet altijd even logisch, maar met de beperkte middelen waarmee deze film werd gemaakt, ziet het er indrukwekkend overtuigend uit. De televisie van politieagent Nourdin (Fares Fares) werkt niet goed, maar het verstoorde beeld laat nog wel een Tom en Jerry-cartoon zien. Tot frustratie van de kat duikt de muis telkens uit een ander gat op. Het geeft aardig de situatie van Nourdin weer: hoe hij ook zijn best doet problemen de kop in te drukken, ze keren altijd op onverwachte plekken terug.

De Zweedse regisseur-scenarist Tarik Saleh baseerde zijn politieke thriller The Nile Hilton Incident op een moordzaak die in Egypte veel stof deed opwaaien. In 2008 werd de zangeres Suzanne Tamim met doorgesneden keel gevonden in een hotelkamer in Dubai. De dader leek afkomstig uit de hoogste Egyptische kringen. Aanvankelijk werd de zaak dan ook in de doofpot gestopt. Saleh gaf zijn eigen draai aan het verhaal en verplaatste het naar december 2010, kort voordat de Arabische Lente ook in Egypte tot massale demonstraties leidt. De moord vindt plaats in een chic hotel aan het Tahrirplein in Cairo, niet veel later het centrum van de protesten. Nourdin krijgt als rechercheur met de zaak te maken. Door zijn goede connecties – zijn oom is zijn chef – kan hij zich verder in het onderzoek vastbijten dan van hogerhand wenselijk wordt geacht. Hij raakt er persoonlijk bij betrokken wanneer hij zich, tegen beter weten in, laat verleiden door een vriendin van het slachtoffer. Het gaat Saleh niet zozeer om het blootleggen van corruptie; dat de Egyptische samenleving daar van hoog tot laag mee kampt, wordt als bekend verondersteld. The Nile Hilton Incident laat zien hoe verstikkend de invloed van een corrupt systeem kan zijn. Nourdin, die volgens de steeds luider morrende Egyptische bevolking bij de ‘varkens’ hoort, is net zo goed slachtoffer als dader. Zijn uniform biedt bescherming, maar is ook een teken van zijn zwakte. Als hij al een ruggengraat heeft, is het niet de bedoeling dat hij daarvan getuigt.
Voor het uiterlijk van zijn film (indrukwekkend overtuigend, gezien het beperkte budget en het feit dat er niet in Egypte gefilmd mocht worden) keek Saleh goed naar Amerikaanse paranoiathrillers uit de jaren zeventig. Vooral Sidney Lumet (Serpico, All the President’s Men) diende duidelijk als voorbeeld. Het scenario van The Nile Hilton Incident is niet altijd even logisch, maar dat kan ook niet anders: in dit zompige terrein worden de bakens steeds verzet. Zo blijft de film grillig en onheilspellend tot het einde.

the-nile-hilton-incident_3
the-nile-hilton-incident_1
the-nile-hilton-incident_5
the-nile-hilton-incident_2
the nile-hilton incident
Fares Fares and Hania Amar appear in The Nile Hilton Incident by Tarik Saleh, an official selection of the World Cinema Dramatic Competition at the 2017 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute.
the-nile-hilton-incident7
The Nile Hilton incident, 5.0 out of 5 based on 1 rating
12GeweldGrof TaalgebruikSeks


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Film, Geweld, Grof Taalgebruik, Seks

november 2017

Nov do 30 20:00 Tulipani
film
Alle Voorstellingen
12AngstGrof Taalgebruik 8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Nov zo 26 14:00 Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
film jeugd
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Nov zo 26 11:15 Benjamin Glorieux op cello en pianist Rembrandt Frerichs
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50, kinderen tot 12 jr € 5,-
VN:F [1.9.18_1163]

Nov za 25 20:30 Rundfunk: Wachstumschmerzen, uitverkocht!
kleinkunst
Alle Voorstellingen
16.50
VN:F [1.9.18_1163]

Nov do 23 20:00 Wind River
film
Alle Voorstellingen
16GeweldGrof Taalgebruik 8.-
VN:F [1.9.18_1163]