Oct za 21 Volksoperahuis: Greaseman

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Muziek > Volksoperahuis: Greaseman

AANVANG 20:30 uur ENTREE 17.-

GENRE:

Een muzikaal spookverhaal vol jazzy klanken en rake liederen.

Op Curaçao doet een spookverhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Het is onmogelijk om hem te pakken te krijgen; zijn hele lichaam is ingesmeerd met olie, waardoor hij iedereen ontglipt. In de volksmond staat hij bekend als de ‘greaseman’. In dit stuk keert een voormalig Shell-manager terug naar het eiland. Een Curaçaose vrouw confronteert hem met de spoken van de Greaseman die nu weer opduikt. Nu met scènefoto’s!

HET VOLKSOPERAHUIS met muzikanten Konkie Halmeyer en Walther Muringen

Op Curaçao doet een verhaal de ronde. Een mysterieuze man doolt door de straten en maakt de buurt onveilig. Het is onmogelijk om hem te pakken te krijgen; zijn hele lichaam is ingesmeerd met olie, waardoor hij iedereen ontglipt. In de volksmond staat hij bekend als de ‘greaseman’. Het Volksoperahuis combineert het waargebeurde verhaal van deze mysterieuze man met het honderdjarig bestaan van de olieraffinaderij op het eiland. In de jaren ’80 werd deze door Koninklijke Shell voor 4 gulden van de hand gedaan aan de Curaçaoënaars. De inkomsten van het bedrijf zijn van levensbelang voor bevolking, maar de vervuiling op het eiland is enorm. De voorstelling Greaseman biedt een frisse blik op onze gezamenlijke geschiedenis, gebracht met jazzy calypsoklanken, oliedrum, trompet en rake liederen.

In Greaseman keert een voormalig Shell-manager uit Nederland terug naar het eiland. Een Curaçaose vrouw confronteert hem daar met de spoken uit het verleden en de vervuiling van nu. Met de komst van de man duikt ook de greaseman weer op. De laatste keer dat hij gezien werd was in 1969, tijdens een arbeidersopstand tegen de Shell fabriek. Er lijkt weer iets te broeien.

De vaste Volksoperahuis-kern van Kees Scholten en Jef Hofmeister wordt in Greaseman aangevuld met zangeres en performer Susan Malaika Bailey en topmuzikanten Konkie Halmeyer en Walther Muringen. De jonge Susan Malaika Bailey heeft een diepe soulstem die ze met veel gevoel voor funk laat klinken. Een deel van haar jeugd bracht zij door op Curaçao waarna ze naar Nederland verhuisde. Met Ruben van Domburg vormt ze de band Bombilate. Ook werkte Susan samen met Raymi Sambo. De Curaçaose steelpan -oftewel oliedrum- speler Konkie Halmeyer verdiende zijn sporen in de jazzwereld en was in Nederland bijvoorbeeld te zien samen met Hans Dulfer en Lucas van Merwijk. Hiernaast speelde hij in de Volksoperahuis-voorstellingen Tambú, a Freedom Song  en Morto i Laman. Konkie combineert Caribische ritmes met een groot gevoel voor soul. Trompettist en multi-instrumentalist Walther Muringen is bekend van o.a. zijn werk met Ronald Snijders maar speelt ook met Denise Jannah en bij verschillende theaterprojecten van o.a. Urban Myth. Bij Het Volksoperahuis was hij te zien in Kerst in Paramaribo.

Het Volksoperahuis maakt muzikale, vaak ronduit swingende, voorstellingen over onderwerpen die hun oorsprong hebben in het verleden, maar ons heden nog weldegelijk bepalen. Thema’s uit het koloniale verleden staan centraal en worden gebruikt om het heden te duiden. Kees Scholten, regie en spel, en Jef Hofmeister, verantwoordelijk voor muziek en tekst, creëren samen open en oprechte voorstellingen met humor. Steeds wordt de vaste kern aangevuld met muzikanten en theatermakers die een tegenwicht kunnen bieden aan het ‘Hollandse geluid’, bijvoorbeeld door hun culturele afkomst of eigen verhaal.

Credits Greaseman
Naar een idee van Albert Schoobaar
Regie: Kees Scholten
Tekst en composities: Jef Hofmeister
Spel en zang: Kees Scholten en Susan Malaika Bailey
Muziek: Jef Hofmeister (gitaar), Konkie Halmeyer (steelpan), Walther Muringen (trompet, percussie)
Videobeelden: Octavio Curiel
Licht: Gé Wegman
Decor: Robert van der Hoop en Bas Peeters
Techniek: Wijnand Moeken en Robbert de Jongh
Productie: Het Productiecollectief / Djoere de Jong

Greaseman_3614_JochemJurgens_web
Greaseman_3570_JochemJurgens_web
Greaseman_3378_JochemJurgens_web
Greaseman_3508_JochemJurgens_web
Greaseman_3717_JochemJurgens_web
Greaseman_3544_JochemJurgens_web


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
Agenda, Muziek, Toneel

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling, nog enkele kaarten
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb zo 25 14:00 Dikkertje Dap
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb zo 25 11:15 Hanna Shybayeva, piano
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50.-
VN:F [1.9.18_1163]