Oct zo 01 Dunkirk

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Dunkirk

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De film vertelt over de evacuatie van bijna 400.000 Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s waren omsingeld op de smalle strook strand van Duinkerke.

Dat strand is dodelijk, de Bommenwerpers attaqueren de rijen wachtende jonge soldaten, rennen of schuilen helpt niks. Ze worden van alle kanten bestookt door de vrijwel onzichtbare vijand; de volgeladen boten en bootjes die koers zetten naar Engeland worden gebombardeerd of met torpedo’s tot zinken gebracht. Ontsnappen lijkt onmogelijk, terend op het ieder-voor-zich overlevingsinstinct dat botst met de orde van het militaire korset brengt deze film iedereen tot het puntje van zijn stoel.

De verdienste van Christopher Nolan: hij laat zijn kijker zintuiglijk ervaren hoe futiel het leven van een enkele soldaat is. De afgewisselde perspectieven smelten samen tot één universele oorlogservaring. De entree van het eerste personage in Dunkirk is van een gruwelijke schoonheid. Eerst is er een ploegje verweesde Britse voetsoldaten, dat zich vlot ziet uitgedund door de Duitsers, die gedurende de 106 minuten lange speelfilm gezichtloos zullen blijven. Ze dragen enkel bij in de vorm van kogels en bommen. Dan wordt de ene geluksvogel (debutant Fionn Whitehead) nog bijna omgelegd door vurende Fransen, die de laatste verdedigingslinie bemannen in de straatjes van het door de nazi’s omsloten Duinkerken. Pas bij de eerste stap van de soldaat op het stadsstrand ervaart de midden in de overlevingsstrijd geparachuteerde kijker iets van ontspanning: alsof het doek opengaat voor de vluchtende antiheld, de oorlog nu achter een gordijn schuift, ingewisseld voor de betrekkelijke rust van zee en einder.

Allemaal schijn: dat strand is nóg dodelijker. Bommenwerpers attaqueren de rijen wachtende, blootgestelde soldaten, rennen of verstoppen helpt niks.

Voor de vorm, in de zwakste scène in Dunkirk, mogen de officieren staand op de pier nog even uiteenzetten hoe penibel de situatie van de Britse troepen is, voorafgaand aan die miraculeuze evacuatie vanaf het Franse strand in 1940. Maar dat zagen we al.

Het oorlogsgeweld in Dunkirk is overweldigend en tegelijk opmerkelijk doelmatig gefilmd, wat de visuele sensatie juist versterkt – de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema kan toe zonder foefjes of frivoliteiten.

De cast, waaronder Cillian Murphy (Peaky Blinders) als soldaat met posttraumatische stress, Oscarwinnaar Mark Rylance (Bridge of Spies) als scheepsman en Tom Hardy (The Dark Knight Rises) als jachtvlieger, dringt zich niet op de voorgrond, zoals de voetsoldaten zelfs iets inwisselbaars hebben; al die magere, bleke jongens.

Wellicht is dit de grote verdienste van Christopher Nolan: die laat zijn kijker zoveel mogelijk zintuiglijk ervaren hoe futiel het leven van een enkele soldaat is. Hoe eenzaam die geknakte Britse soldaten waren, ook binnen de groep. Terend op het ieder-voor-zich overlevingsinstinct, dat botst met de onverschillige orde van het militaire korset. Dialoog is daarvoor nauwelijks nodig – wat viel er ook te zeggen?

dunkirk
dunkirk61
dunkirk2
dunkirk3
dunkirk5
dunkirk4
Dunkirk, 5.0 out of 5 based on 1 rating
12AngstGeweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Geweld

februari 2018

Feb wo 28 14:00 Marianne van Houten: Nijntje op de fiets – extra voorstelling uitverkocht
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]

Feb wo 28 10:30 Nijntje op de Fiets, uitverkocht – wachtlijst
kindervoorstelling
Alle Voorstellingen
leeftijd 2 - 5 jaar 7.50.-
VN:F [1.9.18_1163]