Sep do 28 Dunkirk

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Dunkirk

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

De film vertelt over de evacuatie van bijna 400.000 Britse en Franse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s waren omsingeld op de smalle strook strand van Duinkerke.

Dat strand is dodelijk, de Bommenwerpers attaqueren de rijen wachtende jonge soldaten, rennen of schuilen helpt niks. Ze worden van alle kanten bestookt door de vrijwel onzichtbare vijand; de volgeladen boten en bootjes die koers zetten naar Engeland worden gebombardeerd of met torpedo’s tot zinken gebracht. Ontsnappen lijkt onmogelijk, terend op het ieder-voor-zich overlevingsinstinct dat botst met de orde van het militaire korset brengt deze film iedereen tot het puntje van zijn stoel.

Dunkirk laat zien hoe honderdduizenden Britse en Geallieerde troepen omringd worden door vijandelijke troepen. Gevangen op een strand met hun rug naar de zee, staan ze tegenover een onmogelijke situatie, terwijl de vijand langzaam maar zeker dichterbij komt.

,Maar we hebben het alleen maar overleefd!”, stamelt een jonge soldaat na de massale evacuatie uit Duinkerke als hij na een barre tocht over zee weer voet op Engelse bodem heeft gezet. Toch worden hij en de honderdduizenden overlevenden als helden binnengehaald. Het besef van de bevolking is duidelijk: de jonge soldaten die dit drama overleefden zijn later hard nodig om het vaderland tegen de nazi’s te verdedigen. De entree van het eerste personage in Dunkirk is van een gruwelijke schoonheid. Eerst is er een ploegje verweesde Britse voetsoldaten, dat zich vlot ziet uitgedund door de Duitsers, die gedurende de 106 minuten lange speelfilm gezichtloos zullen blijven. Ze dragen enkel bij in de vorm van kogels en bommen. Dan wordt de ene geluksvogel (debutant Fionn Whitehead) nog bijna omgelegd door vurende Fransen, die de laatste verdedigingslinie bemannen in de straatjes van het door de nazi’s omsloten Duinkerken.

Pas bij de eerste stap van de soldaat op het stadsstrand ervaart de midden in de overlevingsstrijd geparachuteerde kijker iets van ontspanning: alsof het doek opengaat voor de vluchtende antiheld, de oorlog nu achter een gordijn schuift, ingewisseld voor de betrekkelijke rust van zee en einder.

Regisseur Christopher Nolan heeft een bijzondere reconstructie gemaakt van de grootste ontsnapping uit de recente oorlogsgeschiedenis. Hij plaatst de kijker in het hart van het oorlogsgewoel. Nolan maakt de doodsangst van de geallieerden voelbaar, voornamelijk door toedoen van de constante aanvallen van de Luftwaffe die de geallieerden als ratten in een val kunnen afmaken.

Met spaarzame dialogen, intense actiescènes en verrassende camerastandpunten stelt Nolan de chaos, het leed en het heldendom van deze gebeurtenissen bijzonder realistisch voor. Hij omzeilt alle clichés van het genre: geen romantisch geneuzel, maar de keiharde realiteit.  De kijker wordt de actie ingezogen. Dunkirk speelt zich af in de lucht, op het water en op het strand. De ervaringen van de de betrokken soldaten worden op deze drie fronten gevolgd. De cast, waaronder Cillian Murphy (Peaky Blinders) als soldaat met posttraumatische stress, Oscarwinnaar Mark Rylance (Bridge of Spies) als scheepsman en Tom Hardy (The Dark Knight Rises) als jachtvlieger, dringt zich niet op de voorgrond, zoals de voetsoldaten zelfs iets inwisselbaars hebben; al die magere, bleke jongens.

Wellicht is dit de grote verdienste van Christopher Nolan: die laat zijn kijker zoveel mogelijk zintuiglijk ervaren hoe futiel het leven van een enkele soldaat is. Hoe eenzaam die geknakte Britse soldaten waren, ook binnen de groep. Terend op het ieder-voor-zich overlevingsinstinct, dat botst met de onverschillige orde van het militaire korset. Dialoog is daarvoor nauwelijks nodig – wat viel er ook te zeggen?

dunkirk4
dunkirk2
dunkirk
dunkirk3
dunkirk61
dunkirk5
Dunkirk, 4.5 out of 5 based on 2 ratings
12AngstGeweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Angst, Film, Geweld

november 2017

Nov do 30 20:00 Tulipani
film
Alle Voorstellingen
12AngstGrof Taalgebruik 8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Nov zo 26 14:00 Dummie de Mummie en de tombe van Achnetoet
film jeugd
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]

Nov zo 26 11:15 Benjamin Glorieux op cello en pianist Rembrandt Frerichs
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50, kinderen tot 12 jr € 5,-
VN:F [1.9.18_1163]

Nov za 25 20:30 Rundfunk: Wachstumschmerzen, uitverkocht!
kleinkunst
Alle Voorstellingen
16.50
VN:F [1.9.18_1163]

Nov do 23 20:00 Wind River
film
Alle Voorstellingen
16GeweldGrof Taalgebruik 8.-
VN:F [1.9.18_1163]