Sep do 14 Lady macBeth

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Lady macBeth

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld.

De jonge Katherine komt als bonus bij de lap grond die grootindustrieel Boris haar vader koopt, ergens op het Engelse platteland, 1865. Haar gedwongen huwelijk met de dominante veel oudere Boris is kil en liefdeloos. Verplicht om in het doodse landhuis te blijven, mentaal doodgedrukt, ziet Katherine zich al snel gereduceerd tot een stuk bezit. Het is duidelijk een kwestie van tijd voordat Katherine losbreekt. Ze begint een opzichtige affaire met de stalknecht.
Haar rol van slachtoffer verandert in rebellie en misschien wel krankzinnigheid…

Lady Macbeth, gebaseerd op de in 1865 verschenen novelle ‘Lady Macbeth uit het district Mtsensk’ van Nikolaj Leskov, voelt ondanks zijn negentiende-eeuwse situering opvallend eigentijds aan. Dat komt vooral omdat het vrouwelijke hoofdpersonage Katherine een weerbarstig type is. Geen weerloos schaapje dat blindelings de bevelen van haar man opvolgt, eerder een vrouw die gevaarlijk dicht in de buurt van de ‘femme fatale’ komt, zoals we die kennen uit het film noir-genre. Waar in Wuthering Heights (een drama dat qua thematiek en tijdsbeeld verwantschap vertoont met Lady Macbeth) de grenzen van vrouwenemancipatie op subtiele wijze worden verkend, daar gaan in Lady Macbeth al vroegtijdig alle remmen los. Gelukkig maar.

Films die zich afspelen op het platteland in de negentiende eeuw schetsen allemaal een vergelijkbaar beeld. Vrouwen zijn achtergestelde wezens die naar hun (vaak oudere) mannen te luisteren hebben. Elke ochtend worden de vrouwen in een korset gesnoerd, moeten zij parmantig uit hun kopje thee drinken en verblijven zij de rest van de dag binnenshuis met een gebedenboek in de hand. Je hoopt voortdurend dat die sociale ongelijkheid wordt bestreden met een flinke dosis feminisme.

Uit de openingsscène blijkt meteen dat het huwelijk van Alexander en Katherine is gebaseerd op een liefdeloze overeenkomst. Achter de witte bruidssluier gaat Katherines hulpeloze blik schuil. ‘Mijn vader heeft je gekocht met een stuk land waarop nog geen koe kan grazen’, zegt Alexander later in de slaapkamer. Kennelijk is de verstandhouding met zijn jonge vrouw zo bekoeld, dat hij zelfs in de nachtelijke uurtjes niet in staat is om met haar te vrijen. In plaats daarvan moet ze poedelnaakt in de kamer staan met haar gezicht naar de muur toe, terwijl hij zichzelf bevredigt.

Zulke ongemakkelijke scènes werken als een brandstof voor de ontvlammende liefde tussen Katherine en de nieuwe stalknecht, een jongeman die totaal geen kennis van omgangsvormen of etiquette heeft. Zodra Alexander het landgoed voor een poosje verlaat, begint Katherine haar vrijheid te ontdekken. Eindelijk kan ze genieten van de buitenlucht en hoeft ze niet dat stomme korset aan -maar de échte bevrijding vindt natuurlijk plaats op seksueel gebied. In bed met een minnaar van een lagere stand blijkt de machtsverhouding plotsklaps in Katherines voordeel te zijn verschoven. Ondertussen houdt huishoudster Anna alles stiekem in de gaten, glurend door een sleutelgat, terwijl ze de terugkeer van haar meester afwacht.

De acteerprestaties in deze dramathriller zijn zonder uitzondering van een hoog niveau. Vooral actrice Florence Pugh bewijst met haar meedogenloze invulling van de rol van Katherine dat zij de reeds uit het buitenland toegezwaaide lof meer dan eens verdient. Knap is vooral hoe zij het publiek weet mee te nemen in haar transitie van onschuldig slachtoffer naar gewetenloze dader, waarbij de sympathie voor haar personage gelukkig niet verloren gaat. Bovendien hoeven haar gedachtes niet constant te worden uitgesproken, ze zijn gewoon van haar gezicht af te lezen. En dat is toch in essentie waar acteren om zou moeten gaan.

lady-macbeth-1
LadyMacbeth4
lady-macbeth-3
LadyMacbeth2
Lady-Macbeth5
12DiscriminatieGeweld


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Discriminatie, Film, Geweld

maart 2018

Mar vr 30 15:30 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar vr 30 14:00 De City Speelt: Vroeger kon ik vliegen
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar do 29 20:00 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Mar wo 28 20.30 Cityquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.- per team
VN:F [1.9.18_1163]

Mar zo 25 14:00 Paddington 2
film
Alle Voorstellingen
leeftijd 6+ 5.-
VN:F [1.9.18_1163]