Sep do 07 Django

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Django

AANVANG 20:00 uur ZAAL OPEN 19:30 UUR ENTREE 8.-

GENRE:

Django Reinhardt wordt beschouwd als de pionier van gitaarjazz

1943, het door Nazi-Duitsland bezette Parijs. De briljante, zorgeloze jazzgitarist Django Reinhardt is op het hoogtepunt van zijn roem en speelt in de grootste zalen van de stad. Ondertussen lijden zijn zigeuner-broeders door heel Europa onder de toenemende vervolging. Wanneer hij door de Nazi’s gedwongen wordt om op tournee naar Duitsland te gaan, ziet hij geen andere uitweg dan om te vluchten…

 

Django Reinhardt wordt beschouwd als de pionier van gitaarjazz, Europese jazz en de vader van de zogenaamde swing jazz, in ieder geval in Europa. De muziek in deze film is ingespeeld door het Rosenberg trio, die laten horen waarom de gitarist in de jaren dertig een komeetachtige carrière maakte.

Frankrijk, 2016, 115 min. Regisseur: Etienne Comar, met: Reda Kateb, Antoine Laurent, Cécile de France.

‘Dit is niet mijn oorlog. Ik speel muziek.” Zo verklaart zigeunerjazzgitarist Django Reinhardt zijn houding in juni 1943. Ondanks de bordjes ‘Swing tanzen verboten’ geeft hij avond aan avond zijn in de ogen van de nazi’s opruiende concerten. Overal om hem heen worden Sinti weggevoerd naar speciale kampen, maar de in Parijs woonachtige ‘king of swing’ bereidt zich zorgeloos voor op een tournee door Duitsland. Pas als zijn minnares Louise hem waarschuwt, hij een vernederende schedelmeting heeft ondergaan en zijn verbrande hand door een Duitse arts als het resultaat van inteelt wordt bestempeld, besluit Django te vluchten. Samen met zijn zwangere vrouw en moeder trekt hij naar Thonon-les-Bains, vlakbij de grens met het neutrale Zwitserland, waar ze veilig zullen zijn. Daar ontmoet hij andere tziganes en leeft hij weer als een nomade. Hoewel er veel opzwepende muziek in de film zit, ingespeeld door het Nederlandse Rosenberg Trio, is Django vooral een film over wachten, tot de Reinhardts het Meer van Genève over mogen. Dat verklaart het soms wat trage tempo van de film, die omstandig laat zien hoe Reinhardt de tijd dood met vissen, clandestiene optredens en het componeren van een nieuwe compositie op een kerkorgel. Dat prachtige stuk, Requiem voor mijn zigeunerbroeders, laat aangrijpend horen aan wiens kant Django uiteindelijk stond.

Jazz in het Derde Rijk: ook Stanley Kubrick speelde eind jaren tachtig met het idee om daar een film over maken. Werktitel: Dr. Jazz, de schuilnaam waaronder Oberleutnant Dietrich Schulz-Köhn in zijn undergroundblad Mitteilungen verslag deed van de jazzscene in de bezette steden van Europa. In Parijs hield Dr. Jazz zigeunergitarist Django Reinhardt de hand boven het hoofd.

Dr. Jazz duikt even op in Django, de biopic over Django Reinhardt die deze week in roulatie gaat. Als enthousiaste jazzpromotor én verleider van de gitaarvirtuoos die – mede door de uitsluiting van Angelsaksische jazz – tijdens de oorlog was uitgegroeid tot een Franse superster: een plaat van Reinhardt kostte op de zwarte markt al gauw twee kilo boter. In Parijs, de informele pretstad van het Derde Rijk, danste de Wehrmacht in jazzkelders als Club Pygale en Club Roulotte op zijn ‘ontaarde’ muziek. Tot Django Reinhardt in de zomer van 1943 onder druk werd gezet om ook in Berlijn het moraal op te vijzelen: een vorm van collaboratie die hem te ver ging. Reinhardt schoof de Duitse tournee voor zich uit en probeerde onder het mom van een vakantie in grensdorp Thonon-les-Bains met zijn familie naar Zwitserland te ontsnappen.

 

Django1
Django2
django-reinhardt-2
django-3
django-reinhardt3
django-4
django-reinhardt-1
12DiscriminatieGeweldGrof Taalgebruik


Alle Voorstellingen

VN:F [1.9.18_1163]
12, Alle Voorstellingen, Discriminatie, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

oktober 2017

Oct zo 29 17:00 Film en Eten
Film en Eten
60.-

Oct zo 29 17:00 Geef je ogen de kost – nog maar enkele kaarten beschikbaar!
Film en Eten
evenement
60.-
VN:F [1.9.18_1163]

Oct zo 29 11:15 Neflac Ensemble
klassieke muziek
Alle Voorstellingen
12.50, kinderen tot 12 jr. € 5,-
VN:F [1.9.18_1163]

Oct do 26 20:00 IT
film
Alle Voorstellingen
16AngstGeweldGrof Taalgebruik 8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Oct wo 25 10:30 We hebben er een geitje bij
kindervoorstelling
Agenda
7.50
VN:F [1.9.18_1163]