Jun do 22 Their Finest

City of Wesopa > Alle Voorstellingen > Film > 12 > Their Finest

AANVANG 20:00 uur ENTREE 8.-

GENRE:

Tegen de achtergrond van Londen in de Tweede Wereldoorlog ontvouwt Their Finest zich als een romantisch en komisch drama.

Catrin Cole krijgt een baantje als copywriter voor een groep propagandafilm makers die worstelt om inspirerende film te maken om de nationale moraal op te vijzelen. Haar natuurlijke flair wordt al snel opgemerkt door de vlotte filmproducent Tom Buckley. Met het moreel van het land op het spel moeten Catrin en Buckley een speelfilm maken die het hart van de natie zal verwarmen. Ondanks de bommenregen ontdekt Catrin dat er achter de camera evenveel drama, humor en passie is als voor de camera.

Their Finest is de nieuwste film van Lone Scherfig (An Education, One Day, Italian for Beginners) en werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival. Naast Gemma Arterton (Tamara Drewe) en Sam Claflin (Me Before You, The Hunger Games) zijn er rollen weggelegd voor Bill Nighy, Jeremy Irons en Eddie Marsan.

Bill Nighy, Sam Claflin, Jack Huston, Gemma Arterton

Regisseur Lone Scherfig – 2016 VK

Their Finest’ vertelt het verhaal van een uiteenlopende groep mensen die in Norfolk samengebracht zijn om een Britse propagandafilm te maken. Een vergeten acteur, een copywriter, een kostuummaker en een tot cateraar omgedoopte militair adviseur moeten samen het onwaarschijnlijk verhaal vertellen van twee vrouwen in een roeiboot die voor een reddingsmissie naar Duinkerken vertrekken.

Met haar scherpe pen, haar vrouwelijke touch en charmante voorkomen, vindt ze al snel de juiste woorden om dit te verwezenlijken. Ze stuiten op een krantenartikel over twee zussen, die met gevaar voor eigen leven Joden op open zee hebben gered. De werkelijkheid is een stuk minder heldhaftig en berust ook nog eens op een misverstand. Het weerhoudt Cole en Buckley er niet van om er een script van te schrijven. Their Finest laat een mooi beeld zien van hoe er in die tijd (1940-1945) films werden gemaakt. Met Londen als decor is het ook fraai om te zien hoe dat proces destijds in zijn werk ging. Het verhaal zelf lijkt daarentegen niet over te komen door een gebrek aan overtuigingskracht. Scherfig lijkt maar geen keuze te willen maken in het genre. Is het nu een komedie of is het een drama?

Their Finest is bovenal een eerbetoon aan de vrouwen die achter de schermen het moreel van de belegerde Britten hooghielden, maar daar amper waardering voor kregen. Die krijgen ze nu alsnog in een lichtzinnig drama waarin romantiek en humor geslaagd hand in hand gaan met oneerlijkheid en oorlogsgruwel, zonder het laatste te bagatelliseren.

Met de film moet ze niet alleen de Britse strijdbaarheid opkrikken, maar ook de Amerikanen tot de geallieerde zaak verleiden. Tussendoor moet ze leren omgaan met ijdele acteurs, jaloerse scenaristen en wispelturige producenten. Om nog maar te zwijgen van een romantische driehoeksverhouding. Want ook Their Finest zelf is vanuit een overwegend vrouwelijk perspectief gemaakt.

Romantiek, humor, oorlogsdrama, propaganda, vrouwenrechten… Their Finest neemt een hoop hooi op haar vork. De Deense cineaste Lone Scherfig weet het echter tot een sympathiek geheel te breien. De film vertelt immers niet over de ellende in het platgebombardeerde Londen of Duinkerken, maar over de mentale strijd via de kracht van het medium film om het nationale defaitisme een halt toe te roepen. Om ons scepticisme omtrent humor tegen een oorlogsachtergrond te sussen, verzamelde Scherfig een indrukwekkende verzameling Britse acteurs.

Spil in het verhaal is Gemma Artertons Catrin, een aanvankelijk naïeve jongedame die zich als ridder van de Britse zaak moet opwerpen en daarbij vooral mannelijke tegenwerking tegemoet ziet. Is het niet het onrecht van haar lagere salaris, dan wel de strijd met haar man om het recht van kostwinner. Arterton is altijd een genot om naar te kijken en haar ontwikkeling van overdonderde copywriter naar vastberaden producente in Their Finest vormt geen uitzondering op die regel.

Arterton krijgt effectief hulp bij haar lovenswaardige prestatie van haar tegenspelers, waarbij vooral Nighy de show steelt als een voormalig steracteur die zich door zijn leeftijd geconfronteerd ziet met een gebrek aan respectabele rollen. Zijn verontwaardiging over het vertolken van een aan lager wal geraakte zeeman zorgt voor hilarische momenten, evenals diens coachen van een talentloze Amerikaan in een essentiële rol. Het rijke acteursensemble neemt de clichés over de zelfingenomen filmwereld met zichtbaar plezier op de hak. Their Finest vormt een liefdevol eerbetoon aan de aloude kunst van het filmmaken. Bijzonder charmant is de scène waarin een grootse troepenmacht op het Franse strand onthuld wordt als schildering, waar een acteur in close-up doorheen banjert en de illusie verstoort. Feitelijk weinig verschillend van Nolans Dunkirk, waarin bordkartonnen troepen de figuranten moesten aanvullen. Zoveel is er sindsdien niet veranderd in de filmindustrie, bewijst Scherfig op aanstekelijke wijze.

their-finest1
their-finest3
their-finest4
Their Finest Hour and A Half
Directed by Lone Sherfig
Their Finest Hour and A Half
Directed by Lone Sherfig
their-finest5
12AngstGeweldGrof Taalgebruik


Agenda

VN:F [1.9.18_1163]
12, Agenda, Alle Voorstellingen, Angst, engelstalig, er is altijd een pauze, Film, Geweld, Grof Taalgebruik

juni 2018

Jun do 28 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Jun za 23 Weesp Gastvrij
City Event jeugd popmuziek
Alle Voorstellingen
VN:F [1.9.18_1163]

Jun do 21 20:00 film
film
Alle Voorstellingen
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

Jun zo 17 De City Speelt: Citybende
theatergroepen
Alle Voorstellingen
Kinderen 9 tot 12 jaar
VN:F [1.9.18_1163]

Jun za 16 De City Speelt: Citybende
theatergroepen
Alle Voorstellingen
Kinderen 9 tot 12 jaar
VN:F [1.9.18_1163]