jan do 22 Een Feest van de Goede smaak?

City of Wesopa > Een Feest van de Goede smaak?

GENRE:

Wat is ‘casual chique? Hoe serveren we de mozzarella bolletjes uit? Wat moet ik met de film Inglorious Basterds? Hoe komen die chocolade schoenen in Weesp? Hoe krijgen zetten we verschillende fragmenten in goede kwaliteit op het scherm? Hebben we wel tachtig glazen voor de Prosecco? Geen vragen waar een normale bezoeker of medewerker van The City zich vaak het hoofd over buigt. En al helemaal niet in combinatie met elkaar. Het Event Film&Eten dat zich op 11 januari afspeelde in de tot feestelijke dineromgeving omgebouwde theaterzaal gaf antwoord op al deze (en nog veel meer) onalledaagse vragen.

Drie lange tafels, meer chique dan casual aangekleed, een fraaie achtergrond en goed gedimd licht. De glazen en borden uitnodigend geplaatst en de gasten, op verzoek in verzorgde vrije tijdskleding, nieuwsgierig. In onbegrensd vertrouwen in de organisatoren was er ingetekend op het event film en eten, zonder te weten welke films en welk eten. Zelf straalt de organisatie veel plezier uit, gebaseerd op een minutieuze voorbereiding en een rotsvast vertrouwen in de kwaliteit van alle ingrediënten.

Toch moet het dan op de avond zelf allemaal gebeuren, net een echte voorstelling. Na de eerste dankzij Prosecco extra tintelende verrassing van de omgetoverde theaterzaal komt al snel de tweede. Een enthousiaste, deskundige en onderhoudende Anneke Ammerlaan, foodtrendspecialist uit Weesp, die de filmfragmenten, de vijf gangen en de bijpassende wijnen inleidt. In een volgorde die de spanning er in houdt. Eerst een inleiding op het filmfragment. Dan draaien de gasten hun hoofd naar het doek en volgt in de prachtige projectie het filmgedeelte zelf. Tenslotte geeft Anneke weer een toelichting op wat er in Weesp op tafel komt, heel smakelijk gekookt door Vity, van restaurant Minevitus. En van passende wijn voorzien door wijnkelder Brouwersgracht.  Uit de film ‘Fietsendieven’ (1948) komt het eerste voorgerecht.

Anneke vertelt over de gradatie in verschillende Italiaanse restaurants (pizzeria, trattoria en ristorante) en over de verschillen in eetgewoonten tussen sociale klassen. De vader en zoon (arm en berooid, in ieder geval zonder fiets) geven hun laatste lires uit aan wijn en aan mozzarella uit de pan. Aan het eind van het fragment wordt de wijn in onze zaal uitgeserveerd en komen er tachtig bordjes met gefrituurde mozzarella balletjes en een chutney van cherrytomaatjes, olijfjes en zeewater(!) op tafel. Sommige gasten raken geïnspireerd en eten de mozzarella zoals in de film: als lang gerekte kauwgom.

En zo gaat het nog vier gangen door. De gasten genieten zichtbaar en hoorbaar van de filmgedeeltes, van de fantastische en zeer toepasselijke gerechten, van elkaar en van de perfecte organisatie.

Als dessert komt er apfelstrudel van banketbakkerij Wesselman (klopt nog zelf zijn eigen beslag, zegt Anneke) op tafel, naar aanleiding van een scene uit Tarantino’s Inglourious Basterds. Anneke Ammerlaan vertelt eerlijk dat ze niet wist wat ze met die film aan moet. Ze geeft wel een spannende introductie op de scene waarin een jodenjager in het door Duitsers overheerste Parijs samen met een beoogd slachtoffer apfelstrudel (niet een echt Frans gerecht) met crème verorbert, met passende smakgeluiden. Superieur nonchalant wordt de sigaret in het gebak gedoofd. Tja, eet dan zelf nog maar eens apfelstrudel zonder associatie aan deze scene.

Volgt nog een humorvol slot van de avond. Charley Chaplin eet in de film The Goldrush (1942) samen met big Jim op thanksgivings day zijn rechterschoen op, met mes en vork. De spijkers uit de zool worden vakkundig afgekloven. Dan ben je na het bewonderen van dit fragment wel benieuwd naar welk gerecht daar bij past. De medewerkers van de City komen, zoals de hele avond precies op tijd,  met dienbladen binnen. Daarop een hamer en een schoen van chocolade. Driftig worden de schoenen stukgeslagen en genieten de gasten van de guilty pleasure van chocola bij de koffie.

En? Een mooie avond? Het City Event Film & Eten gaat de geschiedenis in als zeer geslaagd. Een voorstelling, of liever productie, waar alles op de goede plaats viel en het geheel uiteindelijk veel meer was dan de som van de delen, ingrediënten in dit geval. Een feest van de goede smaak.

Voor en achter de schermen klopte alles, dankzij de vrijwillige, enthousiaste en kundige inzet van ieders talent. Samen werken en samen genieten. Ook al heb je zelf geen tijd om te eten, zoals sommige organisatoren overkwam.

Volgend jaar weer? Wie weet.

Ik heb in ieder geval een heel bijzondere avond gehad, waar ik graag aan anderen over vertel. Bedankt aan iedereen.

Johan de Jong

Een Feest van de Goede smaak?, 4.0 out of 5 based on 1 rating


Wesopa nieuws

VN:F [1.9.18_1163]
Blog/Recensie, Wesopa nieuws

december 2018

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 15:00 Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
9 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec zo 30 13:00 De Fabeltjeskrant en de Grote-Dierenbos Spelen
familievoorstelling film
Alle Voorstellingen
al 6.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec za 29 20:00 film
film
Nieuws
8.-
VN:F [1.9.18_1163]

dec vr 28 20.30 Eindejaarsquiz
Cityquiz
Alle Voorstellingen
20.-
VN:F [1.9.18_1163]